Den här ovissheten kring vad som kommer att hända med arbetsplatserna i framtiden kan vara svår att hantera. Mikael Brandin som arbetar med strategisk arbetsplatsutveckling på Coor är noga med att ödmjukt betona att det är ett komplext och svårnavigerat område där ju ingen sitter på alla svaren. Givetvis vill och förväntas beslutsfattare visa handlingskraft och ta kontroll över situationen, framförallt när medarbetarna önskar tydliga svar.
Mikael Brandin
Yrke:
Arbetsplatsstrateg
Ålder:
39
Bor:
Villa i Kungsbacka kommun
Familj:
Sambo med Sarah och två små tjejer
Fritidsintressen:
Aktiviteter med familjen, gärna roadtrips och tillsammans med vänner. Tycker det är kul att fixa, laga och tvätta saker. Har även alltid gillat att leta efter, som för mig är, ny information oavsett vad så internet, google och youtube är frekvent använt.
– Det finns ändå bra sätt att strukturera beslutsarbetet, både kortsiktigt och långsiktigt. Det gäller att ha tillgång till bra information och ställa rätt frågor, säger Mikael och berättar att man måste blicka utåt på pågående arbetsplatstrender samtidigt som man vänder blicken inåt till sina egna verksamhetsbehov, både på kort och lång sikt. Under nästa år återvänder vi till morgondagens kontor, men redan nu ska vi ta chansen att planera för framtidens arbetsplatser.
TRENDER KAN GE EN FINGERVISNING
Pågående trender ger en bra fingervisning på vad som kommer att påverka arbetsplatserna nu och i framtiden. Mikael menar att företag sannolikt kommer fortsätta ha fokus på minskad klimatpåverkan, ökad hållbarhet, konkurrens om talanger samt hur man drar nytta av teknikutvecklingen. Trenderna med digitalt ledarskap och självledarskap är också här för att stanna.
– Andra snabbväxande och mer kulturella trender handlar om sättet vi ser på frihet. Autonomi och flexibilitet främjar hälsa och välmående, säger Mikael och menar att en händelse som Corona har tvingat fram detta i en snabbare takt.
– I och med pandemin så har även det ”upplevelsebaserade kontoret” fått nytt fokus. Många verksamheter landar i att när medarbetarna kommer tillbaka till de vanliga arbetsplatserna igen måste kontoren kunna ge något de inte lika bra kan få hemma. Kontoret behöver vara en attraktiv mötesplats för innovation och relationsbyggande, arbetsmiljön ska upplevas med alla sinnen och utgöra navet för samarbete och erfarenhetsutbyte. Man kanske kan kalla morgondagens kontor för en ”socialbaserad arbetsplats”, säger Mikael.