Medarbetare

Bente tar helikoptern till jobbet

De som arbetar på Nordsjöns oljeborrplattformar tar helikopter till jobbet och lever 18 veckor om året i ett eget litet universum. Bente Fonnes vet mer om den världen än de flesta - hon gick ombord redan som 18-åring.

Bente Fonnes | Coor

När det blåser full orkan blir vågorna 20 meter höga, det skakar i riggen och fönstren täcks av skum på oljeborrplattformen mitt i Nordsjön. Här på Statfjord C har det producerats olja sedan 1984. 

Plattformen ägs av Equinor, tidigare Statoil, och bemanningen varierar från knappt 100 till som flest 532 personer. En av dem är Coor-medarbetaren Bente Fonnes som arbetat offshore i 36 år. Hon lovprisar kamratskapen ombord och säger sig aldrig ha tråkigt.

− På fritiden finns det massor att göra. Det finns ett välutrustat gym ombord och möjligheter att utöva olika hobbys som fiske, stickning, läderslöjd och tillverkning av knivar.

coor yoga

”Larmet kan gå mitt i natten”

Säkerheten spelar en stor och viktig roll ombord på oljeborrplattformen. Det hålls regelbundna möten om hälsa, miljö och säkerhet där man bland annat uppmärksammar incidenter på den egna och andra plattformar och drar lärdom av dem. Två gånger i månaden hålls strukturerade evakueringsövningar, men det förekommer även oannonserade övningar.

– Larmet kan gå mitt i natten. Då får man ta på överlevnadsdräkten och gå till livbåten. I alla utrymmen finns det också flyktmasker att ta på i händelse av rökutveckling eller brand, berättar Bente Fonnes.

Vart fjärde år tränar man dessutom på att ta sig ut ur en helikopter som hamnat i vattnet. Det sker i en simulator i en bassäng.

Bente Fonnes har aldrig råkat ut för någon större dramatisk händelse ombord på någon av de oljeriggar hon arbetat på. Men för några år sedan var hon med om en obehaglig incident med helikoptern.

– Det uppstod oljeläckage i helikopterns rotor när vi var på hemväg. Vi fick gå ner på en fotbollsplan och invänta en annan helikopter som hämtade upp oss.

Vill aldrig jobba på land

Bente Fonnes arbetar med städningen av hytter, kontor, matsal och gemensamhetsutrymmen samt i tvätteriet ombord. Hon har vant sig vid det speciella livet ombord och planerar att vara kvar ända till pensionen. Och livet på riggarna har gett mer än bara ett trivsamt jobb – hon har även träffat sin man på plattformen.

– Det är vanligt, många här träffar sin partner på jobbet, berättar hon. 

De ombordanställda arbetar två veckor och är sedan lediga fyra. Det gör att Bente Fonnes och hennes man kan tillbringa mycket tid tillsammans, både hemma i Stavanger, i fritidshuset på närbelägna Mosterøy och i huset i Thailand.

– Som anställd på en oljeborrplattform har man bra betalt. Men det är klart att det går åt mer pengar när man är ledig så långa perioder. Det gäller att hushålla, säger Bente Fonnes.


Kontakta Coor

Vill du prata FM-tjänster? Kontakta oss här.

Som ledande inom Facility Management bidrar Coor till utvecklingen av Nordens bästa arbetsmiljöer – smarta, hållbara och fulla av glädje. Våra servicelösningar låter dig fokusera på din egen kärnverksamhet. Allt annat tar vi hand om. Kontakta oss gärna för att se hur vi kan hjälpa dig.

Söker du jobb? Då söker vi dig!

Jobba hos Coor

Välkommen att söka ditt jobb på sidan med lediga jobb.

För att skydda din information, tar vi inte emot ansökningar via formuläret.

GDPR
Läs Coors data- och sekretesspolicy.

Integritetspolicy

Vi har uppdaterat vår sekretesspolicy för att underlätta för dig att förstå vilken information vi samlar in och varför vi samlar in den. Vi har gjort dessa uppdateringar eftersom nya datasäkerhetsbestämmelser (GDPR) trädde i kraft den 25 maj 2018 i Europeiska unionen.

Samtycke till behandlingen av personuppgifter
Personuppgifterna vi samlar är data som tillhandahålls av dig när du fyller i ett kontaktformulär eller prenumerationsformulär på Coors webbplatser. Det är ditt fullständiga namn, din e-postadress och ditt telefonnummer eller postadress (om det finns).

Vad är ändamålet med behandlingen av dina personuppgifter?
Dina personuppgifter krävs för att vi ska kunna skicka marknadsförings- och kommunikationsmaterial såsom pressmeddelanden, nyheter, trender, inbjudningar till evenemang och nyhetsbrev till dig. Vi använder också personlig information för att kontakta dig personligen om du har fyllt i ett kontaktformulär.

Vad är den lagliga grunden för behandlingen av dina personuppgifter?
Behandlingen av dina personuppgifter grundas på att du har samtyckt till behandlingen. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke genom att maila oss på info@coor.com

Information om behandlingen av dina personuppgifter
Vi har genomfört lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter mot bland annat förlust eller olaglig tillgång. Antalet personer med tillgång till dina personuppgifter är begränsade. Endast personer som är associerade med den Coor-webbplats du besökt med som behöver behandla dina personuppgifter i enlighet med ovanstående syften kommer att ha tillgång till dina personuppgifter.

Vi kan också dela dina personuppgifter med andra koncernföretag och leverantörer och affärspartners som utför tjänster på våra vägnar (till exempel servicetekniker från olika leverantörer, till exempel vid felmeddelande om en kaffemaskin).

Dina personuppgifter kan överföras till ett tredjeland, det vill säga ett land utanför EU / EES, i samband med Coors användning av de molnbaserade tjänsterna Office 365 som tillhandahålls av Microsoft Ireland Operations Limited ("Microsoft").

När Microsoft tillhandahåller Office 365-tjänster, hanterar Microsoft kunddata (till exempel e-post, filer) i datacentraler inom EU (för närvarande: Dublin (Irland) och Amsterdam (Nederländerna). Men som en integrerad del av levererar Office 365-tjänsterna, kan vissa begränsade personuppgifter också behandlas i tredjeländer (för närvarande är sådana andra uppgifter huvudsakligen bearbetade i USA och i Kanada). Microsoft har engagerat underleverantörer för sådan databehandling utanför EU och EES.

För att uppfylla tillämpliga dataskyddskrav har Coor genomfört ett databehandlingsavtal med Microsoft och dessutom ingått standardavtalsklausuler ("EU-modellklausuler") med Microsoft. Alla Microsoft-underleverantörer som behandlar personuppgifter i samband med Office 365-tjänsterna är engagerade av Microsoft i enlighet med artikel 11 i EU-modellklausuler.

Dina personuppgifter som används för serviceförfrågningar sparas tills vi inte längre behöver det för att kunna uppfylla din förfrågan.

Dina rättigheter
Du har rätt att veta vilken av dina personuppgifter som behandlas om dig och att be om en kopia av sådan information. Du har rätt till rättelse av felaktiga personuppgifter om dig och i vissa fall begära radering av dina personuppgifter (till exempel om du tar tillbaka ditt samtycke). Dessutom har du rätt att invända mot viss behandling av dina personuppgifter och begära begränsning av behandlingen av dina personuppgifter. Observera att begränsning eller borttagning kan leda till att vi inte kan uppfylla våra åtaganden. Du har också rätt att ta emot personuppgifterna om dig i maskinläsbart format samt att skicka dessa data till en annan datakontrollant.

Om du har några invändningar eller klagomål med hur vi behandlar dina personuppgifter har du rätt att anmäla detta till Säkerhetsverket som är tillsynsmyndighet för vår behandling av personuppgifter.

Om du har frågor om hur vi behandlar personuppgifter om dig, är du välkommen att kontakta oss på info@coor.com.

 Vi är Coor

Läs mer om våra medarbetare