Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök

Små gröna alternativ gör stor skillnad för en hållbarare lokalvård

Vinka farväl till överflödig vattenanvändning och kemiska tensider. Nu tar växtbaserade rengöringsmedel, diamantrondeller och effektivare tvätt fighten mot traditionella arbetssätt. Så arbetar Coor för en grönare lokalvård - metoder och material som gör skillnad på riktigt.

Fräscha och rena lokaler kräver regelbunden rengöring och underhåll.
Den förhöjande känslan av att gå in i ett mötesrum där det är ordning och reda, god luftkvalitet och rena ytor ger ett mervärde för alla på en arbetsplats. Att detta också möjliggörs utan farliga kemikalier och med minimal användning av vatten är en självklarhet för Coor.

Men hur går det till i praktiken? 
Att Coors städtjänster är Svanencertifierade innebär att städmetoderna är både hållbara och gröna. Samtidigt har också många små justeringar och smarta materialval också skapat en stor förändring för verksamheten, berättar Jens Engström, som driver verksamhetsutveckling inom lokalvård hos Coor.

– Det vi ser gör stor skillnad är växtbaserade rengöringsmedel samt minskad vattenförbrukning. Det löpande arbetet med att reducera engångshandskar och plastpåsar är två andra tydliga insatser som bidrar till att vi gör skillnad på större skala, fortsätter Jens Engström.

“Du får samma rengöringseffekter med ett växtbaserat rengöringsmedel som med ett kemikaliskt”

Fokus på gröna innovationer

Ett ”briljant” exempel som Coor har arbetat med länge är diamantrondeller för maskinell städning. Rondellerna är gjorda av fabrikstillverkade diamanter och återvunna PET-flaskor och de gör att till exempel golvrengöring kan ske mer hållbart.

– Själva rondellen är så pass effektiv att du kan jobba helt utan kemikalier på golvet. Dessutom så lyfter du glans och lyster på golvet genom att använda diamantrondeller, berättar Jens.

Områden där rengöringsmedel ändå behövs kan begränsas till ytor där mycket smuts och fett förekommer. Ur ett kostnadsperspektiv förlängs då också livslängden för både inredning och ytskikt. Ett typiskt fall där kemikalier ofta används är för borttagning av fläckar och svår smuts. Men med hjälp av vattenånga går det precis lika enkelt, samtidigt som värmen tar kål på bakterierna.

Blir det verkligen rent med växtbaserade kemikalier och mindre vatten?
– Ja det är klart! Du får samma rengöringseffekter som med ett kemikaliskt rengöringsmedel, berättar Jens.

Sedan en tid tillbaka jobbar också Coor tillsammans med start-upen Mimbly som utvecklat en filtreringmetod för att hindra utsläppet av mikroplaster i våra sjöar och hav. I den så kallade ”Mimboxen” tvättas textilier på ett miljöanpassat sätt och med mindre vatten.

– Mikroplaster fångas upp vid rengöring av moppar och dukar. Plasten skulle annars försvinna ut i naturen om vi inte filtrerade ut dem med hjälp av metoden som Mimbly tagit fram, säger Jens.

“Utifrån Coors egna mål där miljömässig, social och affärsmässig hållbarhet står i fokus är vi en hållbar partner för våra kunder”