Medarbetare

Mångfald på kartan

Från Chile och Etiopien till Thailand och Uzbekistan – teamet av lokalvårdare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna kommer från hela världen. Mångfalden på arbetsplatsen har lett till många intressanta samtal, vilket resulterade i att gruppledaren Oksana Gomeniuk kläckte en idé.

Oksana Gomeniuk arbetar som gruppledare för lokalvårdarna i grupp 1 på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Teamet består av 45 personer, varav merparten kommer från olika delar av världen och har svenska som andraspråk.

– Jag kommer själv från Ukraina och vet hur svårt det kan vara att göra sig förstådd när man inte talar samma språk.

De olika bakgrunderna i teamet och det egna intresset för geografi gav henne en idé.
– Jag åkte från jobbet tillsammans med en kollega som skulle berätta var han kom ifrån, berättar Oksana.

Världskartor i fikarummet

När kollegan visade hemstaden på en karta fick Oksana direkt en idé.
– Eftersom vi på jobbet kommer från så många olika länder fick jag idén att placera ut nålar på en karta för att på ett enkelt sätt berätta varifrån i världen vi alla kommer. Jag har alltid varit intresserad av geografi och tror att idén har sitt ursprung redan där.

Nu sitter fyra stycken 2 x 1,5 meter stora världskartor i Coors fikarum på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Många medarbetare har redan hunnit placera ut en nål för att visa var man har sitt ursprung. Thailand, Mongoliet, Albanien, Turkiet, Georgien, Etiopien, Uzbekistan, Chile, Eritrea och Elfenbenskusten är bara några av de nationer som finns representerade i teamet.
– Det är en väldigt härlig mix och vi trivs mycket bra ihop. Här gör vi inte skillnad på någon – alla är lika mycket värda, oavsett ursprung, berättar Oksana.

"Ökad förståelse"

Kartan är ofta en källa till konversationer kollegorna emellan.

– Det är inte ovanligt att man hör personal i lunchrummet säga saker som: ”Vem är den tredje personen från Mongoliet?”, ”Har vi folk från Kina som jobbar hos oss?”, ”Vi saknar folk från Australien” och så vidare. Kartan är ett enkelt sätt att lära känna sina kollegor bättre, förstå varifrån alla kommer och få en ökad förståelse för varandras kulturer och traditioner.


Vi är Coor

Läs mer om våra medarbetare