”Jag ser bara positivt med allt i mitt yrke”

Marie Krans har ett självständigt jobb där hon till stor del kan låta väderprognosen styra om hon ska jobba inomhus eller utomhus. Hon ser bara positivt på allt som ventilationstekniker hos Coor.

Marie Krans kom till Coor genom förvärvet av Veolia Technical Management 2021. Där hade hon jobbat som ventilationstekniker sedan 2019.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Jag går mestadels på felanmälningar från brukare och ser till att ventilationen fungerar hos kunden. Jag ansvarar också för styr- och regler i mitt jobb. Det innebär att jag sitter vid datorn och tittar på larmlistor. Om det larmar undersöker jag felet och återställer det. Sen är jag väldigt facklig också, det är en del att pyssla med. Jag är huvudskyddsombud och vice ordförande.

Hur kom det sig att du utbildade dig till ventilationstekniker?

– Jag är trädgårdsutbildad i grunden och när jag tröttnade på det började jag spåna på vad jag ville göra med mitt liv. Jag har alltid gillat el och tekniska grejer. En kompis hittade en utbildning som ventilations och energitekniker, en bred utbildning med många delar som jag sökte. Så det blev 1,5 år på Fastighetsakademin. Det var mycket plugg och det var nog det jobbigaste jag har gjort i hela mitt liv – men också det bästa jag har gjort. Plugget gav resultat och jag gick ut med toppbetyg. Alla förändringar är bra förändringar.

Vad krävs för att passa som ventilationstekniker/fastighetstekniker?

– Det är framför allt ett väldigt socialt jobb. Man träffar mycket folk och man ska vara service minded. Sen måste man våga ta i och bli skitig ibland. Jag styr mitt jobb i stort sett själv, beroende på vad som kommer in. Är det en regnig dag är jag inomhus och är det en solig dag kan jag ta en sväng på taket och titta på aggregaten där. När jag sökte tjänsten var det som juniortekniker. De hade inga förväntningar på att jag skulle kunna allting – det tyckte jag var jätteskönt. Jag fick möjlighet att visa framfötterna helt enkelt och visa att jag var värd att vara kvar.

Hur trivs du med att jobba på Coor?

– Vi har en jättebra dialog och känsla i vår grupp. Mycket är vår chefs förtjänst som ger oss utrymme att ta egna initiativ och som försöker spåna i hur vi kan utvecklas i vårt jobb. Man tas alltid emot med öppna armar om man har frågor eller idéer. Vi har också en väldigt bra kultur och jag har aldrig upplevt att jag som tjej blir särbehandlad på något sätt. Det är bara positivt att ha fler tjejer i branschen. Vi jobbar extremt mycket med de här frågorna, du ska aldrig känna att det är en kultur som inte passar dig. Jag tycker det är synd att det inte är fler tjejer i branschen. Man måste inte vara kille för att kolla el och ventilation. Jag ser bara positivt på allt i mitt yrke.

Marie tar också upp tryggheten med att jobba hos en och samma kund:

– Här har jag mitt lunchrum, mina kollegor och jag är på samma plats varje dag. Här har vi varandra. Vi är inte sårbara här och vi har alltid någon som kan hjälpa till. Du får lov att vara sjuk, vabba och vara ledig. Det ser jag som en extremt stor fördel.

Maj 2023