Mat och dryck

Matupplevelsen bidrar till välmående och hållbara medarbetare

Hur vi äter på jobbet påverkar våra arbetsdagar mer än vad vi tror.

– En god matupplevelse kan avgöra om vi vill jobba från kontoret eller inte, säger Carl Fernholm, VP Service Development Food & Beverage på Coor.

Vad behövs för att matupplevelsen på jobbet ska bli så bra som möjligt? En av hörnstenarna är att maten är vällagad och smakar gott. Men smaken är bara ett av flera sinnen som behöver aktiveras för att lunchen ska kännas meningsfull.

Resultatet från Coors rapport ”Join the Workplace Revolution” belyser hur mycket jobblunchen betyder för oss. En av fyra uppger nämligen att förbättrade lunchalternativ på arbetsplatsen ökar viljan att jobba på kontoret. Särskilt viktigt är det för de yngre åldersgrupperna.

– Studien lyfter de yngre anställdas höga krav på arbetsgivaren, att maten spelar stor roll är väldigt intressant. För många arbetsgivare är det här en viktig fråga, både idag och framöver, säger Carl Fernholm.

Välmående på jobbet kan alltså kopplas till vad och hur vi äter. Sen länge har många arbetsplatser erbjudit frukost, lunch och även middag till sina gäster. Fokus på hur slutkonsumenten upplever måltiderna är emellertid en faktor som inte alltid tagits i beaktning.

För att lyckas med det behöves ett helhetstänk menar Johan Lundblad, affärsutvecklare inom Food and Beverage i Sverige.

– Från dialoger med våra kunder så vet vi att mat och dryck är superviktigt. Vällagad god mat från grunden med hållbara råvaror är centralt. Men upplevelsen behöver ses från ett 360-perspektiv där maten utgör en del, säger Johan.

Maten, mötet och rummet är tre lika viktiga delar som man behöver arbeta med. Søren Kanne, divisionschef på Coor Danmark, understryker vikten av en god matupplevelse.

– Det behövs ett mervärde än bara maten. Det ska ge något extra och upplevas som en boost att äta tillsammans med sina kollegor, säger Søren Kanne.

Även Aaron Apew, ansvarig för Food and Beverage i Norge, framhåller upplevelsen som den viktigaste beståndsdelen.

– Nyckeln är en matupplevelse som skapar en positiv skillnad under arbetsdagen. Det är något som får medarbetare att återvända till arbetsplatsen om det görs på rätt sätt, säger Aaron.

En del av upplevelsen handlar också om att veta vad man äter och var råvarorna kommer ifrån framhåller Aaron.

– Vår strategi är arbeta med bra råvaror. En del förskräcks av vego alternativ som innehåller soja men då är det viktigt att berätta varifrån maten kommer och hur den produceras, säger Aaron Apew.

– Personalrestauranger behöver ständigt variera utbud och skapa något nytt för sina gäster, förklarar Johan Lundblad.

– Traditionella restaurangbesökare går till restaurangen två gånger om året. Många besöker våra restauranger varje dag och då måste vi kunna erbjuda något nytt. Därför jobbar vi med bland annat provsmakningar och föreläsningar, säger Johan.

I Danmark skapar man mervärden för sina restauranggäster genom att sälja råvaror direkt från köket.

– Att ha ett mindset som skapar mervärden för våra gäster förhöjer upplevelsen. Vi säljer till exempel bröd som gästerna kan köpa med sig hem till familjen, säger Søren Kanne.

Även koncept som foodtrucks, fredagsbrunch och föreläsningar i personalrestaurangerna är något som Coor arbetar med hos sina kunder.

– Fredagsbrunchen är något som vi jobbat med under en period. För medarbetarna innebär det att de kan äta en härlig måltid på ett mer avslappnat sätt innan helgen och samtidigt få saker gjorda på arbetsplatsen, säger Søren Kanne.

Bemötandet från restaurangpersonalen och att ha lokaler som känns välkomnande med god akustik ger ett ytterligare värde till själva måltiden. För att få medarbetarna att känna sig nöjda på arbetsplatsen behöver matupplevelsen vara igenomtänkt, menar Carl Fernholm.

– Maten på jobbet är för många människor höjdpunkten på arbetsdagen. Frukost, fika, lunch eller mellanmål. Upplevelsen ska vara njutningsfull, vacker för ögat och maten ska smaka gott. Det bidrar till att skapa välmående och hållbara medarbetare.

Tema: Framtidens arbetsplats

Framtidssäkra arbetsplatsen i en föränderlig värld

Företag behöver förhålla sig till omvärldens instabilitet och förändringar, och samtidigt överväger 1 av 3 anställda att byta jobb om deras nya behov inte tillgodoses. Vad krävs egentligen av företag för att framtidssäkra sina arbetsplatser?

Ta del av de senaste insikterna från vår nordiska undersökning och inspireras av hur andra bolag framtidssäkrar sina arbetsplatser.

Läs mer och ladda ner ➝


Mer inspiration

Läs mer om mat och dryck


Kontakta Coor

Låt oss prata mat och dryck – kontakta oss här

Vill du ha lite hjälp på vägen till ett smartare, tryggare och mer hållbart arbetsliv? Ta kontakt med oss idag.

Söker du jobb? Då söker vi dig!

Jobba hos Coor

Välkommen att söka ditt jobb på sidan med lediga jobb.

För att skydda din information, tar vi inte emot ansökningar via formuläret.

GDPR
Läs Coors data- och sekretesspolicy.

Integritetspolicy

Vi har uppdaterat vår sekretesspolicy för att underlätta för dig att förstå vilken information vi samlar in och varför vi samlar in den. Vi har gjort dessa uppdateringar eftersom nya datasäkerhetsbestämmelser (GDPR) trädde i kraft den 25 maj 2018 i Europeiska unionen.

Samtycke till behandlingen av personuppgifter
Personuppgifterna vi samlar är data som tillhandahålls av dig när du fyller i ett kontaktformulär eller prenumerationsformulär på Coors webbplatser. Det är ditt fullständiga namn, din e-postadress och ditt telefonnummer eller postadress (om det finns).

Vad är ändamålet med behandlingen av dina personuppgifter?
Dina personuppgifter krävs för att vi ska kunna skicka marknadsförings- och kommunikationsmaterial såsom pressmeddelanden, nyheter, trender, inbjudningar till evenemang och nyhetsbrev till dig. Vi använder också personlig information för att kontakta dig personligen om du har fyllt i ett kontaktformulär.

Vad är den lagliga grunden för behandlingen av dina personuppgifter?
Behandlingen av dina personuppgifter grundas på att du har samtyckt till behandlingen. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke genom att maila oss på info@coor.com

Information om behandlingen av dina personuppgifter
Vi har genomfört lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter mot bland annat förlust eller olaglig tillgång. Antalet personer med tillgång till dina personuppgifter är begränsade. Endast personer som är associerade med den Coor-webbplats du besökt med som behöver behandla dina personuppgifter i enlighet med ovanstående syften kommer att ha tillgång till dina personuppgifter.

Vi kan också dela dina personuppgifter med andra koncernföretag och leverantörer och affärspartners som utför tjänster på våra vägnar (till exempel servicetekniker från olika leverantörer, till exempel vid felmeddelande om en kaffemaskin).

Dina personuppgifter kan överföras till ett tredjeland, det vill säga ett land utanför EU / EES, i samband med Coors användning av de molnbaserade tjänsterna Office 365 som tillhandahålls av Microsoft Ireland Operations Limited ("Microsoft").

När Microsoft tillhandahåller Office 365-tjänster, hanterar Microsoft kunddata (till exempel e-post, filer) i datacentraler inom EU (för närvarande: Dublin (Irland) och Amsterdam (Nederländerna). Men som en integrerad del av levererar Office 365-tjänsterna, kan vissa begränsade personuppgifter också behandlas i tredjeländer (för närvarande är sådana andra uppgifter huvudsakligen bearbetade i USA och i Kanada). Microsoft har engagerat underleverantörer för sådan databehandling utanför EU och EES.

För att uppfylla tillämpliga dataskyddskrav har Coor genomfört ett databehandlingsavtal med Microsoft och dessutom ingått standardavtalsklausuler ("EU-modellklausuler") med Microsoft. Alla Microsoft-underleverantörer som behandlar personuppgifter i samband med Office 365-tjänsterna är engagerade av Microsoft i enlighet med artikel 11 i EU-modellklausuler.

Dina personuppgifter som används för serviceförfrågningar sparas tills vi inte längre behöver det för att kunna uppfylla din förfrågan.

Dina rättigheter
Du har rätt att veta vilken av dina personuppgifter som behandlas om dig och att be om en kopia av sådan information. Du har rätt till rättelse av felaktiga personuppgifter om dig och i vissa fall begära radering av dina personuppgifter (till exempel om du tar tillbaka ditt samtycke). Dessutom har du rätt att invända mot viss behandling av dina personuppgifter och begära begränsning av behandlingen av dina personuppgifter. Observera att begränsning eller borttagning kan leda till att vi inte kan uppfylla våra åtaganden. Du har också rätt att ta emot personuppgifterna om dig i maskinläsbart format samt att skicka dessa data till en annan datakontrollant.

Om du har några invändningar eller klagomål med hur vi behandlar dina personuppgifter har du rätt att anmäla detta till Säkerhetsverket som är tillsynsmyndighet för vår behandling av personuppgifter.

Om du har frågor om hur vi behandlar personuppgifter om dig, är du välkommen att kontakta oss på info@coor.com.