Medarbetare

Från hängmattan till vardagspusslet

Sommaren är förbi och hösten har redan gjort entré i delar av landet. Pendla, hämta-lämna, göra matlådor, boka tvättstuga… Hur får vi en smidig övergång från semester till vardag? Det vet Coors logistikexpert Magnus Rudman.

Äntligen är semestern slut, nu väntar hösten runt hörnet med kyliga mornar och försenad kollektivtrafik… sa ingen någonsin. Efter några veckors ledighet är det lätt hänt att man glömt bort hur i hela världen man ska få till rutinerna igen. Jobbmöten, hämtningar, vab, träningspass, handling och tvätt. Magnus Rudman, sitechef inom logistik på kontrakt Karolinska, ger några välbehövliga råd inför hösten.

Med din erfarenhet av att planera och leda logistikarbetet på ett stort sjukhus kanske du kan berätta var man ska börja när det är dags att börja lägga vardagspusslet efter semestern?

– Det är alltid viktigt att först göra en kartläggning av det man ska hålla på med. Du måste ta reda på vad du ska göra och sen planera efter det. Här på sjukhuset jobbar vi professionellt och sätter upp ett flöde, förbättrar saker och tar bort sådant som är onödigt. Det viktigaste är att skapa ett engagemang kring det hela – och verkligen göra det man ska göra.

Du jobbar som sitechef och du har två elitsatsande barn, vad är dina tips för att få ihop vardagslogistiken?

– Jag har två killar som har hållit på med elitförberedande idrott och elitidrott hela deras skolgång. Jag har valt att engagera mig väldigt mycket för att hjälpa dem och få ihop det pusslet med skola, sömn och träning. Det kräver en faslig massa planering och ett rätt högt mått av engagemang.

Just engagemang i det man tar sig för, oavsett om man har barn som elitidrottar eller inte, är A och O enligt Magnus. Engagemanget gör att du vet vad som händer, vilket också gör att du kan planera. Kanske vill du komma i gång med träningen igen eller få bra betyg i höstens tentor. Om du hela tiden överraskas av vad som ska hända får du problem. Förutom engagemang lyfter Magnus också vikten av samarbete:

– Jag och min fru har valt att göra det här tillsammans. Så det krävs ett stort mått av samarbete. Om jag lagar middagen kör hon till träningen och tvärt om. Vi har ett schema och vi samarbetar även med andra utanför familjen med till exempel skjuts.

Samarbete tillsammans med andra har alltid varit viktigt för Magnus, både i och utanför arbetet. Ett förhållningssätt som han ofta arbetar efter är att alltid försöka ligga på plus.

– Jag brukar alltid försöka ligga lite på plus. Det kan innebära att jag ger skjuts och kör några extra kilometer eller ställer upp och hjälper till med något som behöver göras. Då blir det också lättare för mig nästa gång jag behöver be om hjälp.

Hur gör man för att vara närvarande i sin roll på jobbet och som vän, partner eller förälder?

– För mig har det blivit lättare och lättare desto fler år man levt. Är jag engagerad i jobbet då är det bara jobbet som gäller och då skärmar jag bort det andra. När jag sen kommer hem så är jag engagerad i idrotten och skolan. Det är superviktigt. Vi behöver få en paus från olika saker, annars tar kraften slut.

Magnus tipsar:

Engagera dig! 

Vill du få ihop din vardag med jobb, träning, studier eller barnens aktiviteter så gäller det att vara engagerad. Skapa sedan en plan och bestäm vem som är ansvarig för vad.

Samarbeta! 

Samarbeta med personer runt omkring dig, det kan vara en partner, vän, kollega eller granne. Försök också alltid att ligga på plus, det gör det enklare att själv be om hjälp vid behov.  


Vi är Coor

Läs mer om våra medarbetare