Medarbetare

Jobb för starka nerver

40 meter upp i luften gäller det att hålla tungan rätt i mun. Mattias, Kristoffer och Ellinor får inte slarva, falla eller tappa järnfilspån i maskineriet. Minsta misstag kan kosta miljoner.

På Coor i Ludvika arbetar en speciell grupp av specialsanerare, bestående av Ellinor Södergren, Mattias Olofsson och Kristoffer Färjegård. Specialsanerarnas arbete består i att på hög höjd avlägsna järnfilspån som kommer från hjulen till de enorma traverser, tvärgående lyftanordningar, som finns i taket hos kunden ABB. Den största traversen kan lyfta 500 ton.

Bild: truppen utför jobb på upp till 40 meter höjd

Anställda som står i krankorgen | Coor



– För att ta bort järnfilspån använder vi oss av magneter, förklarar Mattias Olofsson och visar upp ett metallföremål som ser ut som en lång handspegel försett med en magnet längst ut.

Hur var känslan de första gångerna ni utförde arbetet på så hög höjd?
– Det är några år sedan nu, men jag var så fokuserad på att göra mitt jobb så att jag glömde helt enkelt bort rädslan, säger Mattias Olofsson.

Idag är alla tre specialsanerarna rutinerade och har genomgått all sorts säkerhets- och fallskyddsutbildning, utbildningar som dessutom uppdateras varje år.

– Coor utför jobbet exemplariskt. De har högt säkerhetstänk, erfarenhet av att skapa goda kontaktytor och är lätta att samarbeta och planera arbetet med. Det minimerar produktionsstörningar för oss, säger Kent Engström, säkerhetssamordnare på ABB Ludvika.

Coor och ABB har avstämningsmöten varje vecka för att timingen ska bli rätt.

– Missar vi deadline kan det bli oerhört dyrt, för då står produktionen stilla, konstaterar Joakim Södergren, arbetsledare för gruppen.

Därför arbetar specialsanerarna alltid nattetid. Mattias berättar om en gång då han och Ellinor putsade fönstren utomhus på minst 40 meters höjd.

– Det började blåsa och åska, då var man inte så kaxig, säger han.

Coor tar sig an nya kunder i regionen hela tiden, som till exempel Orkla Food, Sandvik, Spendrups, SSAB och Borlänge Energi. Ibland får specialsanerarna göra jobb även där, men 90 procent av tiden tillbringar de på ABB i Ludvika.

– Vår verksamhet är inte så känd inom Coor, påpekar Dan Norrgårds, driftchef på Coor Lokalvård och chef för specialsanerarna. Men om någon behöver hjälp av våra duktiga specialsanerare så får de gärna höra av sig.

– Absolut, det vore kul att komma till andra ställen inom företaget, säger Mattias Olofsson.

Utöver specialsanering utför gruppen ventilationsrengöring, höghöjdsdammsugning, rengöring av värme- och kylanläggningar samt oljesanering.

Är ni spänningssökare även på fritiden?

– Nej, man får nog med spänning på jobbet, säger Kristoffer och ler.

– Vi gillar att köra vattenskoter, om det kan räknas som spänningssökande, säger Mattias och skrattar.