Lokalvård

Så vårstädar du som proffsen

Våren är här med allt vad det innebär. Körsbärsblommorna blommar, du hör fågelkvitter, solen skiner och du ser … smutsiga fönsterrutor och vartenda dammkorn i hemmet.

Våren är en efterlängtad årstid av de allra flesta, utom möjligtvis pollenallergikerna. Uteserveringarna öppnar och dina sociala medier-flöden fylls med rosa körsbärsblommor. Men när vårsolen lyser in genom dina oputsade fönsterrutor ser du vartenda dammkorn. Därför har Coors experter inom lokalvård delat med sig några av sina bästa tips för hur du vårstädar på ett enkelt och mer hållbart sätt hemma!

Mirakelduken som gör hemmet rent

Är du en person som har en hink full med rengöringsmedel i städskåpet? Det behöver du inte ha! Det räcker gott och väl med några mikrofiberdukar och en sprayflaska som du fyller med vatten.

Det finns en orsak till att mikrofiberduken också kallas för mirakelduk – en lätt fuktad mikrofiberduk fångar nämligen upp 99.6 procent av alla bakterier och dammpartiklar när du städar.

Vik duken och byt sida när du dammtorkar så kan du använda samma duk till fler ytor, men kom ihåg att använda en separat duk för hygienutrymmen som badrum och wc. Ser du en kaffefläck eller annat spill tar du en sprayflaska med vatten och fuktar lätt din mikrofiberduk – starka rengöringsmedel behövs inte!

– På Coor använder vi helst vanligt vatten när vi städar. Vi är Svanenmärkta och använder bara kemikalier där det är absolut nödvändigt, säger Jens Engström, chef på Center of Excellence Cleaning på Coor.

Mikrofiberduken tvättar du sedan enkelt i tvättmaskin i 60 eller 90 grader, självklart utan sköljmedel.

Rätt duk på rätt plats

Jaha, jag som bara har en vanlig disktrasa hemma, vad gör jag nu med den?  Kanske du tänker. Lugn! Disktrasan fungerar utmärkt för att suga upp vatten och fungerar därför bra på diskbänken i köket. Du vet väl att du dessutom kan tvätta disktrasan i tvättmaskinen på minst 60 grader? Då håller den sig fräsch längre. Inget varar dock för evigt, så om du har en klassisk disktrasa gjord i cellulosa kan du slänga den i komposten när den är klar med sin tjänstgöring.

Hur var det då med de smutsiga fönsterrutorna? Dessa putsar du enkelt med endast några få redskap:

  1. En fönsterskrapa
  2. En hink
  3. Diskmedel
  4. En mikrofiberduk framtagen för glas

Kom ihåg att fylla hinken med vatten först, därefter blandar du i några droppar diskmedel. Tvätta fönsterrutorna med den blöta mikrofiberduken, dra av vattnet med fönsterskrapan från sida till sida och torka sedan av eventuella ränder med en torr mikrofiberduk framtagen för glas. Nu kan du njuta av solens strålar genom rena fönster i hemmet.

Badrummet är en plats i hemmet där många ofta använder sig av starka kemikaliska rengöringsmedel för att få rent och fint. Även i badrummet räcker en lätt fuktad mikrofiberduk för att få rena ytor. Behöver du få bort avlagringar i toalettstolen gör du det enkelt med lite citronlösning eller ättika.

Om Coor

Coor är en av Nordens ledande facility management-leverantörer, och erbjuder alla de tjänster som krävs för att ett företag eller offentlig verksamhet ska fungera bra och effektivt.

Läs mer om vårt erbjudande ➝


Mer inspiration

Läs mer om lokalvård