Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök
Arbetshälsa

10 coronainitiativ vi är stolta över

På Coor är vi stolta över våra kollegor som har visat mod, kreativitet och medkänsla under coronakrisen. Här är tio exempel på positiva coronainitiativ som inspirerar oss.

Hand making a heart around the sun | Coor

1. Mobilt handfat som varken kräver el- eller vattentillförsel

Tvål och vatten är det främsta vapnet mot coronavirus. Men hur gör man om man inte har tillgång till ett handfat? Den utmaningen tog Kurt Semb, Coor, som till vardags arbetar på ABB Skien i Norge sig an tillsammans med rörfirman Rørlegger'n AS. Resultatet är ett handfat som varken kräver el- eller vattentillförsel. Handfatet består av ett litet tvättställ, tvålpump, hållare för pappersservetter och soptunna.
 
Tvättstället har snabbt blivit populärt. Några av de första att använda sig av handfatet är förskolorna Maurtua Skien och Gustavas Hage.
”Vi har 176 barn på våra förskolor. Vi har ställt handfatet utanför grinden och varje morgon innan barnen kliver in får både de och deras föräldrar tvätta händerna. Handfatet har blivit mycket uppskattat", säger Edle Iversen, förskolechef.

2. Khaled bad att få städa på coronaintensiven

Khaled Sabaane, lokalvårdare på Coor, är en av de hjältar inom vården som sällan uppmärksammas. Khaled bad själv om att få bli förflyttad till covidintensiven på Gävle sjukhus, berättar han i ett reportage för SVT Nyheter, eftersom han vet hur viktigt hans jobb är.
”Vi måste skydda läkarna och sjuksköterskorna. När jag desinficerar dörrhandtaget och de tar i det så skyddar jag dem mot smittan”, säger han i reportaget.
 
Att han dagligen möter svårt sjuka människor som svävar mellan liv och död avskräcker honom inte, tvärtom.
”Det är viktigt att göra det här för de äldres skull. De här äldre människorna är de som byggde upp landet, nu är det min tur att hjälpa dem.”

3. Husdjur nya kollegor i karantäntider

I Finland har många av Coors medarbetare som vanligtvis befinner sig på kontoret under vardagarna varit tvungna att arbeta hemifrån. Ibland kan det kännas ensamt att inte träffa sina kollegor, umgås med kunder och få tillfälle till social samvaro. Flera medarbetare uppgav att sällskapet av ett eller flera husdjur är det som hållit humöret uppe och på intranätet började det trilla in bilder på hundar och katter. Förutom sällskap och gos så innebär husdjuren också möjlighet till motion och utevistelse under karantäntiden.

4. Skänkte överbliven frukt till hemlösa kvinnor

När medarbetarna flyttade hem sina kontor på grund av coronakrisen stod mängder av orörda fruktkorgar kvar.  Anna Axenhorn, biträdande sitechef från Coor hos en stor kund, ville inte att frukten skulle gå till spillo. Hon lastade bilen med tio backar fulla med frukt och åkte till BoKlara, Stadsmissionens dagverksamhet för hemlösa kvinnor.
”Jag vill bara dela med mig av deras tacksamhet när de fick frukten. Jag skulle hälsa och tacka så jättemycket”, säger Anna Axenhorn.

5. Godsmottagningen på Arlanda levererar skyddsutrustning

När passagerarna övergav flyget fick Angelo Fica, Coors arbetsledare på Arlandas central för godsmottagning (CGM), och hans kollegor nya uppgifter. Swedavia som ansvarar för godsmottagningen, lät låna ut sitt lager till Region Stockholm som i samarbete med Scania köper in och levererar skyddsutrustning till vårdinrättningar i landet. Angelo trivs med de nya uppgifterna med att paketera och leverera skyddsutrustning.
"Det är inte jättestor skillnad på tempot, vi är vana vid ett högt tempo. Inriktningen är däremot annorlunda, nu handlar det om människors liv", säger Angelo.

6. Levererade godis och tack till sjukvårdspersonal

Emelie Rutqvist-Larsson är Coors teamledare på bland annat Circle K. När det påskgodis som beställts i god tid inte kunde levereras till kunderna bestämde sig Emelie och hennes team istället för att skänka det till några som behövde muntras upp. Med hjälp av en vän som är anställd inom ambulansen fick teamet möjlighet att leverera korgar fulla med godis till covidakuten på SÖS, den ordinarie akuten på SÖS samt två ambulansstationer i Stockholm.
”Vi passade självklart på att framföra ett stort tack för deras insats. Det blev fina pratstunder och insikter i vårdpersonalens vardag”, berättar Emelie.

7. Istället för permittering – rensade i källaren

När medarbetarna på advokatfirman Molt Wengel, där Coor vanligtvis har en rad serviceuppdrag, började arbeta hemifrån blev det tid över för andra uppgifter. Coors medarbetare passade därför på att digitalisera advokatbyråns stora källararkiv. Högvis av äldre dokument scannades in. I framtiden kan advokaterna hitta all information de behöver med ett enkelt musklick, istället för att behöva bege sig till källaren för att leta efter dammiga papper.

8. Medarbetare i karantän offshore muntrades upp med digital fika

Corona är alltid allvarligt, men smittan är speciellt viktig att undvika på Coors verksamhet offshore, där många människor befinner sig tillsammans på små ytor. Skulle sjuka personer behöva föras iland måste man dessutom använda sig av en av de fåtal specialhelikoptrar som tagits fram, med en isoleringsbår av kuvöstyp, så att inte besättningen riskerar smitta.

De medarbetare på Coors oljeplattformarna som upplever symtom får därför isoleras i små kabiner, en del av dem utan fönster, tills provsvar kan flygas i land och analyserar. Ibland kan provsvaren dröja en vecka och tiden inne i kabinen blir ensam och långtråkigt. På en av Coors plattformar bestämde sig kollegorna för att turas om att hålla digitala möten och fikastunder med dem i karantän. Ingen skulle behöva känna sig ensam och nedstämd! Initiativet uppskattades och flera personer uppgav att tiden i isoleringen gick mycket snabbare tack vare de digitala pratstunderna.

9. Idén som skapade 100 000-tals andningsskydd till sjukvården

Under kriser behöver man tänka utanför boxen – och det var precis vad Marko Naumanen, ventilationsexpert på Coor gjorde. I mitten av mars slogs Marko av tanken att företaget Camfil, som är expert på luftrening och leverantör till Markos arbetsplats Karolinska universitetssjukhuset, kunde ställa om sin produktion under krisen. Tillsammans med Peter Ryd, arbetsmiljöspecialist på Karolinska universitetssjukhuset, föreslog de idén för Camfil som nappade direkt. I dagsläget levererar Camfil 100 000 skydd per vecka till sjukvården.

10. Deloitte och Coor tillsammans uppmuntrar till omtanke

Deloitte i Finland har sitt huvudkontor vid en av de största huvudlederna i Helsingfors och bestämde sig därför för att muntra upp de tusentals bilister och cyklister som kör förbi kontoret varje dag. Coors medarbetarare planerade layouten och klippte och klistrade hälsningen ”Take care of each other” i fönsterrutorna. Hälsningen har fått mycket positiv uppmärksamhet och inspirerade Deloitte att göra samma sak på sina kontor i andra länder.