Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök

Möt din nya kollega - en robot

Robotar tar över allt fler tunga och slitsamma arbetsuppgifter och snart kommer de flesta av oss ha en eller flera robotar som kollegor. På Karolinska Universitetssjukhusets nya byggnader i Solna, där Coor sköter driften, arbetar 29 robotar och ett antal städrobotar med att transportera material och sjukhusavfall.

29 robotar arbetar på sjukhuset med att transportera vagnar med lakan, kläder, läkemedel och förbrukningsmaterial, mellan sjukhusets avdelningar. Städrobotarna hämtar också upp sjukhusavfall och kör det till sopstationer.

– Vissa av de vagnar som robotarna kör kan väga uppåt femhundra kilo, så det är en stor avlastning för personalen. Robotarna (städrobotarna, AGV) hämtar också upp och kör iväg med sjukhusavfall, så att personalen slipper hantera det, säger Nicholas Fernholm, logistikutvecklare på Coor, som har ansvar för driften av sjukhusets robotar.

– Vid en operation brukar det gå in ungefär fyra robotar med utrustning till avdelningen, berättar han, och visar runt i de stora sjukhusbyggnaderna.

AGV:erna har sin bas i teknikbyggnaden under sjukhuset dit alla leveranser kommer. Godset lossas från lastbilarna och hämtas sedan automatiskt av robotarna som kör på förprogrammerade banor genom sjukhuset.

Vi förmänskligar gärna robotar, eftersom de på många sätt påminner om oss själva.

– Våra robotar rör sig framför allt i områden där det inte befinner sig så mycket människor. Eftersom AGV:erna till och med har egna hissar, som de kan kommunicera trådlöst med, så slipper de störa patienter och medarbetare, säger Nicholas Fernholm.

Robotarna känner också av hinder och stannar om någon står i vägen. Skulle en människa gå ut framför roboten börjar den pipa och säger: "Du står i vägen, var vänlig flytta på dig".

När roboten kommit till rätt våning lastar den av i ett rum i anslutning till vårdavdelningarna. Robotarna kan arbeta upp till 20 timmar innan de behöver laddas och de känner själva när det är dags att köra ner till en laddningsstation.

Nicholas Fernholm berättar att många av medarbetarna på sjukhuset har fått en relation till robotarna.

– Vi förmänskligar gärna robotar, eftersom de på många sätt påminner om oss själva. Generellt blir människor glada när robotarna kommer åkande och jag har hört medarbetare säga ”där kommer min favorit”.

Han tror att robotar kommer att utföra allt fler tunga uppgifter i framtiden, men det är en lång bit kvar innan de kan arbeta självständigt.

–Just nu kan robotarna endast göra det vi programmerar dem till att göra. Skulle forskare lyckas skapa robotar med artificiell generell intelligens (AGI), så kommer de snabbt att bli en del av vårt samhälle, kanske till och med ta över det. Men det ligger långt fram i tiden! Det har sagts att en robot med artificiell generell intelligens riskerar att bli människans sista uppfinning, säger Nicholas Fernholm och skrattar.

Exempel på andra arbetande robotar

Inom fordonsindustrin har man länge använt sig av robotar vid tillverkning.

På företaget Coors huvudkontor i Stockholm arbetar städroboten (rengöringsrobot) Jim som dammsuger upp till 1 000 kvm per timme. Coor som företag

I Malmö använder man sig av robotar i skolundervisningen från årskurs fyra till nio i ämnen som matte, teknik, fysik och svenska.

En allergivänlig robotkatt används som sällskap för äldre inom demensvården, ibland annat Härryda kommun.