"Det är spännande att få vara med och utforma den offentliga maten"

Sofie Ljungberg har jobbat som dietkock på Signatur by Coor på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna i Stockholm sedan köket öppnade i slutet av 2018. Hennes jobb är att se till så att alla patienter får god, näringsrik och aptitlig mat – som också tar hänsyn till varje patients individuella behov.

Jobba hos oss Sofie | Coor

Sofie är utbildad kostvetare och har tidigare jobbat som servitris. När hon såg annonsen för dietkock på Signatur by Coor på Karolinska Universitetssjukhuset, som då ännu inte hade öppnat, tvekade hon inte att söka tjänsten.

– Det har varit spännande att få vara med från projektets allra första början till att första måltiden serverades, säger Sofie Ljungberg.

Signatur by Coor lagar mat till patienterna på Karolinska Universitetssjukhuset, och levererar maten i matlådor till alla vårdavdelningar. Som ansvarig för specialkost i dietköket är Sofie med och utformar menyn, lagar maten och ser till att rätt matlåda kommer till rätt patient, då flera av måltiderna är individanpassade. Hon ansvarar för att maten är god, näringsrik och aptitlig samtidigt som den är konsistensanpassad och tar hänsyn till patienternas allergier.

– Vi vill servera mat som hör hemma på en restaurang, hellre än traditionell sjukhusmat. Målet är att laga mat som äts upp och inte slängs, då är det viktigt att den både är och ser god ut, säger Sofie.

Det bästa med sitt jobb tycker Sofie Ljungberg är att det känns meningsfullt, att kunna tillgodose patienternas behov tycker hon är en häftig känsla. Hon trivs också väldigt bra med sina kollegor.

– Det är spännande att få vara med och utforma den offentliga maten, det är något jag brinner för. Sedan har vi väldigt kul på jobbet. Det är ett roligt gäng, och vi äter frukost tillsammans varje dag, säger Sofie.

Som arbetsgivare tycker hon att Coor är lyhörda, och menar att kulturen inom företaget gör är att man blir lyssnad på.

– Min chef lyssnar på det jag har att säga, om jag till exempel kommer med nya förslag på saker jag vill implementera. Det är skönt att det är högt i tak och att stora som små saker tas på allvar, säger Sofie Ljungberg.

April 2020