Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök

Hygienvärdar – för att motverka den osynliga smutsen

Vi har länge varit medvetna om och arbetat med att avlägsna smuts, fläckar och damm på arbetsplatserna. Men hur är det med den osynliga smutsen, egentligen?

Vårt erbjudande - lokalvård | Coor

Dörrhandtag, tangentbord, knappar på kaffemaskiner, lysknappar, armstöd och handräcken – alla är de fulla av bakterier och en potentiell smittorisk genom den så kallade ”osynliga smutsen”.

– Vi har mycket bakterier på våra händer, även om många av dem är goda. Men där det finns goda bakterier, finns även onda bakterier och statistik visar att de flesta av våra infektioner sprids genom händerna, berättar Jens Engström, Head of Center of Excellence Cleaning på Coor.

Och även om pandemin inneburit att många ändrat synen på handhygien, är det inte tillräckligt. Enligt en undersökning som gjordes i Sverige 2020 visade det sig att 39 procent av svenskarna förändrat hur de tvättar sina händer, att 49 procent tvättar händerna oftare och att 79 procent tvättar händerna primärt för att skydda sig själv från smitta.

– Det är självklart bra att fler och fler blir medvetna, men det är fortfarande inte 100 procent. Det finns de som inte tvättar händerna ordentligt i samband med toalettbesök eller gör rent alla delar av handen – och då delar man med sig av sina bakterier, säger Jens.  

I de allra flesta fall städas arbetsplatser på antingen morgonen eller kvällen, för att folk inte ska störas i sitt arbete. Men faktum är att det är mitt på dagen, i samband med lunch, som smittspridningen är som högst.

– I samband med lunch är det mycket folk i rörelse, antal toalettbesök ökar kraftigt och man agerar annorlunda. Det är då smittspridningen ökar, berättar Jens.

Det har gjort att Coor tagit fram en ny tjänst, där man erbjuder så kallade hygienvärdar. Det är personer som på dagtid – främst innan, under och efter lunch – går in och desinficerar alla kritiska ytor med hjälp av miljöanpassade desinficeringsmedel.   

– Den här tjänsten är sprungen ur pandemin, men är under ständig utveckling baserat på företags olika behov och flöden när det är som mest människor i rörelse. Utöver desinficerings-delen gör hygienvärdarna även andra delar, som att  plocka störande skräp, ställa i ordning  möbler,  se över konferensrum och så vidare. Det gör att man, utöver att minska risken för smitta, även skapar en ökad trivsel, säger Jens.   

Varför ska företag köpa denna tjänst, tycker du?

– För att skapa en så trygg arbetsplats som möjligt för sina medarbetare. Det kommer även att förebygga andra sjukdomar som säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och andra typer av förkylningar, vilket betyder att man får en personalgrupp som mår mycket bättre och håller sig friskare.

Jens berättar att han tror att det här kommer att vara en sorts standardtjänst ute hos företag i framtiden.

– Även om vi så småningom kommer in i ett läge där pandemin är ett minne blott, så kommer människor fortfarande vara känsliga för den osynliga smutsen från och med nu. Det här har pågått så länge att det förändrat vårt beteende väldigt mycket. Den osynliga smutsen har tidigare varit en icke-fråga, så är det inte längre, säger han