Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

 • Kontakt
 • Språk / Site

  Språk

  Våra siter

Sök

10 enkla sätt att minska matsvinnet som kock – Lär dig reducera matspillet här

Nästan en tredjedel av all mat i världen slängs.

Nästan en tredjedel av all mat i världen slängs eller på annat sätt förslösas, och restaurangbranschen står för en stor del av den. Det innebär att ungefär 1,3 miljarder ton mat kastas varje år. Det slösar inte bara på pengar utan har även en negativ miljöpåverkan. Mycket matspill skickas nämligen till avstjälpningsplatser där det sedan ligger och ruttnar. När livsmedel ruttnar producerar många av dem metangas som är den näst vanligaste växthusgasen.

Förutom sin miljöpåverkan slösas även enorma mängder vatten i samband med matspill. Enligt World Resources Institute förslösas 24% av allt vatten som används inom odling på grund av matspill, ungefär 170 miljarder liter vatten.

Även fast dessa siffror verkar överväldigande och din insats obetydlig, så kan du hjälpa till att vända denna negativa trend genom att följa följande tips för att minska matsvinnet inom din restaurang. Många bäckar små…

1. Handla smart

Köp in rimliga mängder livsmedel och ingredienser du vet kommer att användas. Det kan vara lockande att köpa in stora mängder livsmedel om din leverantör har en fördelaktig kampanj. Men genom att köpa in stora mängder mat riskerar du att få mat över.

Gör en lista över saker du är säker på kommer används och förhåll dig till listan. Det hjälper dig att minska antalet impulsköp och minska matsvinnet.

2. Förvara maten korrekt

Inkorrekt förvaring leder till stora mängder matspill. Förvara ”lågrisk”-livsmedel på hyllor högre än ”högrisk”-livsmedel, samt se till att alla förvaringsutrymmen är noggrant rengjorda. Att förvara ens ingredienser korrekt är vitalt för att se till att de håller hög kvalitet såväl som förhindra röta och bakteriespridning – två saker som kan leda till onödigt matspill.

Potatisar, tomater, vitlök, gurka och lök bör inte läggas i kylen utan mår bättre ute i rumstemperatur.

Ett annat sätt är att separera råvaror som producerar etengas från de som inte gör det. Eten påskyndar nämligen mognadsprocessen i mat.

Mat som producerar etengas inkluderar:

 • Banan
 • Avokado
 • Tomat
 • Cantaloupmeloner
 • Persikor
 • Päron
 • Salladslök

Håll dessa råvaror borta från etengas-känsliga produkter som potatis, äpplen, bladgrönsaker, bär och paprikor för att undvika matspill.

3. Donera överbliven mat

Ta kontakt med en lokal välgörenhetsorganisation och se om du kan donera överbliven mat eller ingredienser till människor som verkligen behöver dem.

4. Var inte en perfektionist

Kravet på ”perfekta” frukter och grönsaker har resulterat i att många leverantörer enbart köper bildsköna produkter från bönderna. Välj de ”fula” frukterna och grönsakerna i butiken, vi lovar dig att de är minst lika goda som de övriga livsmedlen som i många fall även är billigare.

5. Håll ordning i dina förvaringsutrymmen

”Ur syn, ur sinne” ringer speciellt sant när det kommer till mat.

Medan en välfylld kyl kan vara bra, så är en överfylld kyl raka motsatsen. Du kan minska matsvinnet genom att organisera kylen så du tydligt kan se all mat och när de köptes. Vi rekommenderar att använda FIFO-metoden: ”First in, first out” (Först in, först ut).

6. Spara och sälj rester

Blir det ofta mycket mat över? Skapa matlådor och sälj dem till ett billigare pris, det finns flera olika appar och hemsidor du kan koppla din restaurang till där du kan sälja matlådor via.  

7. Håll koll på portionskontroll

Var försiktig med stora portioner – kvalitet trumfar alltid kvantitet ändå. Enligt en studie från 2012 gjord av WRAP (Waste & Resource Action Programme) lämnar över en fjärdedel av restaurangbesökare mat på sina tallrikar efter en måltid. Maten som löper störst risk att lämnas kvar är pommes frites och sallader. Detta är för många gäster uppfattar pommes frites, grönsaker och sallader som något extra de inte bett om.

8. Erbjud dina gäster att ta med maten hem

Enligt WRAP består 34% av allt matspill av maten dina gäster lämnar på sin tallrik, så varför inte erbjuda dem en doggybag och möjligheten att ta med maten hem?

9. Använd bäst-före datum som riktlinjer, inte faktum

När det kommer till bäst-före datum ska de tas men en nypa salt eftersom de beskriver matkvalitet och inte matsäkerhet. Lita på dina instinkter istället för datumet på produkten. Lukta, se och smaka för att kontrollera vilken mat som är bra.

Du kommer att upptäcka att många produkter håller många gånger längre än vad bäst-före-datumet specificerar.

10. Gör egen buljong

Grönsaksrester som du skär bort, till exempel skal eller stjälkar, går utmärkt att använda för att göra din egen buljong. Samma sak gäller för benrester.

Stek resterna i lite olja eller smör och se till att de får lite färg (det gör att buljongen får en djupare smak). Fyll på med vatten och lite örter och låt det koka i några timmar innan du silar av och smakar av buljongen.

Minska matsvinnet med Coor

Vi erbjuder miljömässiga mat- och dryckeskoncept där vi kan hjälpa dig med allt från att bedriva personalrestauranger till att hantera dryckesmaskiner, samt en uppsjö andra koncept. Tillsammans med Coor kan du se till att minska matsvinnet och din verksamhets miljöpåverkan.

Kontakta oss redan idag för mer information om våra hållbara lösningar, eller för att ta del av fler tips och råd om hur du kan minska matsvinnet inom din verksamhet. 

 

GDPR
Läs Coors data- och sekretesspolicy.

Integritetspolicy

Vi har uppdaterat vår sekretesspolicy för att underlätta för dig att förstå vilken information vi samlar in och varför vi samlar in den. Vi har gjort dessa uppdateringar eftersom nya datasäkerhetsbestämmelser (GDPR) trädde i kraft den 25 maj i Europeiska unionen.

Samtycke till behandlingen av personuppgifter
Personuppgifterna vi samlar är data som tillhandahålls av dig när du fyller i ett kontaktformulär eller prenumerationsformulär på Coors webbplatser. Det är ditt fullständiga namn, din e-postadress och ditt telefonnummer eller postadress (om det finns).

Vad är ändamålet med behandlingen av dina personuppgifter?
Dina personuppgifter krävs för att vi ska kunna skicka marknadsförings- och kommunikationsmaterial såsom pressmeddelanden, nyheter, trender, inbjudningar till evenemang och nyhetsbrev till dig. Vi använder också personlig information för att kontakta dig personligen om du har fyllt i ett kontaktformulär.

Vad är den lagliga grunden för behandlingen av dina personuppgifter?
Behandlingen av dina personuppgifter grundas på att du har samtyckt till behandlingen. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke genom att maila oss på info@coor.com

Information om behandlingen av dina personuppgifter
Vi har genomfört lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter mot bland annat förlust eller olaglig tillgång. Antalet personer med tillgång till dina personuppgifter är begränsade. Endast personer som är associerade med den Coor-webbplats du besökt med som behöver behandla dina personuppgifter i enlighet med ovanstående syften kommer att ha tillgång till dina personuppgifter.

Vi kan också dela dina personuppgifter med andra koncernföretag och leverantörer och affärspartners som utför tjänster på våra vägnar (till exempel servicetekniker från olika leverantörer, till exempel vid felmeddelande om en kaffemaskin).

Dina personuppgifter kan överföras till ett tredjeland, det vill säga ett land utanför EU / EES, i samband med Coors användning av de molnbaserade tjänsterna Office 365 som tillhandahålls av Microsoft Ireland Operations Limited ("Microsoft").

När Microsoft tillhandahåller Office 365-tjänster, hanterar Microsoft kunddata (till exempel e-post, filer) i datacentraler inom EU (för närvarande: Dublin (Irland) och Amsterdam (Nederländerna). Men som en integrerad del av levererar Office 365-tjänsterna, kan vissa begränsade personuppgifter också behandlas i tredjeländer (för närvarande är sådana andra uppgifter huvudsakligen bearbetade i USA och i Kanada). Microsoft har engagerat underleverantörer för sådan databehandling utanför EU och EES.

För att uppfylla tillämpliga dataskyddskrav har Coor genomfört ett databehandlingsavtal med Microsoft och dessutom ingått standardavtalsklausuler ("EU-modellklausuler") med Microsoft. Alla Microsoft-underleverantörer som behandlar personuppgifter i samband med Office 365-tjänsterna är engagerade av Microsoft i enlighet med artikel 11 i EU-modellklausuler.

Dina personuppgifter som används för serviceförfrågningar sparas tills vi inte längre behöver det för att kunna uppfylla din förfrågan.

Dina rättigheter
Du har rätt att veta vilken av dina personuppgifter som behandlas om dig och att be om en kopia av sådan information. Du har rätt till rättelse av felaktiga personuppgifter om dig och i vissa fall begära radering av dina personuppgifter (till exempel om du tar tillbaka ditt samtycke). Dessutom har du rätt att invända mot viss behandling av dina personuppgifter och begära begränsning av behandlingen av dina personuppgifter. Observera att begränsning eller borttagning kan leda till att vi inte kan uppfylla våra åtaganden. Du har också rätt att ta emot personuppgifterna om dig i maskinläsbart format samt att skicka dessa data till en annan datakontrollant.

Om du har några invändningar eller klagomål med hur vi behandlar dina personuppgifter har du rätt att anmäla detta till Säkerhetsverket som är tillsynsmyndighet för vår behandling av personuppgifter.

Om du har frågor om hur vi behandlar personuppgifter om dig, är du välkommen att kontakta oss på info@coor.com.