Smarter Worklife

AI - mindfulness för alla

Med AI-teknologi uppbackad av neurovetenskap ska det tyska ljudföretaget Endel förändra framtidens arbetsplats.

Kunskapsbank, smarter worklife, AI mindfulness bild 2022

Coor Smarter Worklife 22/23 SE

Ljud är ständigt närvarande runt oss i allt från naturliga former som vind till konstruerade i form av musik. Vissa ljud registrerar vi knappt, men det är väl etablerat att olika ljud har olika påverkan på vår hjärna. Några ljudbilder kan minska vår stress, medan andra kan öka vår produktivitet.

Detta var någonting som det tyska techföretaget Endel bestämde sig för att utforska närmare. Då föddes Endel Pacific, en mjukvara som med hjälp av AI-teknologi och individuella data skapar ett personligt ljudlandskap för varje användare – anpassat efter hjärtrytm, ljusmängd, tid på dygnet och väder.

– Vi vill göra AI-driven mindfulness lättillgänglig för alla. Genom vår mjukvara skapas personliga ljudlandskap för att förbättra sömn, minska stress och förbättra produktivitet, allt uppbackat av neurovetenskap. Vi utgår från hur hjärnan reagerar på olika typer av ljud, berättar företagets grundare och vd, Oleg Stavitsky.

Hur rätt ljudbild kan öka välmående och produktivitet är någonting som Endel fokuserar mycket på när företaget fortsätter att utveckla sin AI-teknologi. Oleg Stavitsky poängterar att man inte bara riktar sig mot privatpersoner, utan att man även formar tjänsten för att göra den attraktiv för arbetsgivare – där Endel skräddarsyr sitt erbjudande efter kundernas preferenser och möjligheter. Hos vissa behövs ljudlandskap som stärker analytiskt och fokuserat arbete, medan andra kan behöva stöttning i att underlätta för kreativt arbete. Oavsett vilket är målet med tjänsten att möjliggöra för de anställda att fokusera och öka sin effektivitet på arbetsplatsen.

– Det vi gör är mer grundligt och djupare än någonting som tidigare gjorts inom området, speciellt när det gäller hur rätt ljud kan påverka ditt kognitiva tillstånd när det kommer till koncentration, säger Oleg Stavitsky.

Endel menar att tjänsten är nästa steg i arbetsplatsens evolution.

– Efter pandemin ser vi på arbetsplatsen med nya ögon. Oavsett var vi jobbar kommer vi att behöva rätt arbetsplats för att vara kreativa och fokuserade. De personliga ljudlandskapen är till för att skapa just dessa individuella miljöer och skyddande bubblor, som hjälper oss att vara avslappnade och produktiva – var vi än är.

Kostnadsfritt magasin

Beställ magasinet Smarter Worklife

Coor brinner för framtidens arbetsliv. I vårt magasin hittar du nyheter och inspiration kring sådant som gör arbetslivet smartare, roligare och mer hållbart. Smarter Worklife har nominerats till Svenska Designpriset i kategorin redaktionellt kundtidning, för bästa grafiska design och kommunikation. Smarter Worklife ges ut en gång per år.

Läs mer och beställ ➝


Mer inspiration

Fler artiklar från Smarter Worklife