intellrobot

Robot rengör hos Saab

Som första bolag i Norden börjar Coor använda robotar i lokalvården. Den första städroboten används i lokalvårdsleveransen hos försvarskoncernen Saab i Linköping.

Städroboten är en kombiskurmaskin som skurar och våtsuger golven. Den lämpar sig för lokaler med stora och öppna ytor, till exempel korridorer, produktionsanläggningar, lager, sjukhus och flygplatser.

– Med städroboten kan vi erbjuda en kostnadseffektiv och flexibel lokalvård. En robot kan städa när på dygnet det passar kunden. Det känns väldigt roligt att Saab, som är en viktig kund och vi samarbetat med i många år, nappade på idén med att städroboten. Tillsammans med Saab har vi enats kring hur vi skapar en effektiv lokalvårdsleverans som passar Saab, säger Karin Sparr, affärsenhetschef på Coor.

Städroboten hos Saab gjorde sin premiärstädning i maj.

– Som det världsledande högteknologiska företag vi är känns det naturligt att välkomna initiativ som bidrar till att teknik används inom nya områden på ett effektivt sätt, konstaterar Per Hedbäck, Ekonomichef och Platschef, Saab i Linköping.

Roboten är konstruerad för att minimera åtgången av vatten och rengöringsmedel, och innebär därför en miljövänlig lokalvård.

Karin Sparr, Affärsenhetschef, Coor

Så här fungerar roboten

Städroboten styrs genom förinmatade lokalritningar. När roboten ska städa väljs ritning av operatören som  ser till att maskinen har vatten och rengöringsmedel. Därefter startas maskinen. Efter avslutad städning får operatören en rapport av roboten e-postad till sig. Roboten är utrustad med sensorer som gör att den kan ”se” omgivningen 360 grader. Roboten är konstruerad för att minimera åtgången av vatten och rengöringsmedel, och innebär därför en miljövänlig lokalvård.

sparr

Karin Sparr

Affärsenhetschef, Specialisttjänster

+46 (0)10-559 65 95

karin.sparr@coor.com