Arbetshälsa

När du är sjuk, ät mat som gör dig gott!

Att äta är kanske det sista du är sugen på när du är sjuk. Men det är viktigt att du får i dig energi, näring och vätska för att din kropp ska orka läka och bli frisk.

michaela png.pngDu känner säkert igen dig; när du är sjuk så tappar du aptiten och det kan kännas svårt att äta. Luktsinnet är påverkat, maten smakar sällan lika gott och det kan vara jobbigt att både tugga och svälja. Men, när du är sjuk är det kanske viktigare än någonsin att kroppen får i sig de näringsämnen och den energi som den behöver. 

Michaela Signorelli Wallin från Coor är ansvarig för verksamheten som lagar och serverar alla patientmåltider på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. 

– Vi skapar mat som gör gott, berättar hon. Det ska smaka gott, se gott ut och dessutom tillgodose patienters olika behov.

Få saker har haft så dåligt rykte som ”sjukhusmat” och det var en utmaning som Coor gärna antog. I slutet av 2018 startade ett helt nytt koncept på Karolinska med just måltidsupplevelsen i fokus. Maten serveras nu välsmakande och väldoftande, på ett sätt som retar aptiten och stimulerar till ökat ätande.

Michaela och hennes team har komponerat en genomtänkt meny.

– Maten ska kännas hemlagad, för det känns också tryggt, berättar hon. Vi lagar allt från grunden i köket på Karolinska med fräscha råvaror som till stor del är ekologiska och svenska. Vi använder till exempel bara svensk fågel, MSC-märkt fisk och ägg från frigående höns. Här tillverkar vi till och med egen glass!

Fokus är mat som patienterna gillar, fast med ”en extra liten knorr”. Vi anstränger oss för att många olika åldersgrupper och olika nationaliteter ska hitta mat de känner igen på de breda menyerna, fortsätter hon. – Här finns något för alla smaker, möjlighet att prova något nytt varje dag eller välja en favorit i repris. Hon berättar också om den unika barnmenyn som erbjuder oändliga kombinationsmöjligheter… för att falla den mest kräsne lille patient i smaken.

– Vi serverar även så kallad ”önskekost” med till exempel hamburgare och pizza. Just att faktiskt få i sig något - vad det än är - kan göra en avgörande skillnad för dig som haft otur och blivit sjuk!

Alla portioner som serveras på sjukhuset är såklart näringsberäknade in i minsta detalj tillsammans med dietister för att säkerställa att innehållet är så bra som möjligt för patienterna, även för de som behöver specialkost.

– Vi bjuder på bra mat som vi själva gillar och som vi kan stå för, förklarar Michaela. Hon har genom åren lärt sig vilken mat som fungerar och delar gärna med sig av sina bästa tips till dig som är sjuk och behöver äta.

På informationssidan 1177.se står att ”Den mat du äter när du är på sjukhus är en del av din behandling.” Tänk på att det även gäller dig som är sjuk i hemmet; Ät och drick! Och välj bra mat som gör dig gott!

KORT OM COOR

Coor: ett av Nordens ledande servicebolag, och mat & dryck är en av Coors största tjänster. Patientmåltider erbjuds framgångsrikt under det egna varumärket

Signatur by Coor: ett banbrytande koncept för mat inom offentlig sektor. Driver det nybyggda tillagningsköket vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. De serverar 600 portioner mat per dag samt försörjer alla avdelningar med varor för frukost, fika och mellanmål. I uppdraget ingår även måltidsvärdar på 24 avdelningar och kostkompetens på plats.

Patienten i fokus: Med stort fokus på service är det själva måltidsupplevelsen som står i centrum, uppskattat av både sjukhusets beställare och alla matgäster. God, näringsrik mat i kombination med hög service är målsättningen – allt med patienten i fokus.


Kontakta Coor

Låt oss prata mat och dryck – kontakta oss här

Vill du ha lite hjälp på vägen till ett smartare, tryggare och mer hållbart arbetsliv? Ta kontakt med oss idag.

Söker du jobb? Då söker vi dig!

Jobba hos Coor

Välkommen att söka ditt jobb på sidan med lediga jobb.

För att skydda din information, tar vi inte emot ansökningar via formuläret.

GDPR
Läs Coors data- och sekretesspolicy.

Integritetspolicy

Vi har uppdaterat vår sekretesspolicy för att underlätta för dig att förstå vilken information vi samlar in och varför vi samlar in den. Vi har gjort dessa uppdateringar eftersom nya datasäkerhetsbestämmelser (GDPR) trädde i kraft den 25 maj 2018 i Europeiska unionen.

Samtycke till behandlingen av personuppgifter
Personuppgifterna vi samlar är data som tillhandahålls av dig när du fyller i ett kontaktformulär eller prenumerationsformulär på Coors webbplatser. Det är ditt fullständiga namn, din e-postadress och ditt telefonnummer eller postadress (om det finns).

Vad är ändamålet med behandlingen av dina personuppgifter?
Dina personuppgifter krävs för att vi ska kunna skicka marknadsförings- och kommunikationsmaterial såsom pressmeddelanden, nyheter, trender, inbjudningar till evenemang och nyhetsbrev till dig. Vi använder också personlig information för att kontakta dig personligen om du har fyllt i ett kontaktformulär.

Vad är den lagliga grunden för behandlingen av dina personuppgifter?
Behandlingen av dina personuppgifter grundas på att du har samtyckt till behandlingen. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke genom att maila oss på info@coor.com

Information om behandlingen av dina personuppgifter
Vi har genomfört lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter mot bland annat förlust eller olaglig tillgång. Antalet personer med tillgång till dina personuppgifter är begränsade. Endast personer som är associerade med den Coor-webbplats du besökt med som behöver behandla dina personuppgifter i enlighet med ovanstående syften kommer att ha tillgång till dina personuppgifter.

Vi kan också dela dina personuppgifter med andra koncernföretag och leverantörer och affärspartners som utför tjänster på våra vägnar (till exempel servicetekniker från olika leverantörer, till exempel vid felmeddelande om en kaffemaskin).

Dina personuppgifter kan överföras till ett tredjeland, det vill säga ett land utanför EU / EES, i samband med Coors användning av de molnbaserade tjänsterna Office 365 som tillhandahålls av Microsoft Ireland Operations Limited ("Microsoft").

När Microsoft tillhandahåller Office 365-tjänster, hanterar Microsoft kunddata (till exempel e-post, filer) i datacentraler inom EU (för närvarande: Dublin (Irland) och Amsterdam (Nederländerna). Men som en integrerad del av levererar Office 365-tjänsterna, kan vissa begränsade personuppgifter också behandlas i tredjeländer (för närvarande är sådana andra uppgifter huvudsakligen bearbetade i USA och i Kanada). Microsoft har engagerat underleverantörer för sådan databehandling utanför EU och EES.

För att uppfylla tillämpliga dataskyddskrav har Coor genomfört ett databehandlingsavtal med Microsoft och dessutom ingått standardavtalsklausuler ("EU-modellklausuler") med Microsoft. Alla Microsoft-underleverantörer som behandlar personuppgifter i samband med Office 365-tjänsterna är engagerade av Microsoft i enlighet med artikel 11 i EU-modellklausuler.

Dina personuppgifter som används för serviceförfrågningar sparas tills vi inte längre behöver det för att kunna uppfylla din förfrågan.

Dina rättigheter
Du har rätt att veta vilken av dina personuppgifter som behandlas om dig och att be om en kopia av sådan information. Du har rätt till rättelse av felaktiga personuppgifter om dig och i vissa fall begära radering av dina personuppgifter (till exempel om du tar tillbaka ditt samtycke). Dessutom har du rätt att invända mot viss behandling av dina personuppgifter och begära begränsning av behandlingen av dina personuppgifter. Observera att begränsning eller borttagning kan leda till att vi inte kan uppfylla våra åtaganden. Du har också rätt att ta emot personuppgifterna om dig i maskinläsbart format samt att skicka dessa data till en annan datakontrollant.

Om du har några invändningar eller klagomål med hur vi behandlar dina personuppgifter har du rätt att anmäla detta till Säkerhetsverket som är tillsynsmyndighet för vår behandling av personuppgifter.

Om du har frågor om hur vi behandlar personuppgifter om dig, är du välkommen att kontakta oss på info@coor.com.