Hållbarhet

Det avfallsfria kontoret

Kajsa Bårman är hållbarhetsstrateg på Coor. Här berättar hon om "det avfallsfria kontoret" och delar med sig av sina bästa tips för hur din verksamhet kan starta er resa mot effektiv återvinning.
Kontakta oss

Träffa en stjärna

Coors hållbarhetsstrateg

"Nyfiken på” är en filmserie där du får möta Coors stjärnor, specialister och experter. I denna första film berättar vår hållbarhetsstrateg, Kajsa Bårman om "det avfallsfria kontoret" och delar med sig av sina bästa tips för hur ditt företag kan starta er egna återvinningsresa.

Fråga 1.

Vem är du och vad är din roll på Coor?

Jag heter Kajsa och jag arbetar som Hållbarhetsstrateg i Coor Sverige. 

Jag hjälper verksamheten med hållbarhetsrelaterade frågor. Allt från att hjälpa vår tjänsteutveckling utveckla grönare tjänster till att hjälpa vår inköpsorganisation med våra leverantörer så att de kan erbjuda hållbara tjänster till oss. Coors gröna vision är att vara den självklara partnern inom hållbar Facility Management. 

Fråga 2.

Vad är det “avfallsfria kontoret”? 

Det avfallsfria kontoret handlar om att minimera avfall och framför allt eliminera avfall. Det kan låta som ett modigt och näst intill omöjligt mål men givet hur ambitiösa mål  både vi och våra kunder har är det här något vi behöver sträva mot. 

Vad är då det avfallsfria kontoret? Det handlar om att se över var avfallet uppstår och minimera det.  I vardagen kan det vara att byta ut engångsmuggar till flergångsmuggar i till exempel porslin. Ur ett långsiktigt perspektiv, vid exempelvis en flytt eller ombyggnad på kontoret blir fokus på återbruk och att på så sätt minimera avfallet. 

Fråga 3:

Hur kan ett företag starta sin återvinningsresa? 

Det handlar om tre delar. 

Den första delen är ett avfallssystem som gör det “lätt att göra rätt” men också som gör det svårt för medarbetarna att göra fel. Med lätt att göra rätt menar vi rätt typ av avfallskärl och rätt typ av skyltning på kärlen och att kärlen står så att de är lätta att komma åt och att slänga i. 

 Med svårt att göra fel menar vi att kärl för brännbart avfall ibland står lite varstans på kontoret. Att ta bort dessa gör det svårare för medarbetarna att göra fel.  

Den andra delen handlar om medarbetarna. Det är viktigt att ge rätt typ av information men även motivation till att återvinna rätt. Här tror vi på Coor att det handlar mycket om utbildning, information vid kärlen och kanske att även ha roliga tävlingar eller quiz för att skapa extra mycket motivation. 

Den tredje delen handlar om att se över varför avfallet uppstår och att försöka minimera det. Till exempel att ta bort de där engångsmuggarna eller att sluta skriva ut så mycket papper. 


Kontakta Coor

Vill du prata FM-tjänster? Kontakta oss här.

Som ledande inom Facility Management bidrar Coor till utvecklingen av Nordens bästa arbetsmiljöer – smarta, hållbara och fulla av glädje. Våra servicelösningar låter dig fokusera på din egen kärnverksamhet. Allt annat tar vi hand om. Kontakta oss gärna för att se hur vi kan hjälpa dig.

Söker du jobb? Då söker vi dig!

Jobba hos Coor

Välkommen att söka ditt jobb på sidan med lediga jobb.

För att skydda din information, tar vi inte emot ansökningar via formuläret.

GDPR
Läs Coors data- och sekretesspolicy.

Integritetspolicy

Vi har uppdaterat vår sekretesspolicy för att underlätta för dig att förstå vilken information vi samlar in och varför vi samlar in den. Vi har gjort dessa uppdateringar eftersom nya datasäkerhetsbestämmelser (GDPR) trädde i kraft den 25 maj 2018 i Europeiska unionen.

Samtycke till behandlingen av personuppgifter
Personuppgifterna vi samlar är data som tillhandahålls av dig när du fyller i ett kontaktformulär eller prenumerationsformulär på Coors webbplatser. Det är ditt fullständiga namn, din e-postadress och ditt telefonnummer eller postadress (om det finns).

Vad är ändamålet med behandlingen av dina personuppgifter?
Dina personuppgifter krävs för att vi ska kunna skicka marknadsförings- och kommunikationsmaterial såsom pressmeddelanden, nyheter, trender, inbjudningar till evenemang och nyhetsbrev till dig. Vi använder också personlig information för att kontakta dig personligen om du har fyllt i ett kontaktformulär.

Vad är den lagliga grunden för behandlingen av dina personuppgifter?
Behandlingen av dina personuppgifter grundas på att du har samtyckt till behandlingen. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke genom att maila oss på info@coor.com

Information om behandlingen av dina personuppgifter
Vi har genomfört lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter mot bland annat förlust eller olaglig tillgång. Antalet personer med tillgång till dina personuppgifter är begränsade. Endast personer som är associerade med den Coor-webbplats du besökt med som behöver behandla dina personuppgifter i enlighet med ovanstående syften kommer att ha tillgång till dina personuppgifter.

Vi kan också dela dina personuppgifter med andra koncernföretag och leverantörer och affärspartners som utför tjänster på våra vägnar (till exempel servicetekniker från olika leverantörer, till exempel vid felmeddelande om en kaffemaskin).

Dina personuppgifter kan överföras till ett tredjeland, det vill säga ett land utanför EU / EES, i samband med Coors användning av de molnbaserade tjänsterna Office 365 som tillhandahålls av Microsoft Ireland Operations Limited ("Microsoft").

När Microsoft tillhandahåller Office 365-tjänster, hanterar Microsoft kunddata (till exempel e-post, filer) i datacentraler inom EU (för närvarande: Dublin (Irland) och Amsterdam (Nederländerna). Men som en integrerad del av levererar Office 365-tjänsterna, kan vissa begränsade personuppgifter också behandlas i tredjeländer (för närvarande är sådana andra uppgifter huvudsakligen bearbetade i USA och i Kanada). Microsoft har engagerat underleverantörer för sådan databehandling utanför EU och EES.

För att uppfylla tillämpliga dataskyddskrav har Coor genomfört ett databehandlingsavtal med Microsoft och dessutom ingått standardavtalsklausuler ("EU-modellklausuler") med Microsoft. Alla Microsoft-underleverantörer som behandlar personuppgifter i samband med Office 365-tjänsterna är engagerade av Microsoft i enlighet med artikel 11 i EU-modellklausuler.

Dina personuppgifter som används för serviceförfrågningar sparas tills vi inte längre behöver det för att kunna uppfylla din förfrågan.

Dina rättigheter
Du har rätt att veta vilken av dina personuppgifter som behandlas om dig och att be om en kopia av sådan information. Du har rätt till rättelse av felaktiga personuppgifter om dig och i vissa fall begära radering av dina personuppgifter (till exempel om du tar tillbaka ditt samtycke). Dessutom har du rätt att invända mot viss behandling av dina personuppgifter och begära begränsning av behandlingen av dina personuppgifter. Observera att begränsning eller borttagning kan leda till att vi inte kan uppfylla våra åtaganden. Du har också rätt att ta emot personuppgifterna om dig i maskinläsbart format samt att skicka dessa data till en annan datakontrollant.

Om du har några invändningar eller klagomål med hur vi behandlar dina personuppgifter har du rätt att anmäla detta till Säkerhetsverket som är tillsynsmyndighet för vår behandling av personuppgifter.

Om du har frågor om hur vi behandlar personuppgifter om dig, är du välkommen att kontakta oss på info@coor.com.

 Ett hållbart arbetsliv

Läs mer om hållbarhet