Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök

”Jag vill inspirera människor och få dem att lära sig mer om lokalvård”

Tjänstespecialisten Stefan Sernefors har närmare 30 års erfarenhet av lokalvård – de senaste fem på Coor - men han är även ”cleanfluencer” och delar smarta städhacks på LinkedIn.

An animated version representating a cleaning hack | Coor

När Stefan Sernefors började städa som extraarbetande 15-åring trodde han knappast att han 30 år senare skulle sprida sin kunskap som ”cleanfluencer” i sociala medier.

– Jag vill inspirera människor och få dem att lära sig mer om lokalvård, att de ska tycka att det är kul. Jag är stolt över mina yrkeskår och delar gärna med mig av den kunskap vi besitter. Som professionell lokalvårdare gillar Stefan den tekniska aspekten – rengöringseffekten.

– Om bakpulver fungerar, varför fungerar det? Det är en liten vetenskap; för att lösa upp fläckar behöver jag veta vilken förorening det är.

Tre parametrar är viktiga när det handlar om lokalvård: tid, mekaniskt arbete och temperatur. Det är hemma som Stefan testar och experimenterar för att hitta smartare sätt att motverka smuts och fläckar.

– Det handlar om kunskap, att ha rätt medel snarare än starkt. Jobbar vi mer maskinellt och skrubbar och gnuggar kan vi dra ner på kemikalierna. Det vanligaste misstaget människor gör är att ha för många produkter hemma – och dessutom använda dem på fel sätt.Vilket är ditt bästa städtips?

– Ha inte så bråttom! Låt fläcken ligga i blöt längre i stället för att använda fläckborttagningsmedel. Så gjorde de förr och det fungerar fortfarande. Se det som en skön kontrast till att du alltid jagar tid; det finns fortfarande tillfällen där tid inte är en lika viktig faktor. Som exempel, använd miljöprogrammen på disk- och tvättmaskin. För det mesta har du inte så bråttom som du tror.