”Man ska inte vara rädd att gå in i en mansdominerad bransch”

Marianne Ljungström Andréasson hann jobba inom en rad olika yrken innan hon utbildade sig till fastighetstekniker. ”Jag kan byta en packning i en blandare i sömnen, men det roligaste jag vet är när jag får lite mer komplexa och svåra uppgifter som behöver lösas”, säger Marianne.

Fastighet medarbetarporträtt, Marianne Ljungström-Andreasson, header

Som 35-åring hade Marianne redan jobbat som både undersköterska och it-tekniker i en stor serverhall. Hon har alltid älskat teknik i alla dess former; telefoner, datorer och tv. Men jobbet som it-tekniker blev alldeles för stillasittande. Då beslutade sig Marianne för att söka sig till en ettårig fastighetsteknisk utbildning.

– Det är aldrig för sent att skola om sig. Och man ska inte vara rädd att börja jobba i en mansdominerad bransch. Även om jag inte alltid har styrkan att bära något jättetungt så har jag i stället smidigheten att ta mig in i trånga utrymmen. I veckan fick jag till exempel kräla in under en diskbänk. Därför tycker jag att det är så viktigt att både män och kvinnor söker jobben, och jag tycker det är modigt att man vågar anställa en kvinna i en roll som fastighetstekniker.

Hon har jobbat som fastighetstekniker på Coor i drygt ett och ett halvt år. I jobbet ronderar hon hos en kunds olika fastigheter mellan Landskrona och Malmö. Under ronderingen kontrollerar hon att ventilationen fungerar som den ska, att det inte finns några läckor i kylsystemen och att inte något är sönder.

– Jag har en jättegod kontakt med kunden. Är det något som är akut som har hänt, till exempel en vattenläcka eller brand, så ringer de mig direkt. Men ett slocknat lysrör ringer de inte om. Jag tror det är en skillnad mellan städer och byar, här är tempot lite lugnare. 

– Jag trivs så himla bra på Coor. Jag har aldrig haft så bra kollegor faktiskt. Vi är ett jättebra team och jag har bra kontakt med alla, det finns ingen som jag inte skulle kunna ringa för att ställa en fråga. Vi har möten på Teams varannan vecka och nu ska vi också börja ses en gång i månaden på Malmökontoret. Det tycker jag är jättebra! Socialt är det jätteviktigt att få träffas, fika och skratta ihop.

Det finns både utmaningar och utvecklingsmöjligheter inom Coor och Marianne är öppen för bägge. Chefens stöd har också stor betydelse och vill man vidareutvecklas finns det kurser att gå.

– Jag skulle gärna vilja lära mig mer om att jobba med kyla. Det finns till exempel en kurs jag kan läsa genom Coor. Jag har aldrig haft en så bra chef som jag har idag. Jag har väldigt stort förtroende för honom, ingen fråga är för stor eller för liten.

Det roligaste med jobbet är ändå när det kommer in ärenden som kräver lite problemlösning.

– Det där finurliga när man måste tänka till och stanna upp. Byta en packning i en blandare kan jag göra i sömnen, men det roligaste jag vet är när jag får lite mer komplexa och svåra uppgifter som behöver lösas, säger Marianne.

Februari 2023