Smarter Worklife

Kontorets 5 sinnen

Alla människans sinnen kan ”hackas” för att minska stress, öka produktivitet och skapa välmående på arbetsplatsen, menar Charles Spence, professor och forskare i psykologi på Oxford University. Här delar han med sig av sina bästa hacks.

Kunskapsbank, arbetshälsa, extrabild kontor 5:e sinne

Coor Smarter Worklife 22/23 SE

Charles Spence

Ålder: 52 år.
Gör: Forskare och lärare inom experimentell psykologi vid Oxfords universitet. Har skrivit flera böcker, varav den senaste, Sensehacking: How to Use the Power of Your Senses for Happier, Healthier Living, kom ut 2020.

1. Syn

”Många av oss i norra Europa lider under vintermånaderna av så kallad ’ljushunger’ eller årstids­bunden depression, som det också kallas. Det enklaste sättet att undvika detta och hacka din hjärna kopplat till syn är att se till att du får en kontorsplats nära ett fönster med naturligt ljusinsläpp. Utsikt över grönskande natur eller blått hav är ännu bättre för ditt välmående. Sen ska man inte underskatta effekten av att välja rätt bakgrundsbild på datorn. Det är inte en slump att Windows mest klassiska bakgrundsbilder visar fantastiska naturlandskap.”

2. Hörsel

”Det är välkänt att musik hjälper till att motivera folk, särskilt om deras jobb är tråkigt och repetitivt. Därför är det viktigt att, om möjligt, låta människor själva välja vad de ska lyssna på. Oljud är enormt skadligt för produktiviteten och det finns tydliga kopplingar mellan stress, psykisk ohälsa och oljud. Jag har märkt att fler och fler kontor med öppen planlösning introducerar digitala ljud eller till och med vattenfunktioner, för att maskera och ersätta bakgrundsljud.”

3. Känsel

”Massage är jättebra för ökat fokus och i en studie visade det sig att antalet slarvfel i arbetet minskade kraftigt efter att företagen införde en kort lunchmassage. Man kan också fundera på att väga in temperatur på kontoret som en sorts beröring, och där finns det betydande skillnader mellan kvinnor och män. För hög kontorstemperatur kan leda till trötthet, men att det skulle vara för varmt är sällan någonting som kvinnor brukar klaga över, snarare tvärtom. Den standard för luftkonditionering som etablerades för årtionden sedan och än idag råder på kontor är – ingen överraskning här – anpassad efter män. Studier visar att skillnaderna i termisk komfort är stora: det skiljer nämligen i snitt 3,1 grader Celsius i önskad temperatur mellan kvinnor och män.”

4. Doft

”Det finns även forskning som stödjer att rätt dofter kan användas på kontoret för att minska stress. Vi människor tenderar att associera känslor med platser. Därför är mitt favorithack att byta doft i ett rum efter ett stressigt möte med hjälp av en USB-sticka, som du kan stoppa i datorn eller mobilladdaren. Men dofthacks kan användas på fler sätt: jag älskar exemplet med ett japanskt företag, som för att minska rusningen till de för små köken, släppte ut matdoft via ventilationen på de olika våningarna vid olika tidpunkter. Det gjorde att medarbetarna blev hungriga vid olika tillfällen och att man således skapade hanterbara lunchrusningar.”

5. Smak

”Kaffe är för många av oss en ovärderlig energiboost. Men det finns fler smakupplevelser för arbetsgivare att tänka på. Det är inte en slump att några av Silicon Valleys mest framgångsrika techföretag som exempelvis Google, Apple, Pixar och Facebook erbjuder kraftigt rabatterad – ibland gratis – mat till sina anställda. Alla företag som vill ha kreativa medarbetare borde följa efter.”

Kostnadsfritt magasin

Beställ magasinet Smarter Worklife

Coor brinner för framtidens arbetsliv. I vårt magasin hittar du nyheter och inspiration kring sådant som gör arbetslivet smartare, roligare och mer hållbart. Smarter Worklife har nominerats till Svenska Designpriset i kategorin redaktionellt kundtidning, för bästa grafiska design och kommunikation. Smarter Worklife ges ut en gång per år.

Läs mer och beställ ➝


Mer inspiration

Fler artiklar från Smarter Worklife