"Jag uppskattar att Coor värdesätter mig som medarbetare"

Sofia Österberg är sjukgymnasten som skolade om sig och blev elektriker. Det är inget hon har ångrat. Tillsammans med sina kollegor tar hon hand om driften på ett sjukhus i Stockholm.

Fastighet medarbetarporträtt, Sofia Österberg, header

Berätta om ditt jobb!

– Jag jobbar som elektriker här på sjukhuset sedan en månad tillbaka. Jag har tidigare jobbat som installationselektriker och då åkte jag runt väldigt mycket. Det blev jobb runt stan, till exempel stambyten, caféer, restauranger och kontor. När jag sökte jobbet på Coor lockades jag av att vara Sofia på en och samma plats med ett team.

Vissa av jobben vi får på sjukhuset skiljer sig lite åt från det jag gjorde tidigare, men inte alla. Det dyker alltid upp något nytt som kräver att man måste tänka och felsöka. Du behöver alltid vara på tårna. Här på sjukhuset tar vi hand om den dagliga driften så att vårdpersonalen ska kunna fokusera på att rädda liv. Vi startar dagen med ett morgonmöte och sedan kommer det in ärenden under dagen som vi sorterar efter prioritetsordning.

Hur samarbetar ni inom teamet på plats?

– Vi är cirka tio kollegor i driftteamet, alla med olika bakgrund. Jag och en till kollega har bakgrund som elektriker så vi tar hand om all el eftersom man behöver en viss kunskap i det ämnet. Men sedan kan vi också hjälpa till med till exempel ventilation, vatten, lås och annat i mån av tid. Jag har ingen erfarenhet av VVS till exempel men då kan jag haka på en kollega som åker på en vattenläcka. Det är väldigt kul eftersom man lär sig av varandra. Jag är en social person och jag värdesätter sällskap väldigt mycket. Här jobbar man självständigt men man känner sig aldrig ensam. Behöver du hjälp finns någon alltid där, man hjälper varandra. Det är jätteskönt.

Vad var det som gjorde att du ville utbilda dig till elektriker?

– Jag läste till sjukgymnast tidigare och pluggade då på högskola. Sedan började jobba som träningsansvarig på ett gym. Sedan fick jag barn, och sedan fick jag barn igen. Under mammaledigheten kände jag mig rastlös och började fundera ”vad kan jag minst om i världen?”. Hantverkeri! Jag har alltid velat laga saker själv och kunna saker själv. Men jag hade inte ens hållit i en hammare. Då tänkte jag att elektriker, det ska jag bli. Sen har jag alltid blivit provocerad av det manliga och kvinnliga. Det finns bara cirka två procent kvinnliga elektriker – då ville jag banne mig visa att det går ju!

– Jag har fått höra både positiva och negativa kommentarer om att jag som kvinna är elektriker. Gör man något fel, som vi alla gör ibland, så vill man inte höra att det är på grund av att man är tjej. Men jag har också fått höra kommentarer som att det är kul att se mig på plats och att stämningen har förändrats till det positiva.

Vilka utmaningar finns i ditt jobb?

– Du måste kunna lite av allt. Det hjälper inte bara att jag kan el, vi har även jour på sjukhuset och fel kan uppstå kvällstid och natt, då behöver man insyn i alla delar. Som elektriker jobbar du lite som en snickare också, du sågar och borrar. Du måste tycka om att jobba med händerna, förstå varför och hur. Men är man ivrig att lära sig så är det inga problem.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Dels att jobba med händerna. Du får se svart på vitt om något funkar. Om det inte funkar får du felsöka och tänka lite kring vad som är problemet. Det tycker jag är skönt. Det är också väldigt självständigt, du kan tänka och göra som du vill – inom vissa ramar såklart. Sen är du aldrig fullärd utan du måste alltid uppdatera dig och vilja lära dig nya saker.

Hur trivs du på Coor?

– Jag uppskattar att Coor är ett företag som värdesätter mig som medarbetare på plats. De vill ha medarbetare som vill ha det bra idag och imorgon. Jag känner att jag fått grepp om mycket redan och det är nog tack vare teamkänslan på plats. Det känns som att Coor inte bara lastar på dig jobb som du sedan ska sköta bäst du vill. De är där och vill förstå, förbättra och förenkla för oss medarbetare. Man har alltid någon man kan höra av sig till om man vill lyfta ett problem. Det är uppskattat i en sån här bransch, det är stora och viktiga saker man håller på med, speciellt på ett sjukhus.

december 2022