Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök

Matupplevelsen bidrar till välmående och hållbara medarbetare

Hur vi äter på jobbet påverkar våra arbetsdagar mer än vad vi tror.

– En god matupplevelse kan avgöra om vi vill jobba från kontoret eller inte, säger Carl Fernholm, VP Service Development Food & Beverage på Coor.

Vad behövs för att matupplevelsen på jobbet ska bli så bra som möjligt? En av hörnstenarna är att maten är vällagad och smakar gott. Men smaken är bara ett av flera sinnen som behöver aktiveras för att lunchen ska kännas meningsfull.

Resultatet från Coors rapport ”Join the Workplace Revolution” belyser hur mycket jobblunchen betyder för oss. En av fyra uppger nämligen att förbättrade lunchalternativ på arbetsplatsen ökar viljan att jobba på kontoret. Särskilt viktigt är det för de yngre åldersgrupperna.

– Studien lyfter de yngre anställdas höga krav på arbetsgivaren, att maten spelar stor roll är väldigt intressant. För många arbetsgivare är det här en viktig fråga, både idag och framöver, säger Carl Fernholm.

Välmående på jobbet kan alltså kopplas till vad och hur vi äter. Sen länge har många arbetsplatser erbjudit frukost, lunch och även middag till sina gäster. Fokus på hur slutkonsumenten upplever måltiderna är emellertid en faktor som inte alltid tagits i beaktning.

För att lyckas med det behöves ett helhetstänk menar Johan Lundblad, affärsutvecklare inom Food and Beverage i Sverige.

– Från dialoger med våra kunder så vet vi att mat och dryck är superviktigt. Vällagad god mat från grunden med hållbara råvaror är centralt. Men upplevelsen behöver ses från ett 360-perspektiv där maten utgör en del, säger Johan.

Maten, mötet och rummet är tre lika viktiga delar som man behöver arbeta med. Søren Kanne, divisionschef på Coor Danmark, understryker vikten av en god matupplevelse.

– Det behövs ett mervärde än bara maten. Det ska ge något extra och upplevas som en boost att äta tillsammans med sina kollegor, säger Søren Kanne.

Även Aaron Apew, ansvarig för Food and Beverage i Norge, framhåller upplevelsen som den viktigaste beståndsdelen.

– Nyckeln är en matupplevelse som skapar en positiv skillnad under arbetsdagen. Det är något som får medarbetare att återvända till arbetsplatsen om det görs på rätt sätt, säger Aaron.

En del av upplevelsen handlar också om att veta vad man äter och var råvarorna kommer ifrån framhåller Aaron.

– Vår strategi är arbeta med bra råvaror. En del förskräcks av vego alternativ som innehåller soja men då är det viktigt att berätta varifrån maten kommer och hur den produceras, säger Aaron Apew.

– Personalrestauranger behöver ständigt variera utbud och skapa något nytt för sina gäster, förklarar Johan Lundblad.

– Traditionella restaurangbesökare går till restaurangen två gånger om året. Många besöker våra restauranger varje dag och då måste vi kunna erbjuda något nytt. Därför jobbar vi med bland annat provsmakningar och föreläsningar, säger Johan.

I Danmark skapar man mervärden för sina restauranggäster genom att sälja råvaror direkt från köket.

– Att ha ett mindset som skapar mervärden för våra gäster förhöjer upplevelsen. Vi säljer till exempel bröd som gästerna kan köpa med sig hem till familjen, säger Søren Kanne.

Även koncept som foodtrucks, fredagsbrunch och föreläsningar i personalrestaurangerna är något som Coor arbetar med hos sina kunder.

– Fredagsbrunchen är något som vi jobbat med under en period. För medarbetarna innebär det att de kan äta en härlig måltid på ett mer avslappnat sätt innan helgen och samtidigt få saker gjorda på arbetsplatsen, säger Søren Kanne.

Bemötandet från restaurangpersonalen och att ha lokaler som känns välkomnande med god akustik ger ett ytterligare värde till själva måltiden. För att få medarbetarna att känna sig nöjda på arbetsplatsen behöver matupplevelsen vara igenomtänkt, menar Carl Fernholm.

– Maten på jobbet är för många människor höjdpunkten på arbetsdagen. Frukost, fika, lunch eller mellanmål. Upplevelsen ska vara njutningsfull, vacker för ögat och maten ska smaka gott. Det bidrar till att skapa välmående och hållbara medarbetare.

Framtidssäkra arbetsplatsen i en föränderlig värld

Företag behöver förhålla sig till omvärldens instabilitet och förändringar, och samtidigt överväger 1 av 3 anställda att byta jobb om deras nya behov inte tillgodoses. Vad krävs egentligen av företag för att framtidssäkra sina arbetsplatser?

Ta del av de senaste insikterna från vår nya nordiska undersökning och inspireras av hur andra bolag framtidssäkrar sina arbetsplatser.