”Jag får jobba självständigt med mitt största intresse”

Mattias Sandquist vann priset för Årets förbättring 2022 i den svenska upplagan av Coor Awards. Han arbetar som drifttekniker med ansvar för kyla och värme på Icas 100 000 kvadratmeter stora lager i Helsingborg och drivs av viljan att ständigt hitta nya bättre lösningar.

Bästa med att jobba på Coor, Mattias Sandquist

Det var för den klimatsmarta tekniska lösning han tagit fram till Icas kyllager som Mattias Sandquist vann det svenska priset för Årets förbättring i Coor Awards. Lösningen minskar behovet av eldrivna kylkompressorer, i stället använder man sig av den kylande uteluften vilket minskar energiförbrukningen. Innovationen blev väldigt uppskattad av både kunden och juryn. 

Hur kom du fram till den här lösningen? 
– Möjligheten att använda utetemperaturen för att kyla systemet har alltid funnits men hittills har ingen fått det att fungera. Jag drivs av viljan att lösa problem, så jag djupdök i tekniken för att hitta en lösning. Här på Icas lager lägger vi mycket tid på energiarbete och driftoptimering. 

Mattias Sandquist har jobbat på Icas lager i Helsingborg i snart fem år. Lagret är över 100 000 kvadratmeter med en stor kyl- och frysanläggning. Tidigare arbetade Mattias för ett annat bolag men 2019 tog Coor över drift och skötsel av anläggningen. 

Vad är dina arbetsuppgifter? 
– Som drifttekniker med ansvar för kyla och värme är mitt uppdrag att se till att allt fungerar, det handlar om dagliga kontroller, underhållsplanering och utveckling av verksamheten. 

Hur trivs du med ditt jobb? 
– Jag trivs väldigt bra. Det är en stor komplex anläggning där vi arbetar mycket med driftsäkerhet och energieffektivitet. Jag har alltid haft ett väldigt stort intresse för energi och teknik och Coor har ett bredare perspektiv än andra företag jag tidigare arbetat för. Ett exempel är de träffar med drifttekniker från andra siter som Coor anordnar. Där diskuterar vi vad som fungerar på respektive site, vilka olika lösningar man testat och delar tips och idéer. 
 
Många av medarbetarna på Coor tycker att det innovativa klimatet är en av de bästa delarna av jobbet. Kan du förstå det? 
– Ja, det kan jag. Jag kan ju bara svara för min egen del men för min personliga utveckling är det avgörande att få jobba med nya lösningar. Här på Coor jobbar vi väldigt strukturerat med förbättringar – det finns en process längs hela vägen. Har man ett förslag på förbättring så lägger man in det i vårt rapporteringssystem och sedan presenteras det för kunden. När det handlade om mitt förslag kring frikyla var det inget snack om att det skulle förverkligas, bara glada miner och tacksamhet från Ica. 

Vad är det bästa med ditt jobb? 
– Jag får jobba självständigt med mitt största intresse, teknik. Sedan är det kul att det finns en framåtanda på Coor, att vi alltid vill bli bättre.  

Februari 2023