Vägen ut i världen
På Oslos flygplats Gardermoen är det aktivitet dygnet runt. Jan-Erik Vaagan ser till att hålla maskineriet i gång så att flygpassagerarna kommer i väg i tid.

Varje morgon vid fyra-femtiden ringer väckarklockan hemma hos Jan-Erik Vaagan i Asker utanför Oslo. Han tar ett av de tidiga flygtågen till Gardermoen och är som regel på plats vid sextiden. Som tjänsteansvarig för elektronik och produktionsutrustning i Coors Gardermoen-kontrakt och projektledare för Hard Facility Management (HFM) varierar Jan-Eriks arbetsdagar mycket.
– Jag är morgonpigg och har alltid tyckt om att starta dagen tidigt. Jag har sett några fantastiska soluppgångar på väg till jobbet, berättar Jan-Erik.
Redan vid femtiden på morgonen är det fullt på flygtåget, både av passagerare som ska med tidiga flighter och anställda på väg till arbetet. Med 15 000 anställda är Gardermoen lika stort som en medelstor norsk stad. Det är som ett eget samhälle här ute, och en väldigt bra arbetsmiljö. Vi som arbetar här är som en familj, säger Jan-Erik.
Det första Jan-Erik gör när han kommer till jobbet är att gå en inspektionsrunda i de tekniska anläggningar som Coor har ansvaret för.
– Om jag hör att något inte låter som det ska eller om det är någon anläggning som inte fungerar, kontrollerar jag om det är något jag kan ordna med en gång, om det är något vi måste lösa senare under dagen eller om vi måste kontakta en underentreprenör. Jag kontrollerar bland annat trycklufts- och vakuumanläggningar, värme och ventilation, strömtillförsel till flygplanen och brandsläckningsskum, och ser alltid efter att portarna till flyghangarerna är ordentligt stängda. På vintern går mängder av energi till spillo om en av dem råkar stå på glänt. Om en av de 24 hangarportarna står en meter öppen från december till februari motsvarar det på ett ungefär elförbrukningen för en villa en kall januarimånad, säger Jan-Erik.
En viktig uppgift
Om:
Jan-Erik ser alltid till att hangarportarna är stängda. Om en av de 24 portarna står en meter öppen från december till februari motsvarar det ungefär elförbrukningen för en villa under en kall januarimånad.
Coor har bland annat driftsansvar för SAS och Norwegians hangarer, dit flygplanen tas in för underhåll under natten. Bara SAS-hangaren är på över 60 000 kvadratmeter. Coor har även hand om driften av simulatorbyggnaden där piloterna tränar, bilverkstaden, garagen och loungerna inne i själva flygterminalen. Sammantaget har Coor driftsansvar för 117 000 kvadratmeter på Gardermoen.
– Det är full aktivitet i flyghangarerna om nätterna. Flygplanen underhålls för att stå klara för avgång nästa morgon. Förseningar fortplantar sig och resulterar i frustrerade passagerare. Därför gör vi allt vi kan för att undvika det. Vi har ansvaret för driften av hangaren ända fram till själva flygplanet – det tar SAS tekniska avdelning hand om, berättar Jan-Erik Vaagan.
Under den enorma SAS-hangaren ligger den tekniska anläggningen som försörjer flygplanen med tryckluft, ventilation, ström och andra förnödenheter.
– Upp ur en lucka i golvet kommer bland annat ”handsken” med ström, samt tryckluft och vakuum, som kopplas till flygplanet för att driva alla funktioner. Därmed kan teknikerna kontrollera att all utrustning inne i flygplanet fungerar som den ska. Vi har också ansvar för att rensa och spola rännorna i golvet, kranarna i taket och så vidare – all infrastruktur i hangaren är vårt bord, säger Jan-Erik.
De största flygplanen som ska in i hangaren har ett vingspann på närmare 50 meter, och planets stjärtfena sträcker sig 16 meter upp i luften. Då måste tre, fyra portar öppnas för att de ska kunna köras in.
Efter inspektionsrundan tar Jan-Erik ofta en kopp kaffe och pratar lite med ett par andra morgonpigga kollegor innan han slår sig ner i sitt arbetsrum.
– Där läser jag e-post, tar fram underlag till arbetsordrar och prissätter olika projekt. Vi hyr ofta in underentreprenörer – i något mindre grad till projekten inne i själva terminalen, där bara vissa personer har tillträde. Vi anstränger oss för att alla projekt ska genomföras så smidigt som möjligt för våra kunder, för här hänger allt ihop. Blir det en flaskhals någonstans kan det få enorma konsekvenser för flygtrafiken, säger Jan-Erik Vaagan.

- 15 000 personer från 150 företag har sin arbetsplats på Gardermoen.
- 50 meter vingspann är inte ovanligt för flygplanen som ska in för underhåll i SAS-hangaren
- 28 avisningsfordon finns på Gardermoen. Coor bistår vid behov med arbeten som gäller den årliga servicen av tankanläggningarna
- 3 SAS-lounger på Gardermoen drivs av Coor, med både vaktmästartjänster och lokalvård.
- Coors driftansvar på Gardermoen omfattar 117 000 m2.
Han är utbildad elektriker från början, och har jobbat för SAS på Fornebu 1987
– När Gardermoen öppnade 1998 följde jag med hit ut och sedan 2008 har jag varit anställd hos Coor. Jag växte upp i Asker med ljudet av flygplanen till och från Fornebu över huset, så jag har alltid tyckt att det är spännande med all teknik som krävs för att få planen i luften. Jag trivs väldigt bra med att jobba på en flygplats, omgiven av teknologi och trevliga och duktiga människor, säger Jan-Erik.
