Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök

Kontorets svarta mittpunkt

Ofta helt centralt, men också utskällt. Vår hatkärlek till kaffet på jobbet kan ha en psykologisk förklaring.

Kaffen er kontorets midtpunkt | Coor

Befolkningen i Norden hör till dem som dricker allra mest kaffe i världen. Allra högst upp på listan finns Finland, med 10 kilo kaffebönor per person och år. Inte konstigt att kaffekopparna hopar sig på våra skrivbord under dagen… 

Men trots vårt beroende är kaffet och kaffemaskinen på kontoret en ständig källa till missnöje. Enligt psykologen Oskar Henrikson handlar det dock inte så mycket om själva kaffet. Snarare om att vi tar till klagandet när vi vill få en bättre kontakt med våra kollegor och få deras gillande. Dryckesmaskinen eller kaffemaskinen är en mötesplats och blir ett lätt offer. Åsikterna är ofta starka: Kaffet är för starkt, beskt eller svagt, maskinen är för långsam eller för svårhanterad.

Lösningen? Ja, kanske finns den på det lokala kafferosteriet Kaffa Roastery i Finland. Där tycker man att vi borde brygga kaffet tillsammans, även på jobbet.

– Vi i Finland dricker mest kaffe i världen, men ofta är det av ganska usel kvalitet. Det vill vi ändra på, säger Svante Hampf som är grundare av Kaffa Roastery. Med bättre kaffe kan kaffehörnan på kontoret bli en plats där nya idéer skapas, och en naturlig samlingsplats som bidrar till spontana möten mellan människor.

På Kaffa Roastery ställs höga krav på hur kaffet produceras och tas om hand. Bland annat finns ett så kallat ”handshake-program” där företaget regelbundet träffar alla producenter som rosteriet köper kaffe från. Det garanterar att allt kaffe är hållbart – på kaffeodlingarna tas hänsyn till både natur och arbetare.

Och Kaffa Roastery är inte ensam – allt fler lokala kafferosterier syns på marknaden idag. Dagens kaffeälskare ställer högre krav på etisk och ansvarsfull produktion, och transparens och öppenhet gentemot konsumenterna är avgörande för framgång.

Kaffeexpertens tre bästa tips för att brygga riktigt bra kaffe på kontoret:

  1. Köp en kaffekvarn och mal ditt kaffe själv. Det finns även espresso- och filtermaskiner som mal ditt kaffe automatiskt, en kopp åt gången.

  2. Rengör kaffemaskinen på kontoret med jämna mellanrum. Förutom bättre smak har en ren maskin även längre livslängd.

  3. Även känslor påverkar kaffeupplevelsen! Därför är det viktigt hur du inreder kaffehörnan. Varför inte brygga ett single estate-kaffe, där alla bönor kommer från samma odling, och sätta upp en bild på gården som producerar det?