Mat och dryck

Grilla grönare

Sommaren är här med sol, bad och välförtjänt semester. Solen skiner och ljusa, ljumma kvällar bjuder på god mat och dryck med smaker i säsong. Därför tipsar vi på Coor Food & Beverage om små enkla förändringar för mer hållbara grillkvällar.

Hur kan jag grilla mer hållbart?

Börja med att tänka på vad du lägger på grillen. Våga testa något från växtriket, det behöver inte vara svårt, krångligt eller en produkt som är processad för att likna kött i form och textur.

Ett proteinrikt växtbaserat alternativ perfekt att grilla är Portabellosvamp, saftigt, gott och enkelt med ett mycket lägre klimatavtryck än kött.

Du kan även prova en svensk produkt som Eldost eller Grillost – ett mycket bra alternativ till halloumi som faktiskt är rödlistad i WWF:s köttguide på grund av de högre halter antibiotika man använder på Cypern.

Om du ändå vill grilla kött, välj svenskt naturbeteskött – då väljer du en produkt som bidrar till den biologiska mångfalden och värnar om den svenska livsmedelsförsörjningen.

Hur grillar jag?

  • Använd grillkol som är märkt med Bra Miljöval och FSC.
  • Slopa tändvätskan! Tändvätska är ofta gjort på paraffin som är en fossil oljeprodukt, investera i stället i en eltändare av något slag.
  • Använd inte engångsgrillar, dessa innehåller också paraffin samt att aluminiumet gör den svår att återvinna på rätt sätt när man befinner sig ute i naturen och inte har samma möjlighet till källsortering.

Vi på Food & beverage gillar ...

... Ekologisk potatis

Potatis är en av de mest besprutade råvarorna vi har, därför använder vi ekologisk potatis med skal på våra restauranger. Den obesprutade potatisens skal är nyttig och god och därför är klyftpotatis med skal ett perfekt tillbehör till grillat.

... Råvaror i säsong

Vi skapar tillbehör, kryddor och drycker utefter svenska råvaror i säsong. Nu är det till exempel högsäsong för ramslök, den torkar vi och gör örtsalt av eller mixar färsk och gör ett riktigt gott smakrikt örtsmör som i sin enkelhet passar perfekt till grillat.

Ett annat exempel är rabarber - vi har till och med restauranger som odlar egen rabarber! Rabarber är perenn, det vill säga att den kommer igen varje år, den är tålig och har en ganska lång säsong vilket ger stor skörd. En härlig rabarberchutney är inte bara jättegott till grillat utan även ett bra exempel på hur man kan bevara säsongen också, ta fram en burk av svensk sommar och servera till en mustig gryta på hösten!

Tips på hemmagjorda presenter:

Flädersaft

Vid säsong, plocka fläderblommorna (äkta fläder, ej druvfläder) och gör egen saft – enkelt och väldigt uppskattat. Återanvänd gärna en ordentligt rengjord glasflaska från t ex. olja!

Personligt örtsalt

Plocka eller köp ramslök när den är i säsong. Torka, blanda med grovkornigt salt och fyll en kvarn – vips har du ett eget personligt örtsalt!

 

Om Coor

Coor är en av Nordens ledande facility management-leverantörer, och erbjuder alla de tjänster som krävs för att ett företag eller offentlig verksamhet ska fungera bra och effektivt.

Läs mer om vårt erbjudande ➝


Mer inspiration

Läs mer om mat och dryck