Anställda vill ha det tyst på kontoret

De flesta arbetsgivare tror att de behöver extravaganta arbetsplatser för att attrahera de främsta talangerna. Men, vad de anställda helst vill ha är varken ett pingisbord eller en lyxig foajé – de vill ha ett tyst ställe att jobba på.

”Kontorsbrus” är den näst största produktivitetsdödaren idag, näst efter pratsjuka kollegor. Kontorsbrus påverkar inte bara produktiviteten. Det påverkar också hela medarbetarupplevelsen. Det heter akustisk komfort: när ett kontor tillhandahåller en bra ljudmiljö för olika typer av arbetssituationer. Som när du behöver koncentrera dig eller när du sitter i ett möte.

Här listar vi fem rekommendationer för att minimera kontorsbruset:

1. Tänk på arbetsplatsdesign

 

Se till att själva layouten på arbetsplatsen är bra. Med andra ord, undvik helt öppna kontorslandskap. En sådan kontorsplan kan uppmuntra flexibilitet och samarbete, men bristen på bruskontroll kan minska produktiviteten.

Överväg istället en aktivitetsbaserad arbetsmiljö (ABW). Här finns områden för möten och brainstorming. Det finns också platser för tystare aktiviteter och koncentrerat arbete, exempelvis telefonbås där anställda kan ringa privat utan att störa sina kollegor.

Tips! Placera ”högtrafik”-utrymmen så som lunchrum, kök och konferensrum långt bort från arbetsstationer.

2. Välj rätt kontorsmöbler

 

Modern kontorsdesign lutar ofta mot minimalism; rena ytor, nakna golv, mindre möbler och exponerade tak. Samtidigt som detta ger ett rent och fräscht utseende, innebär det också att ljudabsorberande material försvinner.

Lyckligtvis finns ljudabsorberande inredning; akustiska möbler har specifika dimensioner och tyger avsedda för att minska kontorsbrus.

Tips! Ställ akustiska möbler i grupp för att skapa små samarbetsområden där anställda kan ha spontana möten.

3. Montera ljudabsorberande fixturer

 

Akustiska takmoln eller bafflar. Takmoln hänger horisontellt från taket och är idealiska för arbetsplatser med begränsat väggutrymme. De minskar inte bara ljud utan reducerar även eko. Akustiska bafflar hänger vertikalt från taket och fungerar bäst i kontor med högt i tak.

Tips! Om din arbetsplats är av det mindre slaget eller har lägre tak är akustiska väggpaneler ett bättre alternativ. De kan också fungera som en fin färgklick.

4. Välj tysta golv

 

Att täcka betonggolv med mattor är ett av de snabbaste sätten att märkbart minska kontorsbruset.

Ett populärt alternativ är en vinylplatta (LVT) som finns i en mängd olika utföranden som inte bara liknar natursten eller lövträ, utan som också har många andra fördelar. Den kostar betydligt mindre att installera, rengöra och underhålla. Den är också mer hållbar. Och viktigast av allt; ljudet absorberas mer effektivt än med andra hårda ytbeläggningar.

5. Bekämpa ljud med ljud

 

Medan de tidigare förslagen innebär att sänka kontorsbruset genom att minska på bruset, minimerar den slutliga metoden kontorsbruset genom att öka det – med ett ljudmaskeringssystem. Ett sådant system ger en konsekvent, låg nivå av omgivande ljud på arbetsplatsen vilket gör det svårare att höra distraherande ljud och samtal.