Employee of Bra maat gör gott Est.2018  | Signature by Coor logo | Coor

När du är sjuk, ät mat som gör dig gott!

Att äta är kanske det sista du är sugen på när du är sjuk. Men det är viktigt att du får i dig energi, näring och vätska för att din kropp ska orka läka och bli frisk.

Du känner säkert igen dig; när du är sjuk så tappar du aptiten och det kan kännas svårt att äta. Luktsinnet är påverkat, maten smakar sällan lika gott och det kan vara jobbigt att både tugga och svälja.

michaela png.png

Men, när du är sjuk är det kanske viktigare än någonsin att kroppen får i sig de näringsämnen och den energi som den behöver. Michaela Signorelli Wallin från Coor är ansvarig för verksamheten som lagar och serverar alla patientmåltider på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
– Vi skapar mat som gör gott, berättar hon. - Det ska smaka gott, se gott ut och dessutom tillgodose patienters olika behov.

Få saker har haft så dåligt rykte som ”sjukhusmat” och det var en utmaning som Coor gärna antog. I slutet av 2018 startade ett helt nytt koncept på Karolinska med just måltidsupplevelsen i fokus. Maten serveras nu välsmakande och väldoftande, på ett sätt som retar aptiten och stimulerar till ökat ätande.

Michaela och hennes team har komponerat en genomtänkt meny.
– Maten ska kännas hemlagad, för det känns också tryggt, berättar hon. Vi lagar allt från grunden i köket på Karolinska med fräscha råvaror som till stor del är ekologiska och svenska. Vi använder till exempel bara svensk fågel, MSC-märkt fisk och ägg från frigående höns. Här tillverkar vi till och med egen glass!

Fokus är mat som patienterna gillar, fast med ”en extra liten knorr”. Vi anstränger oss för att många olika åldersgrupper och olika nationaliteter ska hitta mat de känner igen på de breda menyerna, fortsätter hon. – Här finns något för alla smaker, möjlighet att prova något nytt varje dag eller välja en favorit i repris. Hon berättar också om den unika barnmenyn som erbjuder oändliga kombinationsmöjligheter… för att falla den mest kräsne lille patient i smaken.
– Vi serverar även så kallad ”önskekost” med till exempel hamburgare och pizza. Just att faktiskt få i sig något - vad det än är - kan göra en avgörande skillnad för dig som haft otur och blivit sjuk!

Alla portioner som serveras på sjukhuset är såklart näringsberäknade in i minsta detalj tillsammans med dietister för att säkerställa att innehållet är så bra som möjligt för patienterna, även för de som behöver specialkost.

– Vi bjuder på bra mat som vi själva gillar och som vi kan stå för, förklarar Michaela. Hon har genom åren lärt sig vilken mat som fungerar och delar gärna med sig av sina bästa tips till dig som är sjuk och behöver äta.

På informationssidan 1177.se står att ”Den mat du äter när du är på sjukhus är en del av din behandling.” Tänk på att det även gäller dig som är sjuk i hemmet; Ät och drick! Och välj bra mat som gör dig gott!