Mat och dryck

Recept som utmanar både smaklökar och traditioner

Gröna val är bra för både kroppen och miljön. Här finns inspiration till hållbara alternativ för en ännu godare jul.
Vi bjuder också på några förslag på juliga mellanmål för dig som behöver en energiboost i vintermörkret!

Rowan berries Christmas decoration | Coor

Ingredienser

1 block fast tofu (ca 400 g)

Marinad:
1 block fast tofu
1 dl sojasås​
1 dl äppelcidervinäger​
1/4 dl neutral olja​
2 msk lönnsirap eller annan sötning​
1 tsk malen ingefära​
1 tsk malen senap​
1/2 tsk vitlökspulver​
1/2 tsk lökpulver​
1/4 tsk malen kryddnejlika​
1/4 tsk svartpeppar​
1/4 tsk rökt paprikapulver (valfritt för röksmak)​

Gör så här

Förbered tofun:​
Pressa tofun för att avlägsna överflödig vätska och torka den med en ren handduk eller papper. Skär tofun i formen av en skinkbit.​

Marinera tofun:
Blanda sojasås, äppelcidervinäger, olja, lönnsirap, ingefära, senap, vitlökspulver, lökpulver, kryddnejlika, svartpeppar och eventuellt rökt paprikapulver i en marinadskål. Låt tofun marinera i blandningen i minst 4 timmar eller över natten.​

Baka eller grilla:​
Förvärm ugnen till 200°C. Placera den marinerade tofun i en ugnsfast form och baka i ugnen i ca 30-40 minuter, eller tills ytan är gyllenbrun. Du kan också grilla tofun för extra smak.​

Servera:​
Låt tofun svalna något innan du skär den i tunna skivor.​

Ingredienser

3 mellanstora zucchinis, tunt skivade
1 lök, tunt skivad
2 dl ättiksprit (12%)
1 dl vatten
1 dl socker
1 tsk salt
1 tsk senapsfrön
1/2 tsk svartpepparkorn
1 tsk torkad dill

Gör så här:

Lägg zucchiniskivor och lökskivor i en stor skål, strö över salt och låt det stå i 1-2 timmar för att dra ut vätska. Skölj sedan av grönsakerna noggrant och låt dem rinna av.

I en kastrull, blanda ättiksprit, vatten och socker. Koka upp och rör tills sockret löses upp.

Lägg senapsfrön, svartpepparkorn och torkad dill i en steriliserad glasburk. Lägg försiktigt i de avrunna zucchiniskivorna och lökskivorna.

Häll den kokande ättiksblandningen över zucchinin och löken i burken. Se till att grönsakerna är helt täckta av lagen.

Stäng burken tätt och låt den svalna i rumstemperatur. Förvara den sedan i kylskåp i minst ett dygn innan servering för bästa smak.

Smoothie bowl topped with cinnamon | Coor

Ingredienser:
1 fryst banan
1 dl frysta hallon
1 dl vaniljyogurt
Valfri favoritkrydda! Förslagsvis kardemumma, kanel eller ingefära

Beskrivning:
Mixa, servera och toppa med lite granola och frukt/bär

2 glass filled with Gingerbread smoothie | Coor

Ingredienser:
1/2 dl mjölk
1/2 banan
1/2 krm mald ingefära
1/2 krm mald kanel
1 liten nypa mald nejlika
1 tsk honung
2 dl vaniljyoghurt
Eventuellt några isbitar

Topping:
Smulade pepparkakor

Beskrivning:
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa det slätt, toppa med smulad pepparkaka

Christmas ham sandwich | Coor

Ingredienser:
3 skivor julvört
Ekologsikt smör
Grönkål eller salladsblad
Julskinka

Signaturs senap:
2 msk Senapsfrö gult
2 msk Senapsfrö brunt
1 dl Kranvatten
1 msk Vinäger
2 msk Strösocker
1/2 tsk Salt joderat
2 msk Rapsolja d-vitamin

Beskrivning:
1 Häll frön och vatten i en matberedare. Mixa 3-5 minuter tills senapen fått en krämig konsistens
2 Tillsätt vinäger, socker, salt, olja. Mixa ihop och smaka av!