När vi häller ut kaffe som blivit över, kastar vi inte bara bort dryck – vi slösar på en värdefull resurs som odlats långt bort, ofta under tuffa förhållanden. Det vill Coor vara med och ändra på. Därför deltog en av Coors restauranger i en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) om just kaffesvinn. Resultatet visar tydligt: det finns mycket att vinna, om vi bara dricker upp det vi tar.
– Kaffe odlas på andra sidan jorden och ändå behandlar vi det som en slit-och-slängprodukt. Det är inte hållbart. Vi måste hjälpas åt att minska svinnet, säger Ann-Charlott Sjökvist, verksamhetsutvecklare inom Mat och dryck på Coor.
Svårt att planera – men inte omöjligt
En utmaning för många restauranger är att många gäster förväntar sig att kunna få en kopp kaffe direkt – något som ofta leder till att det bryggs mer än vad som faktiskt går åt. För att minska svinnet kan man jobba med att anpassa mängderna.
– I vissa verksamheter har vi bryggare där man kan välja att brygga halv kanna i stället för hel. Det låter kanske som en liten sak, men det gör stor skillnad, förklarar Ann-Charlott.
Att återanvända överblivet kaffe är en kreativ utmaning. På vissa enheter fryser man in kaffe till islatte, en säsongsprodukt som blivit alltmer populär. Kaffesump kan också användas i bakverk eller fröknäcke, men det kräver både samordning, kylyta och tid.
– Jag är extra stolt över våra medarbetare som faktiskt gör något av kaffesvinnet. Det kräver engagemang, men det visar att de verkligen bryr sig.
Ekologiskt kaffe som standard
Alla Coors restauranger serverar ekologiskt kaffe och te som en del i det långsiktiga hållbarhetsarbetet.
– Vi har valt att alltid ha ekologiskt kaffe och te. Det är produkter som odlas i känsliga ekosystem och måste produceras på ett sätt som fungerar både nu och för framtiden.
En stor del av lösningen handlar att förändra vårt beteende. Att se kaffe som den värdefulla råvara det faktiskt är.
– Vi måste folkbilda – få människor att förstå att kaffe inte är något man bara slänger. Varje kopp räknas.