En spännande förändring pågår sedan en tid tillbaka och pandemin accelererar både utvecklingen och hur vi ser på arbetslivets olika möjligheter och utmaningar. Att få ihop livspusslet med effektiva arbetstider och flexibla arbetsplatser upplevs helt plötsligt som viktigare när man väljer arbetsgivare än höga löner och personalförmåner.
TEKNIKUTVECKLING, MOBILITET, EFFEKTIVITET – MEN SAKNAS NÅGOT?
Tekniken som möjliggör för oss att arbeta både mobilt och flexibelt har funnits länge. Den fortsätter att utvecklas för att passa vårt moderna samhälle och livsstil.
Men många studier berättar en annan historia. En Leesman-undersökning visar att 1 av 4 inte har någon bra arbetsplats vare sig hemma eller på kontoret, en Gallupstudie att bara 14 % känner sig engagerade i sitt arbete och Försäkringskassans siffror visar ett ökat antal sjukskrivningar direkt kopplade till stress.
Det här pekar på att någonting i arbetslivet är i obalans.
Givet nuvarande teknik- och ledarskap behövs en ny dimension; självledarskapet. Medarbetarna behöver metoder för att leda sig själva i den framtida hybridmiljön. En sådan ledarskapsarena skapar förutsättningar för både en skön teamkänsla och en hälsosam arbetsatmosfär.
DEN NYA ARENAN – ETT SAMSPEL
Den gamla arenan har primärt haft fokus på styrning; på hur chefer ska inspirera, skapa engagemang och bygga starka team. Men för att den nya hybridmiljön ska fungera behöver ledare och medarbetare tillsammans göra investeringar för att nå samma välmående och produktivitet.
Nedan följer några konkreta tips från arbetsplatsstrategen Carina Hörnfeldt Bylund. Hon visar vad vi kan göra för att etablera den nya arenan och för att succesivt arbeta bort gamla destruktiva mönster. Det handlar om att vidareutveckla ledarskap och självledarskap med företagets kultur och värderingar som utgångsläge.