Anders Broberg

Anders Broberg har arbetat i restaurangbranschen i 35 år. Nu är han köksmästare på Coors lunchrestaurang Ericofood i Kista i Stockholm. Där arbetsleder han omkring 15 personer som varje dag serverar lunch till mellan 800 och 1000 gäster.

Anders | Coor

När det var dags för Anders att komma in i arbetslivet som 18-åring föll det sig naturligt att börja jobba i restaurangbranschen. Intresset för mat fanns i familjen då hans mamma var hemkunskapslärare och hans storebror älskade sitt jobb som köksbiträde. De senaste 10 åren har Anders arbetat på Ericofood i Kista, där han nu också är köksmästare.

– Som köksmästare är jag ansvarig för allt som rör maten på restaurangen, både ekonomiskt och arbetsmässigt. Jag skriver alla menyer, beställer alla varor, inventerar, håller koll på ekonomin, arbetsleder och ser till att alla gör vad de ska, säger Anders Broberg.

En vanlig dag på jobbet för Anders och hans kollegor börjar strax före kl. 06 på morgonen. Då går de igenom menyn, sätter igång ugnar och stekbord och övriga maskiner i köket samt säkerställer att alla råvaror som ska användas i dagens matlagning finns i köket. Innan de äter frukost tillsammans vid halv nio instruerar också Anders medarbetarna i vad de ska göra under dagen, samt går igenom de bokningar och beställningar som ska lagas utöver lunchen.

– Förutom lunchen som serveras till mellan 800 och 1000 gäster varje dag har vi också en betydande konferens- och cateringverksamhet, samt en gästmatsal där vi serverar mat av hög kvalitet. Vi lagar även en hel del bufféer och gör utskick av sallader, säger Anders.

Redan efter den gemensamma frukosten är det dags för Anders som köksmästare att börja tänka på morgondagen. Då ser han över vad som behöver tas fram och förberedas och vilka råvaror som behöver beställas.

– När lunchen är lagad och serverad lägger jag beställningar på grönsaker, kött och fisk som ska användas i matlagningen dagen efter, säger Anders.

Det bästa med att jobba på Coor tycker han är tryggheten och stabiliteten.

– Man får information om vad som händer både i det stora och i det lilla. Det är bra management, det finns en tydlighet. Det känns tryggt, säkert och stabilt. Man behöver aldrig vara orolig över något, säger Anders.

Juni 2020