Smakupplevelser på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna
Få saker har haft så dåligt rykte som ”sjukhusmat”. I slutet av 2018 antog Coor utmaningen att forma ett helt nytt koncept med måltidsupplevelsen och patienterna i fokus. ”Maten ser god ut, smakar bra och doftar gott” berättar uppdragsgivare och patienter.

Kvalitet, flexibilitet och samarbete med patienten i fokus - och god mat som gör gott!
Vad vi äter har stor påverkan på vårt välbefinnande och är en viktig del av tillfrisknandet. Måltidsupplevelsen påverkar också starkt patientens uppfattning av hela sjukhusvistelsen.
– Maten ser bra ut och smakar gott, säger Birgitta Andersson som är FM-Controller på Karolinska. Signatur har tagit ett steg längre här och patienten är verkligen i fokus; de får välja själva ur ett brett sortiment, bestämma när de vill äta och får en trevlig måltidsupplevelse. Maten är ganska avancerad och det känns att det finns matglädje i det som tillagas. För patienterna har det oerhört stor betydelse att de kan påverka sin måltidssituation.
Signatur by Coor lagar och levererar varje dag 500 portioner mat och andra dagligvaror till de 25 avdelningsköken i Solna. I uppdraget finns även måltidsvärdar som värmer och lägger upp maten varje dag, året runt. Alla portioner som serveras är näringsberäknade och Coor har en kostekonom på plats.
– Jag tycker att det är mycket hög kvalitet på maten, otroligt gott! beskriver Anette af Geijerstam som är dietist på Karolinska. Många patienter är nog förvånade över att det är så bra mat på sjukhuset. Det är betydelsefullt och viktigt för patienterna att äta bra för att må bättre.
Samarbete är nyckeln till framgång
En vanlig orsak till bristande kvalitet på sjukhusmat är att måltidsorganisationen och vårdavdelningarna inte samarbetar tillräckligt bra kring måltidsfrågor.
– Jag upplever att Signatur har en stor vilja att samarbeta, fortsätter Anette. Karolinska har stor erfarenhet av vad patienter vill ha och där är Signatur bra på att ta in det. Vi utformar menyn tillsammans så att den passar patienterna.
– Jag känner att Signaturs organisation verkligen går den lilla extra biten, håller Birgitta med. De har en otrolig framåtdrift. Det finns absolut en flexibilitet och en vilja att göra saker bättre hela tiden.
Signatur by Coor är ett banbrytande koncept för mat inom offentlig sektor
Med stort fokus på service är det själva måltidsupplevelsen som står i centrum; god, näringsrik mat i kombination med hög service. Maten lagas från grunden med färska råvaror som till stor del är ekologiska och svenska. Att minimera matens klimatpåverkan är ett krav som Karolinska var extra tydliga med i upphandlingen.
– Att nå upp till att använda 50% ekologiska råvaror i tillagningsköket är imponerande, berättar Anette. Det finns även en stor vilja att minska matsvinnet, både enskilt och gemensamt.
Årligen genomförs en stor undersökning bland patienterna om hur de upplever maten och måltiderna på sjukhuset.
– Jag har tagit del av svaren för årets patientenkät och jag blev oerhört glad när jag såg dem, fortsätter Birgitta. För patienterna har maten en stor del i helhetsupplevelsen av sjukhusvistelsen. Jag tycker att det är en bra spegling av det jag upplever själv.
– Jag tycker att Signatur by Coor verkligen har vuxit i rollen som leverantör av patientmåltider, avslutar Anette. Samarbetet är roligt och utvecklande för alla parter; flexibelt, lösningsinriktat och med en vilja att leverera. Jag är stolt över arbetet vi gör!

Om Karolinska:
Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus. Vision är att bota och lindra imorgon det ingen kan bota och lindra idag och de lycks genom att ”vara bäst på det svåra”, fokusera på medmänsklighet, helhetssyn och ansvar för gemensamma resurser. Patienten är alltid i fokus och får ett personligt bemötande.
Karolinska omsätter forskning, utbildning och utveckling till vården och rankas av Newsweek som Europas bästa sjukhus.
Uppdraget:
Signatur by Coor tillhandahåller sjukhusets behov av patientmåltider i Solna utifrån en helhetslösning där tillagning, leverans och måltidsvärdar ingår. Fokus ligger på att skapa en bra måltidsupplevelse utifrån patientens behov som en bidragande del till patientens tillfrisknande.

Birgitta Andersson
FM-Controller patientmåltider
”Det känns att det finns matglädje i det som tillagas.”

Anette af Geijerstam
Legitimerad dietist