Sök
  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Varde (justerbart) ljus!

Hur viktig är belysningen på kontoret och hur ska man tänka för att förbättra den? Martin Svensson, Lighting Solutions Manager på Coor, ger sin syn på saken.

Coor Smarter Worklife 22/23 SE

Ögat är hjärnans fönster mot omvärlden och med hjälp av synen upplever vi bland annat olika färger, rörelser, mörker och ljus. Att ha bra kontorsbelysning är därför en viktig del för att medarbetarna ska känna välbefinnande, öka sin kreativitet och få rätt förutsättningar för att kunna prestera. Martin Svensson, Lighting Solutions Manager på Coor, berättar mer:

– För att skapa en miljö där medarbetarna vill vara måste fastighetsägare och hyresvärdar fokusera på sin belysning. När vi nu går mot att skapa kontor som liknar hotellens lounger eller mysiga restauranger är ljuset A och O. Det ska vara platsorienterat, vilket betyder att den fokuserar på en specifik kontorsplats, och varje medarbetare ska själv kunna definiera just sin ljusmiljö, säger han.

Vilka är fördelarna för medarbetarna med bra belysning?

– Det finns mycket forskning kring dygnsrytm, vår biologiska klocka och hur människan beter sig beroende på ljusmiljö. Rätt belysning ger oss en energiboost när det behövs – medan varmare ljus med mindre intensitet hjälper oss att komma ner i varv. Därför är det viktigt att belysningen i rummen har olika karaktärer beroende på vilka uppgifter som ska utföras, säger Martin Svensson.

– Fokusområdena behöver ha kontorsbelysning, ”Teams”-rummen behöver ett fullgott ljus mot personens ansikte med rätt kontrastförhållande till bakgrundsljuset. Medan rummen för face to face-möten behöver ett välkomnade ljus kring bordet så att vi kan fokusera på människan vi pratar med. Kök och loungeytor behöver ljussättning som tar  ner stressnivån och ger oss matro eller en stunds vila från produktiviteten vid arbetsplatsen.

Bland de företag som ligger i framkant när det gäller kontorsbelysning nämner Martin tungviktare som Spotify, Microsoft, Google och King – som utformat arbetsplatser som ”medarbetarna inte ska vilja lämna”.

– De har verkligen satsat på det här och insett hur viktig belysningen är för att skapa karaktär, signalera företagets värderingar och bygga attraktionskraft, säger han.

Lysande lösning från Coor

Nature Connect är ett sorts konstgjort takfönster som skapar infallande dagsljus i ett rum som annars inte har något naturligt ljus, vilket i sin tur skapar ett ökat välmående för medarbetarna. Det kan också användas i syfte att optimera kontor och lyfta delar av byggnaden som inte varit så väl använda.

Inspelat webbinar om energieffektivisering

Så hanterar du och ditt företag energikrisen – på långt och kort sikt

Beställ vårt magasin Smarter Worklife – helt kostnadsfritt!

Coor brinner för framtidens arbetsliv. I vårt magasin hittar du nyheter och inspiration kring sådant som gör arbetslivet smartare, roligare och mer hållbart. Smarter Worklife nominerades till Svenska Designpriset 2019 i kategorin redaktionellt, kundtidning, för bästa grafiska design och kommunikation.

Ett nytt nummer av Smarter Worklife ges ut en gång per år.