Matsvinn, Nova

Nu minskar vi matsvinnet!

I Norden slängs mer än 3,5 miljoner ton mat per år - det vill Coor ändra på med kampanjen ”Love taste not waste”. Målet är att minska avfallet från Coors restauranger med 20 procent.

Nova diskuterar matsvinn med Per Åhrén, tjänsteutvecklare för restaurang på Coor.

Varför är det viktigt för Coor att bidra till minskat matsvinn? 
– Dels är det en fråga om långsiktig hållbarhet. Dels är det viktigt för våra kunder att vi arbetar så kostnadseffektivt som möjligt. Vi samarbetar med 120 restauranger i Skandinavien med lite olika förutsättningar men samma viktiga mål; allt vi gör ska stödja våra kunders mål och ambitioner.

Hur jobbar ni för att komma dit?
– Vi har börjat med att mäta matsvinnet för att kunna sätta upp målen för hur vi blir bättre. Det har vi gjort i samarbete med några kunder. Nu tar vi fram en rapport om hur vi går vidare mot vårt konkreta mål – att minska matsvinnet med 20 procent. För att komma dit behöver vi engagera våra restaurangchefer, kockar, kökspersonal och gäster. Det gör vi bland annat med inspirerande utbildningsmaterial till våra medarbetare och information i restaurangerna.

Många restauranger låter gästerna lägga upp från bufféer. Finns det risk att man kommer dit hungrig och bullar upp mer än man orkar äta?
– Nej, det finns en allt större medvetenhet om kost och matvanor hos de allra flesta i dag. Visst kan portionerna se olika ut på olika företag, men då handlar det om att fysiskt arbete kräver mer energi än stillasittande arbete.

Visst kan portionerna se olika ut på olika företag, men då handlar det om att fysiskt arbete kräver mer energi än stillasittande arbete.

Per Åhrén

Räcker det ni gör nu?
– Att minska matsvinnet är ett pågående arbete som vi har i ständigt fokus. Det handlar både om att se över hur vi konsumerar mat men också om att minska produktionen av mat. I förlängningen ser jag möjligheter att samarbeta med producenter och leverantörer. Här finns också mycket att göra, till exempel se över förpackningsstorlekar och styra hur produktionsavfall ska tas tillvara. Att det går till biobränsle och inte till sopstationen.

Hur ser intresset generellt ut för att minska matsvinnet?
– Det finns ett stort intresse, inte minst från regeringshåll. Vår svenske verksamhetsansvarig för Food & Beverage, Jonas Parkvall, var nyligen på en workshop med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att diskutera just den här frågan. Det är såklart jättekul att Coor är med i ett sådant sammanhang.   

Lever du som du lär?
– Absolut. Bland annat genom att inte skära bort stora delar när jag rensar grönsaker och att alltid dofta och kolla och inte bara gå på datummärkningen. Allt handlar om attityd och den stora förändringen börjar hemma i köket. 

Jobba hemma med FN:s mål

Hela 1,3 miljarder ton mat kastas i världen varje år. Det är ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Svinnet innebär bland annat onödig belastning på miljön men handlar också om omtanke om andra. Enligt amerikanska experter skulle till exempel 25 miljoner människor i USA kunna äta sig mätta varje dag om landets onödiga matsvinn minskade med 15 procent. Detta i en tid när en av sex amerikaner inte vet var nästa måltid kommer ifrån. Och enligt FN saknar 842 miljoner människor världen över tillräckligt med mat för att hålla sig friska. Vi kan alla bidra till FN:s mål att minska matsvinnet med 50 procent till år 2030. I Norge beräknas hushållen kasta motsvarande var åttonde matkasse. Det är 42,1 kg mat per person och år. I Sverige står hushållen för 35 procent av allt onödigt matavfall. Det är 28 kg per person och motsvarar utsläpp av växthusgaser på från 220 000 bilar under ett år.

Här är några tips för dig som vill bli matsmart:  

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du behöver
  • Ät upp maten i tid. Ställ det mest nyinköpta längst bak så du har koll.
  • Förvara maten rätt. Hur du ska göra står på förpackningen och du hittar en mängd tips på internet.
  • Kolla att du har rätt temperatur i kyl och frys. Kyl 4-5 °C. Frys  -18 °C.
  • Frys in matrester eller ät dem dagen efter.
  • Gå inte enbart på datummärkningen – titta, lukta, smaka innan du kastar.

Källa; Fortune, sv.wfp.org, framtidsstigen.se, naturvårdsverket.se, matvett.no

Per

Per Åhren

Tjänsteutvecklare för restaurang på Coor

+46 (0)10-559 59 54

per.ahren@coor.com