I kulturskribenten Saga Cavallins nyutkomna djupdykande essä Utge sig – om autenticitetens vara och värde (2024) tillskriver hon orsaken till vår äkthetslängtan till masspro- duktionen. När allting är kopior av kopior av kopior söker vi förtvivlat efter någonting äkta. I en tid när automatisering, digitalisering och distansering ökar, blir personliga interaktioner och en mänsk- lig touch alltmer värdefulla för att skapa en minnesvärd kundupplevelse. Den danska futuristen Christiane Vejlø har skrivit boken Argumenter før mennesker (2023). Den är ett brinnande försvar till människan och våra unika förmågor, i en tid präglad av AI och robotar. Christiane Vejlø är orolig för att vi förmänskligar tekniken ochpekar i sin bok ut allt det som tekniken inte kan göra, men som vi människor kan.
Att vi längtar efter mänsklighet och relationer är inte en slump – det ligger i vår natur och avspeglas därmed i allt vi gör. Psykologen Katarina Blom beskriver i boken Tillsammanseffekten (2021) om hur viktiga sociala relationer är för oss och vårt mående. Att ha goda sociala relationer är faktiskt den absolut viktigaste faktorn för att öka chansen att leva friskare, längre och lyckligare. Att sakna sociala kontakter i sitt liv är på motsvarande vis en stor hälsorisk, lika stor som att röka 15 cigaretter om dagen, och vi har goda chanser att tillgodogöra oss denna hälsokur på jobbet. Forskningen visar nämligen att så kallade tunna band, det vill säga ytliga återkommande bekantskaper som kollegor, grannar eller killen i kassan, har en överraskande stor effekt på vårt mående.
– Alla band, även de tunna, ger gemenskapskänsla. Småprat med andra ger en ökad känsla av trygghet, förankring och sammanhang, så underskatta inte vikten av att heja och småprata. Ta chansen när den dyker upp, säger Katarina Blom.