coffee

Tack för kaffet!

I Sverige dricker vi näst mest kaffe i världen. Bara finländarna fikar mer än vi. Kruxet är att vi inte kan odla kaffet själva. Varje år importeras 89 000 ton kaffe till Sverige på bekostnad av såväl miljö, hållbarhet och lokal arbetskraft. Därför vill vi på Coor göra rätt för oss.

Kaffe är världens näst största handelsvara och försörjer mer än 100 miljoner människor världen över, främst i utvecklingsländer. Majoriteten av kaffeodlare lever under svåra ekonomiska förhållanden med mycket små marginaler. Därifrån till att bedriva ekologisk kaffeodling med minsta möjliga miljöpåverkan är steget långt. Genom exempelvis Fairtrade kan mindre odlare teckna avtal som garanterar ett pris som täcker omkostnaderna.

− Det finns så många olika aspekter av någonting så vanligt som en kopp kaffe. Genom att göra ett enkelt val kan vi vara med och förbättra för odlarna, främja demokrati och bidra till en bättre miljö. För oss på Coor är det självklart att enbart servera ekologiskt kaffe på våra FOOD by Coor-restauranger, säger Johan Klausen, specialist inom Mat och Dryck-tjänster på Coor.

I Coor Sveriges regi serveras årligen 17,7 miljoner koppar kaffe som har någon typ av följande certifieringar: Rain Forest Alliance, Fairtrade/Ekologiskt, Ekologiskt, Fairtrade, Ekologiskt/UTZ Certified eller UTZ Certified.

− Det betyder att inom arbetsplatsservice så är 73 procent av allt vårt kaffe certifierat med någon av ovanstående certifieringar. Vi hade aldrig kunnat nå en så hög siffra om det inte vore för våra kunder som visar ett stort engagemang i miljö- och rättvisefrågor, säger Johan Klausen.

För oss på Coor är det självklart att enbart servera ekologiskt kaffe på våra FOOD by Coor-restauranger.

Johan Klausen, Tjänsteutvecklare, Coor

Aldrig har kaffet smakat så gott på FOOD by Coor-restaurangerna som det gör nu, men det är bara början. Inga av Coors restauranger servererar rödlistad fisk, alla arbetar aktivt med att minska matavfall och använder ekologiska råvaror i största möjliga mån. Det är hållbarhet för oss, för våra gäster och för miljön.

Läs mer om de olika certifieringarna

kaffetabell

Johan Klausen

Johan Klausen

Tjänsteutveckling, Mat & Dryck

+46 (0)10-559 52 79

johan.klausen@coor.com