Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök
Medarbetare

Bente tar helikoptern till jobbet

De som arbetar på Nordsjöns oljeborrplattformar tar helikopter till jobbet och lever 18 veckor om året i ett eget litet universum. Bente Fonnes vet mer om den världen än de flesta - hon gick ombord redan som 18-åring.

Bente Fonnes | Coor

När det blåser full orkan blir vågorna 20 meter höga, det skakar i riggen och fönstren täcks av skum på oljeborrplattformen mitt i Nordsjön. Här på Statfjord C har det producerats olja sedan 1984. 

Plattformen ägs av Equinor, tidigare Statoil, och bemanningen varierar från knappt 100 till som flest 532 personer. En av dem är Coor-medarbetaren Bente Fonnes som arbetat offshore i 36 år. Hon lovprisar kamratskapen ombord och säger sig aldrig ha tråkigt.

− På fritiden finns det massor att göra. Det finns ett välutrustat gym ombord och möjligheter att utöva olika hobbys som fiske, stickning, läderslöjd och tillverkning av knivar.

coor yoga

”Larmet kan gå mitt i natten”

Säkerheten spelar en stor och viktig roll ombord på oljeborrplattformen. Det hålls regelbundna möten om hälsa, miljö och säkerhet där man bland annat uppmärksammar incidenter på den egna och andra plattformar och drar lärdom av dem. Två gånger i månaden hålls strukturerade evakueringsövningar, men det förekommer även oannonserade övningar.

– Larmet kan gå mitt i natten. Då får man ta på överlevnadsdräkten och gå till livbåten. I alla utrymmen finns det också flyktmasker att ta på i händelse av rökutveckling eller brand, berättar Bente Fonnes.

Vart fjärde år tränar man dessutom på att ta sig ut ur en helikopter som hamnat i vattnet. Det sker i en simulator i en bassäng.

Bente Fonnes har aldrig råkat ut för någon större dramatisk händelse ombord på någon av de oljeriggar hon arbetat på. Men för några år sedan var hon med om en obehaglig incident med helikoptern.

– Det uppstod oljeläckage i helikopterns rotor när vi var på hemväg. Vi fick gå ner på en fotbollsplan och invänta en annan helikopter som hämtade upp oss.

Vill aldrig jobba på land

Bente Fonnes arbetar med städningen av hytter, kontor, matsal och gemensamhetsutrymmen samt i tvätteriet ombord. Hon har vant sig vid det speciella livet ombord och planerar att vara kvar ända till pensionen. Och livet på riggarna har gett mer än bara ett trivsamt jobb – hon har även träffat sin man på plattformen.

– Det är vanligt, många här träffar sin partner på jobbet, berättar hon. 

De ombordanställda arbetar två veckor och är sedan lediga fyra. Det gör att Bente Fonnes och hennes man kan tillbringa mycket tid tillsammans, både hemma i Stavanger, i fritidshuset på närbelägna Mosterøy och i huset i Thailand.

– Som anställd på en oljeborrplattform har man bra betalt. Men det är klart att det går åt mer pengar när man är ledig så långa perioder. Det gäller att hushålla, säger Bente Fonnes.

Oljeplattformen - ett hotell på ben

Coor sköter servicen ombord på Statfjord C och på de andra två plattformarna i Statfjordfältet samt ytterligare två på Snorrefältet ute i Nordsjön, som alla ägs av Equinor (tidigare Statoil).

Uppdraget kan liknas vid att driva ett hotell, utom när det kommer till livsmedelsplaneringen som måste vara maximalt vässad.
Stein Rune Kallekleiv jobbar på Coor som Facility Service Leader. Med sina snart 40 år offshore har han stenkoll:
– Vi ska alltid ska ha livsmedel för 14 dagar ombord. Det fungerar ju inte när det gäller färskvaror som mjölk, men sådant kan vi få ut i kylcontainrar ombord på fartyg upp till två gånger i veckan om det behövs, förklarar han.