Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök

Hur mår dina medarbetare?

Att behöva vara på plats för att utföra sitt arbete kan skapa en känsla av otrygghet i oroliga tider som dessa.


Det senaste året har det pratats mycket om de psykiska påfrestningar som kommer med hemmakontor, isolering och social distansering. Men en grupp som lätt glöms bort är alla de som måste vara på plats för att kunna genomföra sina jobb. Therese Fröman arbetar som organisationskonsult och psykologkandidat på Psykologifabriken, vilka jobbar med att skapa lyckligare organisationer och genom det mer hållbara och framgångsrika team.

– Det är precis lika viktigt att prata om den psykiska påfrestning som påverkar de som måste vara på plats. Många arbetsplatser har blivit uppdelade genom att vissa medarbetare arbetar på distans och vissa på plats. Där har man som ledare en viktig roll i att möjliggöra att teamkänslan ändå upprätthålls, säger hon.

Det är också viktigt att medarbetarna känner att de blir lyssnade på, får komma till tals med förbättringsförslag och idéer, så att de verkligen känner att de har möjlighet att påverka sin situation, berättar Therese.

– Kontrollförlust är en vanlig orsak till oro och minskat välmående i samband med stress. Om oron blir alltför utbredd behöver chefen givetvis också hjälpa medarbetaren till exempelvis företagshälsovården, säger hon.

– Det är också viktigt att tänka på hur man bemöter de kollegor som uttrycker oro. Att svara ”oroa dig inte” kommer sannolikt inte att magiskt minska oron. Det är bättre att validera känslorna och samtidigt visa att du lyssnar på hen.

Therese tipsar

Har du en medarbetare som känner oro över att behöva vara på plats och utföra sitt arbete? Här är fem övningar som kan hjälpa.

1) Det psykologiska träningstipset Låt oroshjärnan vila en stund kan hjälpa din kollega att få kontroll på orostankarna. Hjärnan är som kardborre för negativa tankar och som teflon för positiva. Hen kan behöva hjälpa hjärnan lite så att de negativa tankarna inte får för mycket utrymme.

2) Träningstipset 100 000 för att inte bli stressad belyser hur svårt det är att kontrollera känslor och hjälper hen att utföra det som är viktigt trots upplevelse av obehagskänslor.

3) Stöd från människor som står oss nära är bland den mest effektiva återhämtningen vi kan ge oss själva i tider med inneboende stress. Övningen Håll en hand belyser att fysisk kontakt och närhet har lugnande effekt på oss.

4) Det är lätt att tappa orienteringen i oroliga tider. Det psykologiska träningstipset Sista dagen på jobbet är en klassiker som hjälper din kollega att få en bild av vad som är viktigt för henne eller honom. Kanske kan hen genomföra övningen med twisten ”Föreställ dig att det är sista dagen på pandemin. Skriv ner talet en kollega håller för dig om hur du varit som kollega under den här utmanande tiden.”.

5) Studier har visat att träningstips som Lycklig nu aktivt kan öka mängden positiva känslor i upp till en månad efteråt! Positiva känslor har förutom den trevliga upplevelsen dessutom mängder av önskvärda effekter på exempelvis vår tankekapacitet och sociala förmåga.