Finlands största hyresvärd för studenter
Runt 17 000 studenter hyr lägenheter av Hoas, Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse, vilket gör dem till Finlands största hyresvärd för studenter. Med unga och medvetna hyresgäster är hållbarheten viktig, framför allt när det gäller energin som används och hur den produceras.
– Vi använder mycket energi för värme och elektricitet i våra byggnader, och all el vi använder kommer från vattenkraft. I våra bostäder i Esbo och Vantaa använder vi till exempel värme med nollutsläpp, berättar Kim Lindholm, fastighetsdirektör Hoas.
Hoas hållbarhetstänk syns också när de bygger nytt. Nu under sommaren flyttar de första hyresgästerna in i ett 13 våningar högt hus med 165 lägenheter i centrala Hagalund. Huset är byggt i trä och även där används värme med nollutsläpp.
Coors uppdrag
Coors uppdrag för Hoas har pågått i drygt tre år, och inkluderar fastighetstjänster och lokalvård, både i och utanför studentbostäderna. Totalt är det 10 Cooranställda som jobbar inom uppdraget.
– Hoas är en viktig kund för oss där samarbetet präglas av framför allt transparens. Vi jobbar enligt ”open book-principen” vilket i korthet innebär att Hoas har full insyn i allt och att vi tittar på kostnader och budget tillsammans, förklarar Jyrki Pulkkinen, ansvarig kontraktschef på Coor.
Eftersom studentlägenheterna är utspridda i flera olika städer, krävs en hel del bilkörning av de anställda. I snitt handlar det om 175 mil i veckan.
– För att minska på bilkörningen och utsläppen använder vi oss mer och mer av elektriska låslösningar. Det gör att vaktmästare och renhållningspersonalen slipper köra först till ett ställe för att hämta en nyckel, och sedan köra till det egentliga målet, säger Kim Lindholm.
Men all bilkörning går inte att få bort, så när Coor föreslog att de bilar som används för Hoas räkning skulle byta bränsle var det ett förslag som vann stort gehör.
– Det ett helt vanligt månadsmöte då vi pratade om att två av bilarna behövde bytas ut. Jag föreslog då att vi skulle se över alla bilarna och deras drivmedel samtidigt.
Initiativet
Så diesel byttes mot HVO-diesel, en dieselbil ersattes med en laddningsbar bensinhybrid (PHEV) och vi köpte också in en biogasbil. Det var en ganska enkel åtgärd som alla skulle kunna göra, men det ger verkligen bra effekt, förklarar Jyrki Pulkkinen.
Resultatet talar för sig själv: bilarnas utsläpp av koldioxid som tidigare uppgick till 22 ton per år är numera nere på 2 ton - en minskning med över 90%.
– De anställda måste köra bil, så det här är en riktigt bra lösning med ett effektivt sätt att minska miljöpåverkan. Vi gillade verkligen förslaget och när jag hörde vad det fick för effekt blev jag jättenöjd, säger Kim Lindholm och fortsätter:
– Det här är ju ett slags ”extra service” som Coor gett oss, det kom helt från dem på eget bevåg. Alla tjänar på det - Hoas, Coor och framför allt miljön. Den här sortens initiativ gör Coor till en riktigt bra samarbetspartner.