Framtidens arbetsplats

10 röster om 2026

Många menar att den senaste tiden slungat oss flera år framåt i utvecklingen. Evolutionen verkar inte stanna av så... vad lever vi i för värld om fem år? Vi sägs stå inför ett paradigmskifte och utvecklingen accelererar allt mer. Vi har med hjälp av tio experter gnuggat spåkulan och siat om hur världen ser ut 2026.

Kunskapsbank, innovation, 10 röster headerbild 1
Kunskapsbank, innovation, extrabild 9

”Framöver blir vi omgivna av fler besserwissrar – nya ”digitala kollegor” som genom ständig analys av data vet allt om vad som händer i vår organisation och bland våra kunder. Vi kanske inte kommer att se dem som kollegor, men maskinerna kommer liksom dagens kollegor att hjälpa oss att förstå och påverka vårt beslutsfattande. Samtidigt kan vi förväntas att oftare än i dag samarbeta med människor vars kunskapsgrund skiljer sig från vår egen. Det behövs för att kunna lösa komplexa uppdrag i det digitala landskapet.”

”I framtiden kommer det att vara viktigare att förhindra sjukdomar än att bota dem, och som individ kommer du att ha mycket mer makt över din kropp och din hälsa. Människan har alltid varit en passiv produkt av evolutionen, men genom olika teknologier kommer vi att vara med och skapa vår egen evolution och framtid. Ett exempel på detta är upptäckten av gensaxen som tilldelades Nobelpriset i kemi 2020. Med hjälp av den går det på ett väldigt exakt sätt att hitta gener, och ta bort eller lägga till delar i levande organismers DNA. Gensaxen och andra liknande upptäckter gör att vi för första gången i mänsklig historia kan börja drömma om en värld utan sjukdomar.”

”Jag tror att vi kommer att se ett skifte av fokus, där man tidigare satsade på utökade ytor kommer man i stället att satsa på att öka användarupplevelsen och tryggheten på arbetsplatsen. Vi kommer i snitt att jobba hemifrån 1,5–2 dagar i veckan och kontoret kommer få en större roll för relations- och varumärkesbyggande, både ur kund­perspektiv och för att bli en mer attraktiv arbetsgivare.”

”Jag tror att vi i fortsättningen kommer leva i en ”hybridvärld” där de fysiska och de digitala versionerna av samma sak konkurrerar. Ta de fysiska butikerna till exempel, de måste ge oss incitament för att vi ska besöka dem nu när vi vet att vi klarar oss utan dem. Butikerna måste i framtiden fokusera mindre på transaktioner och mer på upplevelser, underhållning, nätverkande och kunskap. Restauranger är en annan sak, dit kommer vi att fortsätta att gå för att träffa vänner och umgås.”

”Om fem år kommer inte bolag att ha hållbarhetsrapporter. Dessa kommer i stället att vara helt integrerade med den finansiella rapporten, så att frågan är ’vad gjorde vi för att förbättra planeten och hur mycket tjänade vi på det?’ snarare än att börja med pengarna. Sett till social hållbarhet kommer missvisande mångfaldskommunikation, som alltså inte speglar mångfalden i bolaget på ett korrekt sätt, att kunna ge böter.”

"Hur kan man lösa stora, globala problem? Med innovation! Personligen tror jag att det är de stora företagen som behöver bli mycket mer innovativa och som är nyckeln till att lösa de globala problemen. Om fem år tror jag att vi lever på en mer hållbar planet och inte längre slänger 97 procent av allt vi producerar efter första användningen.”

”Polariseringen kommer att öka. Främst när det gäller åsikterna om vad som är viktigast – global uppvärmning eller migration. De senaste åren har vi sett att allt fler tycker att samhället utvecklas i fel riktning trots att de fått det bättre som individer. Mycket av missnöjet handlar om ländernas migrationspolitik. De till vänster tycker missnöjet riktas fel och de till höger ser att de stora demografiska förändringarna underminerar sammanhållningen i samhället.”

Kunskapsbank, innovation, extrabild 8

”Om fem år tar vi ännu större ansvar för vår privatekonomi. Vi litar inte på systemet för pensionssparande utan löser det på egen hand och allt fler kommer skaffa ”fuck off-kapital” för att kunna säga upp sig eller separera. Oberoende råd och hållbara val värdesätts mer, så vi kommer också att anlita investeringsrobotar i högre utsträckning än i dag.”

”Begrepp som vegetariskt och veganskt kommer inte att användas i samma utsträckning som i dag. Det kommer snarare handla mer om sund, njutningsfull och klimatsmart mat. Vi kommer att äta snarlik mat som vi gör nu, men innehållet kommer att se väldigt annorlunda ut och vara mer växtbaserat och differentierat. Det största trendbrottet de kommande åren kommer att vara användandet av havsväxter, det kommer att bli stort.”

”Jag tror att gaming och film kommer att smälta ihop de kommande åren. Redan nu hörs fler och fler väletablerade skådespelare, som exempelvis Willem Dafoe, som röstskådespelare i olika spel. Samtidigt kommer serier och filmer att, likt tv-spel, bli mer interaktiva så att tittarna har möjlighet att påverka handlingen. Jag tror också att bio snart är ett minne blott. Vi kommer absolut att titta på film tillsammans, men fjärrstyrt. Disney+ har redan börjat med det i och med sitt GroupWatch, där man genom appen tittar på innehåll tillsammans med vänner eller familj och samtidigt kan chatta eller prata. Streamingjättarna kommer utveckla fler liknande tjänster, så vi kan också räkna med en del speciella filmdejter framöver…”


Mer inspiration

Läs mer om framtidens arbetsplats


Tema: Framtidens arbetsplats

Framtidssäkra arbetsplatsen i en föränderlig värld

Företag behöver förhålla sig till omvärldens instabilitet och förändringar, och samtidigt överväger 1 av 3 anställda att byta jobb om deras nya behov inte tillgodoses. Vad krävs egentligen av företag för att framtidssäkra sina arbetsplatser?

Ta del av de senaste insikterna från vår nordiska undersökning och inspireras av hur andra bolag framtidssäkrar sina arbetsplatser.

Läs mer och ladda ner ➝