Kundcase

Sara kulturhus i Skellefteå

Sara Kulturhus är ett kommunalt kulturhus och hotell i Skellefteå, som namngetts efter den lokala författaren Sara Lidman. Huset invigdes den 8 september 2021 och ligger mitt i stadskärnan, mellan torget och blivande resecentrum. Sara Kulturhus är ca 30000 kvm stort. Här bedrivs dels kommunal kulturverksamhet som bibliotek, teater och konstutställningar och dels ett hotell med drygt 200 gästrum, gym, restaurang och bar, café och mötesutrymmen.

Kulturhuset i Skellefteå | Coor

Rent och tryggt på arbetsplatsen (transkribering av filmen)

Vegard Brå, projektchef, SSEA 
– Coor har varit engagerade och effektiva när de hjälpt oss här på Sara kulturhus.

Erik Johansson, projektledare, Skellefteå kommun
– Skellefteå växer och vi vill ju vara en attraktiv kommun. Vi vill ju att arbetskraften som kommer till Skellefteå ska stanna och bosätta sig i staden. Därför ser vi Sara kulturhus som en väldigt bra mötesplats för dem som flyttar hit. Sara kulturhus innefattar bland annat verksamheter som teater, bibliotek, konstutställningar och ett hotell som då är från våning 5 till 20.

Vegard Brå, projektchef, SSEA 
– Sara kulturhus är en komplex träbyggnad som uppfyller högt ställda miljökrav och en ambitiös vision om framtidens byggande. I det här projektet har Coor hjälpt oss med byggstäd, vilket innefattar allt från byggstädning, bodstädning och allt möjligt förekommande arbete.

Malin Norgren, driftchef, Coor
– SSEA har en målbild som kallas "Rent och tryggt" och det innebär att vi grovstädar varje dag för att säkerställa en god arbetsmiljö för alla, för att sedan gå vidare till byggstädning av den färdiga produkten. Det här är ett ganska stort projekt och det tar ju en viss tid att lära sig hitta runt. Därför ställs det stora krav på oss att vara flexibla och anpassningsbara. Vi har haft fyra till fem man som varit här i nästan ett år.

Vegard Brå, projektchef, SSEA 
– Det är mycket som ska till för att avrunda ett projekt i den här storleken och det sista man vill oroa sig för är om det är tillräckligt rent och iordningställt. Därför är det skönt att kunna överlämna ansvaret till Coor som är pålitliga och har lång erfarenhet av den här typen av projekt.

Malin Norgren, driftchef, Coor
– Vi har en fantastisk personal som har jobbat länge, stommen har jobbat i 20-25 år och det gör ju att inga jobb blir svåra. Att det alltid finns någon som har en lösning och det gör ju att jobben blir avklarade fort och med en hög kvalitet. Det sparar både tid och ekonomi för bygget.

Erik Johansson, projektledare Skellefteå kommun
– Hela det här projektet är ju byggt till Miljöbyggnad Guld. Det är ju ett sätt att synas och att visa att man tar ansvar för klimat- och miljöfrågorna. Här har man allas ögon på sig och då gäller det att arbeta medvetet för att leverera en så bra produkt som möjligt ur alla synvinklar. Coors arbete med hållbarhet och miljö går hand i hand med hela visionen bakom Sara kulturhus.

Malin Norgren, driftchef, Coor
– På Coor har vi en hållbarhetspolicy som genomsyrar hela vår verksamhet. Bland annat är vi svanenmärkta, vilket innebär att vi har tydliga regler för vilka produkter vi ska använda. Så det innebär ju en trygghet för byggentreprenören. Det jag personligen tycker är roligt med det här projektet är ju att det är så stort. Det är så komplext. Det är både restauranger, hotellrum, bibliotek - det är inte bara kontor. Här är det alltihop på en gång, och det är roligt med den omväxlingen.

Vegard Brå, projektchef SSEA 
– Vi är väldigt nöjda med hjälpen vi fått av Coor och anlitar dem gärna för framtida projekt också.

 

 

Om fastigheten

Kulturhuset är ritat av White arkitekter och huvudsakligen byggt i trä. Med sina 20 våningar och 80 meters höjd är byggnaden ett av Europas högsta trähus. Byggnaden består av en låghusdel på fyra våningar som inrymmer kulturhusdelen och hotelldelen utgörs av en torndel ovanpå, som sträcker sig ytterligare 16 våningar upp.

Sara kulturhus ägs av företaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, som ska hyra ut det till Skellefteå Kulturhus AB, dotterbolag till det kommunala företaget Skellefteå Stadshus AB.

Byggstädning | Coor

Vill du ha hjälp med byggstädning?

Professionell lokalvård och byggstäd bidrar till ökad trygghet, hälsa och trivsel. Coor har lång och bred erfarenhet av att leverera lokalvård i hela landet. Vi tar väl hand om våra medarbetare och är stolta över det värdefulla hantverk de utför.


Mer inspiration

Läs fler kundcase