På Coor Advisory arbetar Karin Bergfasth och Henrik Hederfors som arbetsplatsstrateger. De hjälper bolag att forma strategier och koncept för moderna och attraktiva arbetsplatser samt tar ett helhetsansvar för genomförandet.
Karin Bergfasth och Henrik Hederfors anser att företag i ett första skede behöver se till att man har en god säkerhet kring fastigheten.
Det innebär lås, larm, bra inpasserings- och övervakningssystem. Samt att se till att informationssäkerheten är god så att inte avgörande information röjs eller förstörs, säger Karin Bergfasth.
En av de största riskerna i dagsläget är att någon okänd person ska ta rygg på en medarbetare och på så sätt ta sig in på arbetsplatsen. Det kan handla om faror som att någon helt enkelt stoppar in ett USB-minne i en dator och tankar ner känslig information, säger Henrik Hederfors.
Han anser att det är viktigt att skapa en kultur på arbetsplatsen där man har sin passerbricka synlig, hälsar på kollegor, frågar om någon behöver hjälp och rapporterar om man ser obehöriga i fastigheten.
Har ni märkt en ökad oro hos de företag ni arbetar med?
Jag skulle inte säga att jag möter så mycket oro, men det finns absolut en större medvetenhet. Naturligtvis beror det på vilken typ av verksamhet det handlar om, jag jobbar en hel del med banker och där har man av naturliga skäl alltid haft fokus på säkerhet, säger Henrik Hederfors.
Karin Bergfasth instämmer:
- Vi tar alltid med säkerheten som en del av våra projekt. Jag har märkt att många företag gräver fram sina krismanualer igen och ser till att informera medarbetarna om hur de ska agera vid hot och hur de ska incidentrapportera. Det är cheferna som har en den viktigaste rollen i att skapa en medveten kultur.
Hon berättar också att Coors servicepersonal delvis fått en utökad roll.
– Istället för att bara städa eller kolla att dörrar är låsta så tittar man upp och noterar om man ser någon som beter sig på ett sätt som väcker misstanke eller oro. Detta rapporterar man i så fall självklart vidare.
Tre tips
Öka säkerheten på kontoret
1. Håll obehöriga ute:
Det innebär att se över lås, larm samt inpasserings- och övervakningssystem. Grunden till god säkerhet är att se till så att inte obehöriga personer kan ta sig in på arbetsplatsen på arbetstid och att larmet går om obehöriga skulle ta sig in utanför arbetstid.
2. Undvik att viktig information röjs eller förstörs:
Se till att informationssäkerheten är god så att inte avgörande information röjs eller förstörs. Se exempelvis till att placera personer som hanterar känslig information i avskilda delar av kontoret, så att för att förbipasserande inte råkar se saker de inte borde. Påminn kontinuerligt medarbetarna om att de ska tänka på att inte lämna saker framme och alltid låsa sina datorer när de går iväg.
3. Säkerhet – en del av kulturen:
Se till att skapa en kultur på arbetsplatsen där man har sin passerbricka synlig, hälsar på kollegor, frågar om någon behöver hjälp och rapporterar om man ser obehöriga i fastigheten. Cheferna spelar en avgörande roll för att bygga en säkerhetsmedveten kultur.