”Här ställer vi upp för varandra”
Anders Westman, sitechef på Coors kontrakt för ABB i Ludvika, har slutat på Coor två gånger men alltid kommit tillbaka. – Nu har jag börjat på Coor för tredje och sista gången. Jag har nog ett för starkt Coor-hjärta i grunden, säger han.

Det var efter en sejour i den nigerianska fastighetsbranschen som Anders Westman för första gången blev Coor-anställd.
– Jag hade jobbat i Stockholm på Ericssons fastighetsbolag där vi först blev outsourcade till Skanska. I början av 2000-talet tog jag tjänstledigt för att åka med min sambo som skulle jobba för Ericsson i Nigeria, väl där visade det sig att Ericsson i Nigeria behövde hjälp med säkerhet och fastighetstjänster, så då började jag jobba där, säger Anders Westman.
När Anders väl kom tillbaka till Sverige så hade Coor bildats och han fick ta av sig Skanska-tröjan och dra på sig en Coor-tröja.
– Det kändes bra. Coor var ju ett nystartat företag då och det fanns en nybyggaranda som tilltalade mig.
Att Anders Westman som så många av Coors medarbetare kommit till Coor genom en outsourcing har givit honom erfarenheter som han har stor användning av i sitt arbete.
– Jag var ung och tyckte nog mest att det var kul, men jag vet att många av de som jobbat länge på Ericsson Fastigheter var arga och ledsna innan de riktigt förstått vad det innebar. Det har hjälpt mig att bli bättre på att förstå och ta hand om hur olika människor kan känna inför en outsourcing, säger han.
Den första gången Anders slutade på Coor så var det av hemlängtan. Anders, liksom hans sambo, är bördiga från Dalarna och efter Nigeria så kände de båda att de längtade hem. Först köpte de en stuga i Dalarna. Sedan var Anders med om att starta den beryktade musikfestivalen Skankaloss i Gagnef och därefter hittade sambon ett jobb i Borlänge. Till sist var det dags att ”flytta hem” till Gagnef helt och hållet.
– Jag flyttade hem och fick jobb på det klassiska dalaföretaget Clas Ohlson där jag jobbade med att bygga butiker, säger Anders Westman.
Mycket tack vare utlandserfarenheten från Nigeria fick Anders uppdraget att sköta etableringen av Clas Ohlson i Storbritannien. Det var ett hedersamt uppdrag, men efter att paret fått tre barn på kort tid så blev det tungt med de många resorna. Då dök Coor upp i Anders liv igen.
– Jag hade letat efter nya jobb ett tag och satt och väntade på en intervju på Riksbyggen när jag läste att Coor sökte folk till ett uppdrag för Ericsson i Falun. Så på vägen hem från intervju svängde jag förbi Coor och sa ”Hej! Här har ni en gammal Coorare!”, säger Anders.
Det föll väl ut. Men när Ericsson lade ner i Falun så blev det andra gången Anders Westman lämnade Coor. Istället tog han jobb på en av Coors konkurrenter.
– De hade mest lokalvårdsuppdrag, men hade vunnit ett nytt uppdrag där fastighet ingick så då passade det mig. Men det blev väldigt ensamt efter ett tag så när jag såg att Coor sökte projektledare till Ludvika så bad jag att få komma till intervju.
Vad Anders inte visste var att Coor även sökte site-chef i Ludvika, så när han trodde att han intervjuades för rollen som projektledare så gällde det i själva verket jobbet som sitechef. Han fick jobbet.
– Det här är tredje och sista gången jag börjar på Coor. Jag trivs för bra här.
Vad är det du gillar så mycket?
– Det finns en struktur och en kultur i Coor som är överlägsen. Och eftersom jag har jobbat i Coor ett par omgångar tidigare så har jag ett brett kontaktnät i företaget, eftersom många trivs och stannar här. Det är en stor vinst när man behöver hjälp med något. Vi har en sån kultur. Vi hjälper varandra. Det jag märkt i andra bolag att man står ganska själv. Så är det inte på Coor.
Är det något annat du vill berätta om?
– Ja, faktiskt. Idag är jag särskilt glad på jobbet. För idag har vår kund bjudit 25 av våra medarbetare på tårta för att de varit så duktiga. Då känns det extra bra i magen.
Juni 2019
Om Coor
Coor skapar de bästa arbetsmiljöerna i Norden – smarta, hållbara och fulla av glädje. Är du intresserad av att jobba på Coor?