Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök
Arbetshälsa

Inne att jobba ute

Under pandemins hemarbete har många upptäckt fördelarna med att kombinera möten och promenader för att tanka energi och D-vitamin. Susanna Toivanen, professor i sociologi och arbetslivsforskare vid Mälardalens högskola hoppas att vi tar med oss det nya arbetssättet in i framtiden.

– Forskning visar att vi mår bra att vistas i naturen. Det ökar den empatiska förmågan, samarbetsviljan och välbefinnandet, säger Susanna Toivanen, professor i sociologi vid Mälardalens högskola som forskar om framtidens arbetsplats.

Trots naturens välgörande effekter tillbringar vi nordbor i genomsnitt 80-90 procent av vår tid inomhus.

– Av tradition utförs mycket av kontorsarbetet inomhus men det finns faktiskt en mängd arbetsuppgifter som kan göras ute i naturen. Några av fördelarna med att arbeta ute är att vi blir mer kreativa, får frisk luft och fångar det viktiga dagsljuset.

Det är inte bara under de varma årstiderna som vi ska jobba ute – tvärtom. 

– Särskilt under den mörkare tiden på året behöver vi maximera intaget av dagsljus. För lite dagsljus kan göra att vi sover sämre och blir tröttare under dagen, säger Susanna Toivanen.

Utomhusarbete sänker också stressnivåerna och gör att vi återhämtar oss bättre, vilket är positivt i dagens arbetsliv med allt högre tempo och fler sjukskrivningar.

Så hur får då arbetsgivare sina medarbetare att ta med sig arbetet ut?
– För företag som vill komma i gång med utomhusarbete är det avgörande att chefer och andra ledare informerar, inspirerar och själva föregår med gott exempel, säger Susanna Toivanen.

Hon föreslår att arbetsgivare testar sig fram och ser över de ytor som redan finns för utomhusarbete i anslutning till kontoret.

– Kartlägg de ytor som finns, exempelvis terrasser och andra utomhusmiljöer. Att implementera en kultur på arbetsplatsen där det blir normalt att prata i telefon, arbeta eller ta möten ute i naturen kan göra mycket gott för medarbetarnas hälsa.