Arbetsplatsstrategi

Tillbaka på kotoret igen? 5 tips för att hitta motivationen

Semestern eller långhelgen är slut och du återupplever lediga dagar genom dina sociala medier. Nu är det ändå dags att släppa renoveringsprojektet hemma och börja ställa väckarklockan igen. Här kommer fem tips för att hitta motivationen!

White coffee mug with the text "BEGIN" on it | Coor

Schemalägg kom-ikapp-tid

För många väntar en överfull inkorg när man kommer tillbaka från ledighet. Trots kreativa autosvar kan inkorgen ibland kännas som en överfylld simbassäng en varm sommardag. Hur ska du bära dig åt för att inte drunkna?

  • Schemalägg kom-ikapp-tid. Stäm av med dina kollegor ifall något av de ärenden som hamnat på ditt bord redan blivit hanterade.
  • Börja med de lite enklare arbetsuppgifterna så att du blir varm i kläderna.
  • Ha förutbestämda tider på dagen då du går igenom din inkorg. Om du ständigt avbryter ditt arbete för inkommande mejl, då trampar du bara vatten och kommer ingenvart.

Ta-da lista

En to-do-lista i mobilen och post-it-lappar på skärmen. Vi är många som listar upp allt vi har att göra och bockar av uppgifterna allteftersom de blir lösta. Sådana listor skapar lätt stress, särskilt om man inte har varit realistisk med sina mål. Det är inte särskilt motiverande att i slutet av dagen se allt man inte hunnit med. Testa därför att skriva en ta-da-lista. Vid slutat av arbetsdagen har du en lista på  allt du faktiskt fått avklarat, vilket ofta är betydligt mer än man tror. Ta da!

Målbild

Du är inte ensam om att drömma om framtiden. Oavsett om det är gemensamma drömmar eller mål som du och ditt team har eller om det är dina egna visioner – se till att bryta ner dem i mindre mål på vägen. Börja nystarten med att utvärdera dina gamla mål och fråga dig själv om dessa fortfarande är aktuella. Vägen till ett OS-guld kantas av delmål, resan dit ska man inte glömma bort.

Fira framgångar 

Vissa har lättare att rota fram ballongerna och bubblet än andra. Även om du längtar efter att nå ditt stora mål kan det även vara värt att fira dina delmål. Genom att fira dina framgångar uppmuntrar du dig själv och ökar din motivation. Lyckades du lösa ett felmeddelande utan att ringa IT? Fick du fin feedback på din senaste arbetsprestation? Fira även dessa framgångar!

Hitta din hejarklack

Även de mest driftiga människor kan ibland känna sig omotiverade och få svårt att komma till skott. Se till att umgås med människor som har en positiv energi och som även kan peppa dig när du känner att framåtandan tryter. Har du en energisk kollega som brinner för projektet du ska arbeta med, låt dig peppas av kollegan! Är ditt mål att ta tag i träningen efter semestern igen? Hitta en träningskompis så att ni kan heja på varandra.