Hållbarhet

Städa miljöanpassat – att rengöra utan vatten och kemikalier

Rengöringsmetoder har utvecklats mycket sedan 1950-talet, då flytande rengöringsmedel och rikligt med vatten ansågs vara en oslagbar kombination.

Lokalvård | Coor

Nu har många kemikalier kunnat överges helt. Växtbaserade och helt biologiskt nedbrytbara produkter har istället utvecklats – kemikaliefri rengöring är nutidens melodi.

Den vattenfria städrevolutionen

Användningen av vatten för professionell rengöring började minska betydligt redan på 1980-talet, det var då den "vattenfria städrevolutionen" började. Nu städas ytorna med rengöringsdukar och moppar, och all nödvändig fukt är bunden till rengöringsutrustningen.

Rengöringsmedel används endast vid behov, till exempel om smuts är fettigt.

– Våra kunder är mycket miljömedvetna. Det är viktigt för dem att produkterna vi använder är miljömärkta. Våra kunder berättar ofta mycket exakt om vilka produkter de vill använda för att sina lokaler ska städas miljöanpassat, säger Leena Pulkkinen, lokalvårdsexpert på Coor.

Många av de ämnen som används idag är säkra för både människor och miljö och kommer från förnybara resurser. Vi kan till exempel använda biprodukter från livsmedelsindustrin så som sockerbetor, majs, vetekli och kokosnötter.

Utvecklingen är i både människans och miljöns intresse

Moderna rengöringsmetoder såväl som serviceleverantörernas och kundernas höga krav har förbättrat städarbetarnas dagliga arbete.

– Icke-kemisk och vattenfri rengöring, städmaskiner, utrustning och mer avancerade metoder har ökat och förbättrats avsevärt de senaste åren. Detta ökar både säkerhet och välbefinnande på jobbet. Det är ändå viktigt att våra städare får kontinuerlig vägledning, och att de ibland också bär nödvändig skyddsutrustning så som handskar och glasögon, berättar Leena Pulkkinen.

Utbildning och introduktion för städpersonal fokuserar nu på att städa miljöanpassat samt olika kemikalier och deras användning, och de lär sig att förvara, dosera, hantera och återvinna dem på bästa sätt.

– Det är viktigt för oss att vår personal är experter inom sitt område. Få människor vet hur mycket en städare faktiskt behöver veta när det gäller maskiner, utrustning, material och ergonomi, fortsätter Leena Pulkkinen.

Vattenfri rengöring ger många fördelar

Rengöring med avsevärt mindre vatten sparar inte bara tid, ansträngning och pengar utan förbättrar också renligheten, minskar användningen av kemikalier, sparar på miljön och förlänger livslängden för olika ytskikt.

Moderna rengöringsmetoderna ger flera förbättringar:

  • Arbetssäkerheten ökar med minskad användning av lösningsmedel.
  • En positiv utveckling sker inom området allergi och miljö, när användning av parfymfria rengöringskemikalier ökar.
  • Arbetsmiljön för städpersonal förbättras när reglerna för miljömärkning är striktare.
  • Hygienen förbättras genom att färgkodade rengöringshanddukar används på olika ytor och rengöringstextiler fuktas i en tvättmaskin istället för att sköljas.

Källan till artikeln är Diversey och SSTL Cleanility Association.