”Man ställer upp och gör det med glädje”

För lite mer än trettio år sedan började Oskar Eriksson arbeta som fastighetsskötare. Sedan dess har han axlat olika roller i branschen och nu är han driftchef på Coor. Jobbet på Coor blev en nytändning för Oskar som trodde sig ha tröttnat på branschen.

Det var inte självklart att Oskar skulle fortsätta inom fastighetsbranschen. Efter att ha varit på sin tidigare arbetsplats i tio år började Oskar söka nya jobb inom andra branscher. Men han skickade ändå in en ansökan till Coor, och det har han inte ångrat.  

– Jag hade tänkt att jag var färdig med fastighetsbranschen. Men det visade sig att det inte var branschen jag var trött på. Jag har fått en sådan fruktansvärd nytändning här. Nu är det så där roligt som jag alltid tyckt att det har varit att jobba med fastighet. Det är ett oerhört varmt klimat på Coor. Vart man än ringer så känns det inte som att man stör andra kollegor. Alla är väldigt tillmötesgående. Det måste ligga i företagskulturen att det är så man beter sig mot varandra, att man ställer upp och gör det med glädje. Det är också väldigt rutinbaserat på Coor, samtidigt som det finns en stor öppenhet för nya idéer också.  

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig? 

– Det låter lite klyschigt, men ingen dag är den andra lik. Mycket berör i dagsläget den operativa delen. Vi hanterar driftunderhåll av fastigheter åt en kommun. Det är allt vad som innefattas av fyra väggar på skolor, förskolor och kommunala anläggningar. Även möten med uppdragsgivaren, uppföljning av leveransen, samt personalrelaterade frågor. Jag har även fått förmånen att hjälpa till ute på plats med diverse problem i anläggningarna. Häromdagen var det en ventilation som hade stannat så jag och en tekniker åkte förbi och tittade. Då hittade jag felet, en värmeväxel som var igensatt. Jag var jätteglad när jag åkte därifrån, det var kul att kunna lösa problemet. Jag tror att det är uppskattat att även chefen följer med ut och hjälper till handfast i fastigheten.  

Möjligheten att fortsätta utvecklas är också något Oskar lyfter som positivt: 

– Det finns även möjligheter att växa inom Coor. Du blir inte fast i din position och du kan utvecklas inom tjänsten som du har eller uppåt i organisationen. Du står aldrig riktigt still. På Coor finns allt, både mjuka och hårda tjänster. Det finns en styrka i att kunna gå in och erbjuda allt, det har jag upptäckt nu.  

Vad trivs du med i din roll som chef? 

– Det är personalen och människorna man möter. Som chef får man sitta mitt i centrum, tillsammans med beställare och den egna organisationen. Man är länken däremellan. Det är det som är det stora ansvaret men också det som är det roligaste ansvaret. Desto mer öppen man är desto mer öppna är andra människor tillbaka. Det kan vara nyckeln i problematiska situationer. Jag fick frågan om jag var konflikträdd och svarade då ”väldigt konflikträdd”. Jag valde att vända på frågan och i stället säga ”Vem tycker om konflikter?”. Det är bättre att försöka lösa problemen innan du får en konflikt.  

När Oskar inte jobbar uppskattar han att vara ute i naturen tillsammans med sina hundar: 

– Jag gillar att resa, både i och utanför landet. På somrarna är det mycket träning och tävling med hundarna. Det är två Beaglar, varav den ena är viltspårchampion i tre länder. På hösten är det mycket jakt på helgerna, då som hundförare, så det kräver sin träning också. Natur och friluftsliv står högt på listan över favoritsysselsättning. I ett högt tempo inom arbetsliv, är det viktigt att ha bra aktiviteter som fyller upp med energi på fritiden.