Framtidens arbetsplats

Ett hållbart arbetsliv - kontorsarbete utomhus

Utomhusmiljöer är en viktig del av arbetsmiljön och rätt använt kan de bidra till både trivsel och välbefinnande. Kan det vara så att utomhuskontor blir en självklarhet på framtidens arbetsplats?

kontorsarbete som utförs utomhus

De positiva effekterna vi upplever av utevistelse stöds också av forskning; redan i början på 2000-talet började japanerna att studera vad som händer i kroppen vid skogsvistelse, då många utarbetade människor sökte sig till promenadleder i skogen. Man tog olika prover innan promenaden och sedan efter, och effekterna var slående; puls och blodtryck sjönk, immunförsvaret stärktes, stresshormoner minskade och kognitionen förbättrades. Naturen är alltså som ett ”vilorum” för våra hjärnor.

Att vistas ute har blivit inne, något som blivit än mer aktuellt under och efter pandemin. Nu pågår flera studier kring möjligheten att ta med de goda effekterna av utevistelser till våra arbetsplatser, till så kallade utekontor.

”Utomhusarbete är ett nytt forskningsfält och det är spännande att göra det här pionjärarbetet med externa deltagare. Vi ser att utekontorsarbete kan bidra till effektiv återhämtning under arbetsdagen och bjuda in naturen i arbetslivet eftersom det ger fördelar på flera nivåer – för medarbetarna, företagen och samhället."

Susanna Toivanen
Professor i sociologi vid Mälardalens universitet och docent vid Stockholms universitet

Intresset för att arbeta ute växer. Digitaliseringen underlättar för oss att arbeta flexibelt - var som helst och när som helst; hemma, på café, utomlands. Många bokar så kallade walk-and talk-möten. Studier visar att det går att utföra de flesta arbetsuppgifter utomhus; läsa, tänka, fokusera, prata i telefon, mötas och samarbeta. Men att gå från att utföra arbetsuppgifter inomhus till utomhus är ett stort steg.

Att lägga ett möte utomhus kan förändra hela mötets dynamik; gamla mötesvanor rivs upp och deltagarna sätter sig annorlunda. Ibland kan vädret upplevas som ett hinder, eller att vissa fysiska platser sätter stopp. Men det största hindret enligt studierna visar sig vara de starka normerna som sätter ramarna för utearbete; upplevelsen av vad som är accepterat på arbetsplatsen idag, att det finns tveksamheter inför att utföra arbetsuppgifter utomhus under arbetsdagen.

Utforma arbetsplatser för bästa möjliga hälsa

– För oss som levererar tjänster till kontor är det viktigt att vara med i den här utvecklingen, säger Kajsa Högdahl som är Affärsutvecklingschef på Coor. Det känns väldigt viktigt, vi har i dag allt färre möjligheter till återhämtning i vardagen. Kan man få in en stunds rörelse och miljöombyte, eller i den bästa av världar arbeta delar av dagen utomhus har man mycket att vinna.

Börja i din arbetsgrupp!

Chefer och ledningsgrupper inom arbetslivet behöver bidra till att förändra synen på utearbete, dels genom att informera om de positiva effekterna, dels genom att tydligt uppmuntra medarbetarna till att planera in minst 30 minuter av varje arbetsdag utomhus.

Diskutera gemensamt vilka aktiviteter som lämpar sig att utföra utomhus. Tipsa varandra vad som fungerar bra, vilka miljöer som passar, vad man ska ta med sig.  Framtidens utekontorsarbete kommer att bidra till friskare och välmående medarbetare som upplever autonomi, känner sig piggare, mer närvarande och mindre stressade.

– Jag har testat själv! En sen eftermiddag i skymningen tog jag min dator och något att sitta på, klädde mig väl och gick ut på min altan och arbetade. Upplevelsen av att flytta ögat från dator till himlen gav en speciell känsla av lugn, medveten närvaro och fokus på det jag utförde.

Min erfarenhet av att arbeta utomhus gjordes inom ramen för en interventionsstudie inom SOFCO-projektet; vi arbetade minst 30 min utomhus, varje dag under en veckas tid.

Carina Hörnfeldt-Bylund
Advisory, Coor Sverige

Mälardalens universitet driver projektet SOFCO

SOFCO är ett tvärvetenskapligt projekt som drivs av forskare vid Mälardalens universitet i samarbete med åtta olika företag, varav Coor är ett. Målet med SOFCO är att utveckla ett koncept för framtidens hållbara kontor som främjar hälsosam livsstil och god hälsa på arbetet, samt bidrar till hållbar utveckling. Studierna kommer att fortsätta med nya undersökningar under 2023.

För mer information www.sofco.se

Kontakta Coor

Vill ni ha stöd med FM-tjänster hos er?

Coor finns på tusentals arbetsplatser runt om i Norden. Det gör oss till experter på dagens och morgondagens service. Vi stöttar din verksamhet i skapandet av ett smart, tryggt och hållbart arbetsliv - redo för framtiden. Ta kontakt med oss redan idag.

Söker du jobb inom service? Då söker vi dig!

Jobba hos Coor

För att skydda din privata information, kan vi inte ta emot ansökningar via formuläret. 

Klicka här för att söka jobb