Hållbarhet

Små gröna alternativ skapar mer hållbar lokalvård

Säg adjö till överflödig vattenanvändning och kemiska rengöringsmedel. Nu tar växtbaserade rengöringsmedel och diamantrondeller fighten mot traditionella arbetssätt. Det bidrar inte bara till en bättre miljö utan också ökat välmående på arbetsplatsen. Så arbetar Coor för att göra skillnad på riktigt.

Kvinnlig städerska torkar damm

Fräscha och rena lokaler kräver regelbunden rengöring och underhåll. Känslan av att gå in i ett mötesrum där det är ordning och reda, god luftkvalitet och rena ytor ger ett mervärde för alla på en arbetsplats. Att detta också möjliggörs utan farliga kemikalier och med minimal användning av vatten är en självklarhet för Coor.

Men hur går det till i praktiken? Att Coors städtjänster är Svanencertifierade innebär att städmetoderna är både hållbara och "gröna". Samtidigt har många små justeringar och smarta materialval också skapat en stor förändring för verksamheten, berättar Jens Engström, som driver verksamhetsutveckling inom lokalvård hos Coor.

– Det vi ser gör stor skillnad är växtbaserade rengöringsmedel samt minskad vattenförbrukning. Det löpande arbetet med att reducera engångshandskar och plastpåsar är två andra tydliga insatser som bidrar till att vi gör skillnad på större skala, fortsätter Jens Engström.

ett bi på en blomma

Fokus på gröna innovationer

Ett ”briljant” exempel som Coor har arbetat med länge är diamantrondeller för maskinell städning. Rondellerna är gjorda av fabrikstillverkade diamanter och återvunna PET-flaskor och de gör att till exempel golvrengöring blir mer hållbart.

– Själva rondellen är så pass effektiv att du kan jobba helt utan kemikalier. Rondellerna lyfter också golvets glans och lyster, berättar Jens.

Områden där rengöringsmedel ändå behövs kan begränsas till ytor där mycket smuts och fett förekommer. Ur ett kostnadsperspektiv förlängs då också livslängden för både inredning och ytskikt. Ett typiskt fall där kemikalier ofta används är borttagning av fläckar och svår smuts. Ett enkelt och hållbart alternativ är att använda vattenånga där värmen effektivt tar kål på bakterierna.

Sedan en tid tillbaka jobbar Coor tillsammans med start-upen Mimbly som utvecklat en filtreringmetod som hindrar utsläppet av mikroplaster i våra sjöar och hav. I den så kallade ”Mimboxen” tvättas textilier på ett miljövänligt sätt och med mindre vatten.

– Mikroplaster fångas upp vid rengöring av moppar och dukar. Plasten skulle annars försvinna ut i naturen om vi inte filtrerade ut dem med hjälp av metoden som Mimbly tagit fram, säger Jens och fortsätter:

– Det är en spännande resa att tillsammans skapa en positiv förändring genom att utveckla och testa Mimblys hållbara tvättlösning hos olika företag.

Förståelse är nyckeln till att bli "grönare"

För Coor är medvetenheten om hur grön lokalvård ska bedrivas viktig. Driftpersonalen utbildas i gröna och hållbara arbetssätt. Rätt dosering av rengöringsmedel och miljöanpassade mikrofiberdukar är några exempel.

– All personal får en digital utbildning med ett kunskapstest. Det är en omfattande utbildning kopplad till miljö, dosering och hantering av rengöringsmedel. Trygghet, professionalism och engagemang är självklarheter och något som genomsyrar hela Coors verksamhet – givetvis också våra städtjänster. Vi har starka ambitioner om att vara det mest gröna alternativet på marknaden, berättar Jens Engström.

 

Välmående – av stor betydelse för trivseln

En hälsofaktor som har stor påverkan är inomhusluften. Flera studier pekar på att luft med hög koncentration av partiklar i kombination med dålig ventilering i kontorslokaler försämrar människors kognitiva förmågor. Det finns ett starkt samband mellan luftkvalitet, välmående och daglig städning.

Asbjørg Torpe, Innovations Manager på Coor, ser regelbunden städning och ett tätt kundsamarbete som de viktigaste faktorerna för välmående på arbetsplatsen.

– Vi ser de bästa resultaten när vi arbetar nära våra kunder och en bra leverans av städtjänster utgör grunden för god inomhusluft. Du kanske inte omedelbart ser eller känner effekterna av en ren arbetsplats, men resultaten är otvivelaktiga, säger Asbjørg.

Hon nämner förbättrat beslutsfattande, minskad frånvaro och att anställda trivs.

– Känner man trivsel på kontoret och är nöjd på sin arbetsplats så tar man välgrundade beslut och risken att bli sjuk minskar.

Ett exempel som Asbjørg lyfter är användandet av städrobotar. Enligt en studie som Coor utförde tillsammans med en tillverkare av städrobotar, OrboTech, förbättrades inomhusluften med 24 % jämfört med manuell städning.

– Man ska uppleva lokalen som en trygg plats där man gärna tillbringar sin arbetsdag, avslutar Asbjørg.

Kontakta Coor

Vill du prata om lokalvård?

Våra service­lösningar låter dig och dina medarbetare fokusera på er egen kärnverksamhet. Allt annat tar vi hand om. 

Söker du jobb? Klicka här.