• Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Goda måltider till utflykten

Sportlovet är här. Här kommer några recept på enkla och goda rätter att ta med sig på utflykten.

  

Ingredienser:
5 dl vatten
80 g misopasta
1 st citrongräs
80 g tofu
 
Beskrivning:
1. Koka upp vatten tillsammans med misopasta, häll upp i en termos (välj en som inte används för kaffe, på grund av bismaken).
2. Slå citrongräset lätt med baksidan av en kastrull och lägg i termosen med soppan.
3. Skär tofun i små kuber och lägga i termosen.
 
Tänk på! Anpassa receptet efter storleken på termosen du har. Går utmärkt att lägga i mer som man önskar så som små bitar kyckling (kokt eller grillad).

Du behöver:
1 st bagel
80 g marinerad aubergine
10 g hummus
5 g syrad rödlök
10 g rucola
 

1. Bred på hummus på båda skivorna bageln och lägg på samtliga pålägg och slå ihop till en dubbelmacka, paketera bageln i smörgåspapper.

Tips! Denna bagel går att äta kall men går utmärkt att värma vid en grillplats (lägg vid sidan av elden så pappret inte brinner, eller funkar fint i ett våffeljärn). Detta blir extra gott!

 
Hummus
2 dl kikärtor      
2 msk olivolja   
1 krm spiskummin                      
1 msk tahini     
1 pressad citron
1 krm paprikapulver                  
1 klyfta vitlök
Salt & Svartpeppar
 
1. Mixa alltsammans till en jämn röra och smaka av med salt och peppar.
 
Syrad rödlök
40g rödlök
1 msk socker
2 st färsk lime
 
1. Skiva rödlöken tunt.
2. Pressa färsk lime över blandningen tillsammans med sockret, låt stå i 60 minuter.
 
Aubergine
1 st aubergine
2 msk olivolja
1 krm spiskummin
1 klyfta vitlök
1 krm paprikapulver
1 tsk salt
1 krm peppar
 
1. Skiva auberginen i skivor på längden, salta och låt stå cirka 10 min.
2. Skölj av skivorna och torka lätt med papper.
3. Marinera auberginen hastigt och stek sedan i olivolja. Låt svalna innan du lägger auberginen på smörgåsen.
 

Ingredienser:
2,5 dl smält smör, 250 gram
3 dl strösocker
7 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk sirap
4 msk grädde eller yoghurt

Valfri fyllning; 1-2 dl ekologiska soltorkade russin är min favorit!
 
Beskrivning:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Smält smöret i en stor kastrull och tillsätt resten av ingredienserna - havregryn, vetemjöl, bakpulver, sirap och grädde - samt rör ihop till en smet/deg direkt i kastrullen.
3. Bred ut smeten/degen i en långpanna som du har klätt med bakplåtspapper till ca 0,5-1 centimeters tjocklek.
4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills havresmeten fått färg. Låt den svalna ett tag innan du skär upp den till passande storlekar.

Ingredienser:
2 skivor surdegslevain
80 g kalkonpastrami
20 g Monterey Jack ost
2 msk tahinidressing
20 g surkål, rödlök
 
Beskrivning:
1. Bred på dressing på båda skivorna bröd och lägg på samtliga pålägg och slå ihop till en dubbelmacka, paketera smörgåsen i smörgåspapper.
 
Tips! Denna smörgås går att äta kall men går utmärkt att värma vid en grillplats (lägg vid sidan av elden så pappret inte brinner, eller funkar fint i ett våffeljärn). Detta blir extra gott!
 
Tahinidressing (4 smörgåsar):
1 dl tahini
1 msk olivolja
1 msk Kikoman soja
1 msk agavesirap
1 st pressad lime
1 krm salt med jod
1 svartpeppar
 
Beskrivning:
Vispa ihop samtliga ingredienser till dressingen
 
Surkål och rödlök (4 smörgåsar):
80 g surkål (färdig)
20 g rödlök
1 msk socker
1 st färsk lime
 
Beskrivning:
1. Blanda surkålen tillsammans med tunt skivad rödlök
2. Pressa färsk lime över blandningen
3. Låt stå 60 min
 
Kalkonpastrami (4 smörgåsar):
1 st kalkonbröstfilé
1 msk paprikapulver
1 krm korianderfrön
1 krm svartpeppar
1 krm torkad grönpeppar
1 krm rosépeppar
1 tsk salt
 
Beskrivning:
1. Blanda ihop kryddorna och badda kycklingen rikligt.
2. Stek i het panna med lite olja.
3. Efterstek i ugnen på 125 grader till innertemperatur på 72 grader.
4. Låt svalna och skiva upp som pålägg.
 
Tips! Det finns även bra färdiga alternativ och även andra pålägg, som skinka, rostbiff, tofu m.m.